STARTPAGINA WONINGEN COMPERE
Gratis nummer
  

Woning bouwen kostprijs

De huidige woning bouwen kostprijs is niet meer zo goedkoop.

Deze wordt de dag van vandaag geschat op 1300 euro per vierkante meter. Indien je kiest voor een sleutel op de deur woning weet je op voorhand je woning bouwen kostprijs. Zo bouwt Woningen Compere uw woning aan een gemiddelde prijs van 1064 euro per vierkante meter. Deze prijs is een referentie in de Belgische sleutel op de deur huizenmarkt.

woning bouwen kostprijs

Woning bouwen kostprijs en bouwgrond ?

Alle bouwplannen beginnen uiteraard met een bouwgrond. Spijtig genoeg zijn de prijzen van een stuk bouwgrond de laatste jaren erg gestegen en gaat er al een heel stuk van de woning bouwen kostprijs hier naartoe.

Daar de bouwgronden de dag van vandaag erg schaars zijn en de rentevoeten van de hypothecaire leningen extreem laag staan mag je dadelijk al heel wat meer betalen voor een stukje grond dan enkele jaren geleden. Overigens is de forse stijging een puur Vlaams fenomeen en is de gemiddelde prijs van de bouwgrond in Wallonië de laatste vijf jaar stabiel gebleven. Ze bieden je wel meer mogelijkheden voor het ontwerp van je eigen droomwoning dan als je een bestaande woning verbouwt of koopt. Zo varieert de woning bouwen kostprijs van je bouwgrond van gemeente tot gemeente, van provincie tot provincie en van gewest tot gewest. Voor je je zoektocht begint naar een stuk grond, is het van groot belang dat je voor jezelf bepaalt hoeveel je bereid bent te betalen voor je bouwgrond. Houd hiermee vooral rekening met het totaal budget dat je hebt voor je woning bouwen kostprijs.

Als je een totaalbudget hebt van bijvoorbeeld 300.000 euro voor je woning bouwen kostprijs, is het geen goed idee om bijvoorbeeld 160.000 euro uit te geven aan de bouwgrond alleen. Vergeet niet dat je bovenop de geafficheerde prijs nog notariskosten en registratiekosten moet betalen. Niet alleen de prijs, maar ook de omgeving, de oriëntatie, … zijn zaken waar je allemaal rekening mee dient te houden. Bekijk vooral de grootte, de breedte en de diepte van het terrein, hoe de vorm is, de hoogteverschillen, het grondwaterpeil en de kwaliteit van de grond.   Indien je via internet, in lokale kranten of in een vastgoedkantoor een stukje bouwgrond hebt gevonden dat aan al je verwachtingen voldoet, ga dan zeker eens langs om dit in real life te bekijken. Om te zien hoe de richting van het stuk bouwgrond is, dat het bijvoorbeeld naar het zuidengericht is, zodat we meer lichtinval hebben en minder moeten stoken. Of wat de mogelijkheden zijn voor een tuin of terras. Rij ook even de buurt af om te zien of er een winkel, school, bushalte voor de kinderen of nog andere belangrijke zaken voor u in de buurt zijn.  Ga ook langs bij uw gemeente om de stedenbouwkundige voorschriften op te vragen. 

Zo weet je welke de mogelijkheden zijn en waar je rekening meet moet houden bij het bouwen.  Deze voorschriften kunnen eenvoudig zijn zoals bijvoorbeeld de afstand die je moet houden van je buren, of van de straat, maar deze kunnen ook bepaalde materialen of stijlen opleggen zoals bijvoorbeeld de vorm van het dak, puntdak of plat dak. Nog een voorschrift kan zijn of je een garage mag zetten of je je tot een carport dient te beperken. Indien de beslissing genomen is en je over gaat tot de aankoop van het stuk bouwgrond let er op of er een bodemattest mee afgeleverd wordt want anders kan de verkoop nietig verklaard worden.

Hoe bepaal ik mijn Woning bouwen kostprijs ?

