STARTPAGINA WONINGEN COMPERE
Gratis nummer
  

Kostprijs woning bouwen

De kostprijs woning bouwen is vandaag de dag niet meer zo goedkoop. De kostprijs van de bouwgrond is de grootste stijger en zorgt vooral voor die stijging in kostprijs woning bouwen. Maar veel mensen weten niet waar hun geld precies naartoe gaat. Indien u dit wel graag zou willen weten, lees dan zeker de paragraaf over kostprijs woning bouwen. Hoe u uw woning afwerkt heeft ook een grote invloed op uw kostprijs woning bouwen. De afwerking van uw woning houdt ook meer in dan u denkt. Indien u onafhankelijk bouwt, zult u zelf prijzen moeten vergelijken. Indien u wat gemakkelijker zoekt, kies dan voor een sleutel op de deur bouwbedrijf. Zij hebben vaak al materialen uitgekozen met de beste prijskwaliteit, u moet enkel nog kiezen.


Bouwgrond
 
Voor de bouw van een woning heeft u natuurlijk bouwgrond nodig. De doorslag gevende factor bij de koop van een stuk grond, is toch wel de kostprijs ervan. Deze prijs is tegenwoordig niet meer zo goedkoop. Voor een stuk grond betaalt u vandaag de dag al gemakkelijk 170 euro per vierkante meter in Vlaanderen. Deze prijs varieert wel sterkt tussen verschillende regio’s. zo betaalt u in Brussel het enorme bedrag van 600 euro per vierkante meter en in Wallonië slechts 50 euro per vierkante meter. In de gewesten zijn er ook veel onderlinge verschillen. Hoe dichter u bij de stadskern wilt wonen hoe meer u hiervoor zult moeten betalen. De kostprijs woning bouwen komt nog eens boven op de prijs van deze bouwgrond. 
 

Kostprijs woning bouwen 
 

De kostprijs woning bouwen wordt geschat op ongeveer 1300 euro per vierkante meter. De grootste kosten hiervan zijn de kosten van de materialen, de werkuren, de erelonen en de btw van 21 procent. Ongeveer 7 procent wordt betaalt aan het ereloon van de architect. Dit is een gemiddelde, een architect kan namelijk vragen wat hij wilt aangezien dit een vrij beroep is. De kostprijs woning bouwen hangt natuurlijk ook sterk af van de afwerking die u in uw woning wilt. Hierover later nog wat meer uitleg. Investeer wel in goede technieken van uw woning. Hiermee bedoelen we verwarmingssystemen, sanitair, elektriciteit, domotica, … 
 
Van de gemiddelde kostprijs woning bouwen van 1300 euro gaat er ongeveer 3 procent naar de werkuren die aan de grondwerken worden besteed. De werkuren van de bovengrondse werken zoals bijvoorbeeld de gevelopbouw kosten ongeveer 16 procent. In totaal wordt er zo een 30 procent van het bedrag gegeven aan de werkuren van de ruwbouw en de installatie van de technieken. 
 
De materialen voor de ruwbouw kosten ongeveer 55 procent. Dit kan variëren naargelang de gebruikte materialen natuurlijk. In deze 55 procent zitten de prijs van de materialen voor de ondergrondse werken, bovengrondse werken, dakwerken en het buitenschrijnwerk van de ramen en de deuren. Voor de afwerking wordt ongeveer 23,5 procent aan materialen betaald. Hierin zitten de stukadoorwerken, de chapewerken, de isolatiematerialen, de trappen, de voegwerken, de binnendeuren en de keukens. Indien u voor een meer basic afwerking kiest, zal het u natuurlijk goedkoper uitkomen. 
 
Kostprijs van de afwerking
 
Voor de afwerking van uw woning, kan u kiezen uit een enorm gamma van materialen, kleuren en texturen. Ook zullen er grote prijsverschillen zijn in een categorie van materialen. Wij raden u aan om altijd te kiezen voor prijskwaliteit. Zo zullen de gekozen materialen lang mee gaan voor een redelijke prijs. 
 
Plafond en wanden
 
Voor de afwerking van de plafonds en wanden in de woning, heeft u enorm veel keuze. Als eerste en gemakkelijkste optie, kan u er voor kiezen om de welfsels zichtbaar te laten. Dit zorgt meteen voor een strakke en moderne look. U heeft ook de optie om de welfsels te verven. Dit is een goede optie indien u de kostprijs woning bouwen wilt drukken. 
 