De ideale bouwgrond gevonden. Nu wil je toch ook wel weten of uw woning bouwen kostprijs binnen je budget past. Zo kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Je kan je woning uit een catalogus bestellen, of je kunt kiezen om het zelf te bouwen. Bij deze laatste kunnen we je enkele tips meegeven om voordeliger te bouwen zodat je woning bouwen kostprijs niet te hoog zal oplopen.

Iedere Vlaming wil zijn eigen huisje bouwen, maar de woning bouwen kostprijs in België ligt vrij hoog. Toch kun je door slim te zijn jezelf veel geld en ellende besparen. Bouw niet te groot, bekijk goed op voorhand hoeveel ruimte je nodig hebt en bouw zeker niet groter.  Elke vierkante meter extra kost meer aan onderhoud en stookkosten. Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. De woning bouwen kostprijs zal hierdoor wel iets hoger liggen, maar je zult er op lange termijn euro’s mee besparen. Denk vooral goed na over je materiaalkeuze. Investeer in kwaliteit en duurzame bouwmaterialen, maar niet in nodeloze luxe. Kies bijvoorbeeld voor een beukentrap, die met het juiste likje vernis, er zelfs uitziet als een eikentrap, die even stevig is maar een pak voordeliger in prijs. Probeer zeker je financiën goed bij te houden. Maak een schema voor jezelf met alle uitgaven die je hebt gedaan tijdens het bouwen.

Zo kom je uiteindelijk niet voor prijzige verrassingen te staan. Laat je voor je interieur niet verleiden door de laatste modetrends.  Kies liever meubels die je echt mooi vindt en waar je zeker de komende 10 à 15 jaar mee verder kunt. Probeer ook niet alles in één keer af te werken. Maak een lijstje voor jezelf en werk vervolgens dit lijstje af verspreid over enkele maanden of zelfs jaren. Wanneer je dan voor onvoorziene verrassingen en kosten komt te staan, kun je dan enkele van deze projecten uitstellen tot we weer wat extra euro’s gespaard hebben. Neem niet de eerste de beste aannemer. Probeer op zijn minst 3 offertes aan te vragen zodat je deze grondig kunt analyseren en vergelijken.

Zo betaal je zeker niet te veel voor je bouwwerken. Kies er, indien mogelijk natuurlijk, ook altijd voor om in het voorjaar of in de zomer te bouwen zodat we dan de stookkosten lager kunnen houden. Werk best met vakmannen samen. Indien er dan iets mis loopt kun je altijd je kosten op hun verhalen, anders moet je alsnog extra kosten betalen. Dan is er nog het knelpunt van de inpandige garage.  Door je garage binnen de woning te plaatsen, verlies je een kostbare ruimte in je woning.  Daarom plaats je best je garage buiten je woning.  En om dan je woning bouwen kostprijs nog te doen dalen opteer je best voor een carport in plaats van een gemetste garage. Kies ook voor een goede en goedkope lening. Ga dus niet alleen met je eigen bank langs voor je lening. Er zijn misschien tal van andere banken die je een goedkopere lening kunnen aanbieden.  Informeer je dus goed en vergelijk de verschillende leningen. 

De Woning bouwen kostprijs van een architect

Voor het bouwen van onze woning dienen we steeds samen te werken met een architect.  Wat is nu juist de rol van een architect en welk bedrag moeten we voorzien in onze woning bouwen kostprijs om zijn ereloon te betalen? 

Architecten worden vaak gezien als een overbodige maar helaas noodzakelijke woning bouwen kostprijs. Toch kan hij ook echt een meerwaarde betekenen bij het bouwen van je woning. De belangrijkste troef van een architect is zijn objectiviteit en zijn neutraliteit.  Zo werkt hij als tussenpersoon tussen de bouwheer en de aannemer en zorgt hij voor de juiste adviezen. Bovendien kan hij de aannemer en de aanvaardbaarheid van de werken controleren. Een goede architect zal luisteren naar de behoeftes van de bouwheer en met een plan komen dat zo dicht mogelijk bij de woondroom van de bouwheer ligt. Zijn streefdoel moet zijn, een praktische oplossing voor ieders budget en locatie vinden en dat uiteraard gezien mag worden. Ook al zal hij er soms heel wat moeite voor moeten doen.