Een tweede mogelijkheid is om de wanden en de plafonds te bepleisteren of met gipsplaten af te werken. Er wordt dan een frame op het plafond of de muur bevestigd. Hierop worden dan de platen vastgemaakt. via deze manier kan u ook plafonds verlagen. Een voorzetwand wordt ook gemaakt uit gipsplaten. Met een voorzetwand kan u de minder mooie hoekjes en kantjes van uw woning gemakkelijk verbergen. Ook kan u zo snel een oude muur er terug fris doen uitzien. Dit is ook een gemakkelijke manier om snel technisch materiaal weg te werken. Met een voorzetwand kan u ook warmte en geluid beter isoleren. Op de al eerder genoemde frames, kunnen er ook hout of kunststofprofielen gemonteerd worden. 
 
Aluminium is een relatief nieuw materiaal om plafonds mee af te werken. Het is niet enkel bruikbaar voor ruimtes binnen maar ook voor buiten. Het grote nadeel van het gebruik van aluminium is dat het niet goedkoop is. 
 
Er is ook de mogelijkheid om een spanplafond te plaatsen. Het ziet er strak en modern uit. Na de plaatsing is het ook niet meer nodig om het spanplafond verder af te werken. Het is dus al perfect in orde na plaatsing. Wel is een spanplafond niet zo compatibel met verlichting. Aanpassingen maken achteraf is moeilijk. 
Ook bestaan er functionele plafonds zoals bijvoorbeeld een akoestisch plafond. Dit is zeer handig voor het gebruik in hoge en grote ruimtes. 
 
De afwerking van de wanden is mogelijk met allerhande materialen, zoals tegels, hout, steen-strips, kunststofpanelen, kurk, leem, spanwanden, glas, … Er is dus keuzen genoeg. Het zoeken naar afwerkingsmaterialen is dus helemaal niet zo moeilijk, maar het maken van een keuze is het moeilijkste. 
 
Binnendeuren
 
Er zijn verschillende modellen binnendeuren en materialen waaruit u kan kiezen. De standaard draaideur opent in één enkele richting over 160 graden. In de draaicirkel van deze deur mogen dus geen voorwerpen geplaatst worden. Denk dus tijdens het ontwerpen van uw woning goed na over de plaatsing van deze draaideuren. Een doorslaande draaideur draait in twee richtingen over een halve cirkel. 90 graden richting elke kant. 
 
Indien u een deur wilt die weinig plaats inneemt, kies dan voor een schuifdeur. Er is geen draaicirkel bij deze deur. U kan dus wel voorwerpen achter de deur plaatsen. Deze deur is uiterst geschikt om te plaatsen in kleine ruimtes die u toch wilt voorzien van een deur. Er is ook een mogelijkheid om de schuifdeur weg te werken in de muur. 
 


Ongeacht de deur die u kiest, heeft u de mogelijkheid om deze te laten afwerken in verschillende materialen. De afwerking kan dus gebeuren in bijvoorbeeld hout, lak, laminaat, glas, fineer, metaal of pvc. 
 
Trappen
 
Ook in trappen zijn er verschillende modellen waar uit u kan kiezen. De standaard trap is een steektrap. Deze trap heeft een rechte vorm en verbind de twee verdiepingen met elkaar. Neemt redelijk veel plaats in beslag doordat hij zeer lang is. U heeft de mogelijkheid om onder de trap een kast te laten inbouwen. Indien u de kostprijs woning bouwen wilt drukken, kiest u best voor dit simpel model. Een bordestrap is een variant van twee steektrappen. Deze twee worden met elkaar verbonden in het midden met behulp van een rustpunt. 
 
Een andere soort trap is de draaitrap. Hier draait de trap rond 1 centrale as. Dit gebeurt in een halve cirkel. Zo kan u meer ruimte besparen dan wanneer u kiest voor een standaard steektrap. Een draaitrap is niet hetzelfde als een wenteltrap. Een wenteltrap draait al verschillende keren rond zijn as eer hij de volgende verdieping bereikt. Hij gaat dus als een spiraal naar boven. Voor een wenteltrap is er geen dragende structuur nodig. 
 
Indien u uw trap in een ongebruikte hoek wilt plaatsen, kiest u best voor een kwartdraaitrap. In deze trap zit boven en onder een draai van 90 graden. In moderne woningen vindt u vaak zwevende trappen terug. Hierbij komen de treden als het ware uit de muur. 
 
Trappen kunnen, net zoals binnendeuren, gemaakt worden uit verschillende materialen. Indien u voor een houten trap kiest, creëert u een klassieke look met een warme uitstraling. Er zijn veel houtsoorten waaruit u kan kiezen om een trap in te vervaardigen. Uit metaal of inox kan er een trap gemaakt worden met veel ornamenten en versieringen. Deze trappen kunnen gemakkelijk in een woning geplaatst worden. Staal wordt vaker en vaker gebruikt in modernere woningen. Dit kent een gemakkelijk onderhoud. Helaas geven deze trappen wel veel lawaai. Ook beton wordt steeds vaker gebruikt in moderne interieurs. Alles is dus mogelijk. Een betonnen trap kan dan ook nog eens worden afgewerkt met verschillende materialen. Andere materialen zijn natuursteen, composietsteen of granulaatsteen. Glas en laminaat zijn ook opties die u moet overwegen. 
 