Een architect maakt ook een uitvoeringsdossier op dat bestaat uit de plannen met bijpassende detailtekeningen, een bestek en een gedetailleerde opmetingsstaat. Zo dient een architect ook steeds op de hoogte te zijn van alle wettelijke verplichtingen die gelden. Maar mochten er toch problemen zijn, dan is een architect hiervoor verzekerd. Dit wil zeggen dat je tot 10 jaar na de oplevering verzekerd bent. Voor het ereloon van een architect bestaan geen vaste tarieven.  U kan best in het begin duidelijke afspraken maken om achteraf discussies te vermijden.

Zo kan hij zijn ereloon ook op verschillende manieren berekenen. Hij kan een percentage vragen van de waarde van het uitgevoerd werk of een forfaitair bedrag, er kan ook een uurvergoeding afgesproken worden of een combinatie van deze mogelijkheden.  De betaling gebeurt in stukken naargelang de werken vorderen en zoals ze in het contract zijn opgenomen. U kan uiteraard ook met uw architect met ons sleutel op de deur bouwbedrijf Woningen Compere samenwerken. Dan kent U uw woning bouwen kostprijs op voorhand en zal U niet meer voor veel verassingen komen te staan. Tevens hebt u een ruime keuze uit een groot aantal berekende modelwoningen die aangepast kunnen worden volgens uw wensen en voorkeur. Indien u meer informatie wenst over onze werkwijze en modelwoningen, raden wij u zeker aan een kijkje te nemen op onze website of ons telefonisch te contacteren op het gratis nummer 088/11 164.

Danzkij Woningen Compere maakt u de juiste keuze zodat de woning bouwen kostprijs laag blijft.

Iedereen vraagt het zich vroeg of laat eens af: ‘Wat zou het kosten om een woning te bouwen?’.

Helaas is het praktisch onmogelijk om op voorhand te zeggen wat de woning bouwen kostprijs is, deze is namelijk afhankelijk van verschillende factoren.
Om toch een zekere houvast te hebben, wordt er gebruikt gemaakt van een vierkantemeterprijs. 

Enkele factoren die de woning bouwen kostprijs bepalen.

Een eerste stap in het bouwproces is kijken over welk bouwbudget u beschikt.

Dit klinkt misschien niet zo romantisch en aangenaam, maar het is wel zeer essentieel. Dankzij een goede budgettering gaat u namelijk later niet voor onaangename verrassingen en teleurstellingen staan.

Neem dan ook best eerst contact op met uw bank, voordat u gaat uitrekenen wat de maximum woning bouwen kostprijs kan zijn van uw toekomstige woning.
 
Eenmaal u een idee heeft over uw bouwbudget, kan het echte werk pas beginnen.

Starten doet u met zoeken naar een bouwgrond die het best bij u past, zowel financieel als persoonlijk. De bouwgrond bepaalt namelijk voor een groot deel de totale woning bouw kostprijs. De prijs van bouwgrond kan sterk variëren: zo is bouwgrond gemiddeld duurder in een stad dan op het platteland. Bovendien zijn sommige provincies, zoals Vlaams-Brabant gevoelig duurder.

Kijk ook goed naar de richting van de bouwgrond, dit kan de woning bouwen kostprijs later beïnvloeden. Een tuin naar het zuiden gericht is bv. interessanter dan één naar het noorden gericht.

U heeft een geschikte bouwgrond gevonden en weet over welk restbudget u beschikt?

Dan kan u nu beginnen in te schatten wat uw werkelijke woning mag gaan kosten.

Omdat het praktisch onmogelijk is om op voorhand de totale woning bouwen kostprijs van een woning vast te leggen, maakt men gebruik van een vierkantemeterprijs.


Deze prijs wordt bepaald door vier factoren: de werkmaterialen, de werkuren, het ereloon van de architect en niet te vergeten 21% BTW.  Daarenboven komen nog: de afwerking, keuringen, aansluiting op de nutsvoorzieningen … die de vierkantemeterprijs beïnvloeden.

De factor die de woning bouwen kostprijs het meest beïnvloedt, zijn de werkuren. Dit is misschien een grote verrassing, maar gespecialiseerde werkmannen zijn niet goedkoop en vaak druk bezet. Luister daarom zeker eens naar ervaringen van vrienden en familieleden, zodat u zich een goed beeld kan vormen van de uurlonen, alsook de tijd die vakmensen nodig hebben om bepaalde werken uit te voeren.

De vierkantemeterprijs is ook afhankelijk van het type woning dat u wenst te bouwen.

Een gesloten bebouwing zal namelijk veel goedkoper zijn dan een open bebouwing van dezelfde oppervlakte. Dit komt doordat er voor een gesloten bebouwing minder bouwmaterialen nodig zijn, dan voor een gelijkaardige open bebouwing.

Hetzelfde geldt voor de bouwstijl. De woning bouwen kostprijs van een pastorijwoning ligt vaak gevoelig hoger dan een strakke, moderne woningen. Voor een klassieke pastorijwoning gebruikt men namelijk vaak duurdere materialen dan voor een moderne woningen, zoals: blauwe steen, houtwerk, ramen met rasters. Bovendien vergt het realiseren van een pastorijwoning vaak meer werkuren dan een strakke, moderne woning. Zo heeft een pastorijwoning, ten opzichte van een moderne woning, altijd een zadeldak dat meer werk en materialen vraagt. En zoals hierboven reeds werd vermeld: werkuren hebben het meeste invloed op de woning bouwen kostprijs.
 
Bij Woningen Compere kan u met elk budget terecht. In onze catalogus, die u gratis kan aanvragen op onze website, vindt u 228 modelwoningen met plan en indicatieve prijs. Elke woning kan u naar eigen wensen aanpassen en zo uw woning  bouwen kostprijs zelf bepalen.
Ook biedt Woningen Compere woningen aan een zeer competitieve prijs.

U kan kiezen voor een volledige afgewerkte sleutel-op-deurwoning of voor een winddichte ruwbouw waarbij u zelf de vrijheid heeft om de afwerking te voorzien.

U weet wat voor een soort woning u willen bouwen en in welke bouwstijl, dan kan nu de laatste en misschien wel fijnste fase beginnen, namelijk: de afwerking.

Ook de afwerking heeft invloed op de totale woning bouwen kostprijs

Bij Woningen Compere heeft u de mogelijk om een huis te laten bouwen die volledig is afgewerkt of om een winddichte ruwbouw te laten bouwen waarvoor u zelf instaat voor de afwerking. In beide gevallen bent u in staat om 100% uw eigen stempel te drukken op uw woning.

Voor de afwerking van uw huis, zijn de mogelijkheden eindeloos. U kan zelfs op een punt komen dat u door de bomen het bos niet meer ziet.

Daarom is het interessant om op voorhand een moodboard aan te maken. Dat is een soort collage op posterformaat waarmee u de sfeer die u wil creëren in uw woning visualiseert. Inspiratie voor dit moodboard kan u halen uit woonmagazines, Pinterest, maar ook uit woningen van vrienden of familieleden.

Zo’n moodboard is ook een handig hulpmiddel om bepaalde keuzes te maken omdat u gerichter gaat zoeken en selecteren. U kan bijv. meer stilstaan bij de prijzen die de uiteindelijke woning bouwen kostprijs kunnen beïnvloeden. Hierdoor gaat u vaak betere keuzes maken.
Opmerkelijk is dat tijdens het creëren van een moodboard, u gaat merken dat uw aanvankelijke ideeën gaan groeien en zich gaan aanpassen naar uw levensstijl. Zo kan het al eens gebeuren dat het uiteindelijk resultaat er heel anders uitziet dan de sfeer of het beeld dat u aanvankelijk voor ogen had.