Vloeren
 
Voor dat er een vloer geplaatst kan worden, moet er een druklaag op de welfsels geplaatst worden. Deze laag voorkomt dat er later scheurvorming in de vloer zal ontstaan. Hierover komt dan ook nog eens een chape laag. Als laatste komt hierop dan de vloer. 
 
Er is enorm veel keuze in vloeren. Zo kan u kiezen uit tapijt, tegels, laminaat, parket, natuursteen, marmer, glas en zelfs gepolijst beton. Denk goed na welke look u een ruimte wilt geven. Een vloer zal een groot deel van deze look bepalen. Let er ook op dat uw vloer goed geïsoleerd wordt. Als dit niet zo is, kan u via deze weg enorm veel warmte verliezen. 
 
Kachels en haarden 
 
Verlichting
 
Verlichting speelt een belangrijke rol in de afwerking en inrichting van uw woning. Licht is functioneel maar het zorgt ook voor sfeer en gezelligheid. Het kan zelfs dienen als decoratie. Om een bepaald voorwerp te accentueren in een ruimte, kan hiervoor ook licht gebruikt worden. 
 
Tegenwoordig zijn er verschillende armaturen beschikbaar. U kan kiezen uit inbouwlampen en spots, plafond armaturen, hangarmaturen, wandarmaturen, kabel en rail systemen, verplaatsbare armaturen en profielsystemen. 
 
De keuze van de lamp, beïnvloedt uw interieur ook. Verschillende soorten lampen geven verschillende soorten licht. Klassieke gloeilampen geven een geel licht maar ze verbruiken wel enorm veel energie. Halogeen lampen geven een witter en helderder licht. Het grote nadeel hiervan is dat ze een korte levensduur hebben ondanks hun hoge prijs. Onder fluorescentielampen verstaan we tl-lampen. Ze hebben een lange levensduur en kosten eigenlijk niet zo veel. Als milieuvriendelijkere optie dan een gloeilamp, kunt u kiezen voor spaarlampen. Ze geven een gelijkaardige kleur licht maar moeten wel wat opwarmen eer ze op hun maximale licht-capaciteit zitten. Led verlichting is misschien wel het licht dat het meeste gebruikt word tegenwoordig. Ze geven helder licht en zijn zeer milieuvriendelijk. Ledverlichting is beschikbaar in verschillende kleuren. 
 
Verlicht elke ruimte ook op de juiste manier. Een bureau moet bijvoorbeeld een helder licht hebben zodat u goed kunt lezen, schrijven, … Een living mag dan weer een gezelligere look uitstralen met wat zachter en warmer licht. 
 
Badkamer
 
Denk op voorhand goed na over de plaatsing van de badkamer. Plaats hem zo centraal mogelijk en zo dicht mogelijk bij de slaapkamers. Het is ook gemakkelijker indien u een badkamer installeert aan de ouderlijke slaapkamer en eentje tussen de kinderkamers. Dit zorgt voor optimaal gebruiksgemak.
 
Bent u van plan om levenslang in de woning te blijven wonen? Zorg dan misschien ook voor een wasruimte op de begane grond. Als u ouder wordt kan het zijn dat u misschien moeilijker trappen kunt betreden. 
 
Voor de plaatsing van een badkamer moet er ook rekening gehouden worden met de ligging van de leidingen. U plaatst uw badkamer het beste boven de wasruimte. Zo moeten er enkel leidingen recht naar beneden voorzien worden. Dit is goedkoper en drukt de kostprijs woning bouwen. Indien u nog meer wilt besparen op water, kan u ook kiezen voor een booster op uw toilet. Zorg ook voor voldoende bewegingsruimte in uw badkamer. Maak hem ook niet te groot want anders zit u weer met extra verwarmingskosten. 
 
Zoals al eerder vermeld kan u voor een gemakkelijkere optie kiezen. Als u voor een sleutel op de deur bedrijf kiest, kan u kiezen uit een al geselecteerd gamma van afwerkingsmaterialen. Ze zijn al geselecteerd op prijskwaliteit. zo garanderen ze hun klanten degelijke materialen. Indien u op zoek bent naar een goed sleutel op de deur bedrijf, overweeg dan zeker Woningen Compere. U kan meer informatie over hen vinden op hun website. 
 
© 2018 Woningen Compere- Maisons Compère - Persoonlijke levenssfeer