Het grote voordeel is dat u het moodboard kan meenemen tijdens de bespreking met uw architect. Een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden en het helpt om  een beter beeld te vormen van uw smaken en voorkeuren.

Om voor geen onaangename verrassingen te staan, verziet Woningen Compere voor elke woning een gedetailleerd lastenboek waarin voor elk onderdeel van uw woning (bijv.: stopcontacten, deuren, tegels… ) de eenheidsprijs en de hoeveelheid staat genoteerd. Hierdoor heeft u voor de aanvang van de werken, reeds een duidelijk beeld wat de woning bouwen kostprijs zal zijn. 

Er wordt al eens gezegd dat kiezen verliezen is. Woningen Compere zal er altijd naar streven dat u winnaar bent bij elke keuze dat u maakt. Dit tijdens elke fase van uw bouwproject. Om dit te bereiken zorgen we er voor dat bij het maken van elke beslissing, rekening wordt gehouden met uw visie over de woning bouwen kostprijs.

Bouwen en keuzes maken; het ene lukt niet zonder het andere.

Omdat het niet altijd evident is om de juiste keuze te maken, kan u rekenen op uw werfleider. Hierbij zal hij/zij altijd de voorziene woning bouwen kostprijs in het oog houden, maar ook extra informatie geven over de factoren die de woning bouwen kostprijs in de toekomst kunnen beïnvloeden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan energiezuinig bouwen en voorzieningen voor groene energie zoals zonnepanelen.

Woningen Compere is een pionier op gebied van energiezuinig bouwen. Onze inzet wordt dan ook beloond met een hoge score van de EPC-waarden. Dit bereiken we door in elke woning die Woningen Compere bouwt een hoogrendementsketel te voorzien. Bovendien wordt elke woning met zeer kwalitatieve materialen geïsoleerd.  

Hoewel het niet goedkoop is om energiezuinig te bouwen en het aanvankelijk wat kan afschrikken, beïnvloedt het op langere termijn weinig de woning bouwen kostprijs. Bijvoorbeeld: in een woning dat goed geïsoleerd is,  gaat u minder moeten stoken ten opzichte van een slecht geïsoleerde woning. Op termijn gaat u er dus profijt uithalen.

Bovendien voorziet Woningen Compere standaard in zijn prijzen inbegrepen, het ISO+ Pack. Dat bevat o.a.: 12 cm polyrethaan in de chape, 10 cm plyrethaan in de buitenmuren, super isolerende, dubbele beglazing Ug(K)1.0, 24 cm minerale wol in het dak, een geïsoleerde sectionaalpoort van 40 mm plyrethaan. Hierdoor kan u aan een interessante woning bouwen kostprijs, energiezuinig bouwen. U kan natuurlijk dit pakket verder uitbreiden naar eigen wens.

Woningen Compere zorgt er niet alleen voor dat uw huis een groene toekomst te gemoed gaat, maar ook dat uw huis meegroeit met uw leven. Stel dat u nog niet alle slaapkamers onmiddellijk nodig heeft, dan kan u er voor opteren om deze onafgewerkt te laten tot het moment dat dit wel het geval is. Zo kan u de woning bouwen kostprijs verder drukken.  

Wil u dus binnenkort bouwen en genieten van een goede begeleiding? Bekijk dan zeker onze 228 voorbeeldwoningen met prijs en plannen. Elke woning is uiteraard aanpasbaar aan uw wensen. Via onze site heeft u de mogelijkheid om enkele woningen virtueel te bezichtigen.
Vraag ook zeker en vast de gratis catalogus aan. Hierin vindt u de gegevens van een verkoper uit uw regio alsook voorbeeld van een lastenboek. Daardoor kan u zich alvast een beeld vormen wat de woning bouwen kostprijs kan zijn van de woning van uw dromen.
 
© 2018 Woningen Compere- Maisons Compère - Persoonlijke levenssfeer