STARTPAGINA WONINGEN COMPERE
Gratis nummer
  

Woning bouwen kostprijs

De huidige woning bouwen kostprijs is niet meer zo goedkoop.

Deze wordt de dag van vandaag geschat op 1300 euro per vierkante meter. Indien je kiest voor een sleutel op de deur woning weet je op voorhand je woning bouwen kostprijs. Zo bouwt Woningen Compere uw woning aan een gemiddelde prijs van 1064 euro per vierkante meter. Deze prijs is een referentie in de Belgische sleutel op de deur huizenmarkt.

woning bouwen kostprijs

Woning bouwen kostprijs en bouwgrond ?

Alle bouwplannen beginnen uiteraard met een bouwgrond. Spijtig genoeg zijn de prijzen van een stuk bouwgrond de laatste jaren erg gestegen en gaat er al een heel stuk van de woning bouwen kostprijs hier naartoe.

Daar de bouwgronden de dag van vandaag erg schaars zijn en de rentevoeten van de hypothecaire leningen extreem laag staan mag je dadelijk al heel wat meer betalen voor een stukje grond dan enkele jaren geleden. Overigens is de forse stijging een puur Vlaams fenomeen en is de gemiddelde prijs van de bouwgrond in Wallonië de laatste vijf jaar stabiel gebleven. Ze bieden je wel meer mogelijkheden voor het ontwerp van je eigen droomwoning dan als je een bestaande woning verbouwt of koopt. Zo varieert de woning bouwen kostprijs van je bouwgrond van gemeente tot gemeente, van provincie tot provincie en van gewest tot gewest. Voor je je zoektocht begint naar een stuk grond, is het van groot belang dat je voor jezelf bepaalt hoeveel je bereid bent te betalen voor je bouwgrond. Houd hiermee vooral rekening met het totaal budget dat je hebt voor je woning bouwen kostprijs.

Als je een totaalbudget hebt van bijvoorbeeld 300.000 euro voor je woning bouwen kostprijs, is het geen goed idee om bijvoorbeeld 160.000 euro uit te geven aan de bouwgrond alleen. Vergeet niet dat je bovenop de geafficheerde prijs nog notariskosten en registratiekosten moet betalen. Niet alleen de prijs, maar ook de omgeving, de oriëntatie, … zijn zaken waar je allemaal rekening mee dient te houden. Bekijk vooral de grootte, de breedte en de diepte van het terrein, hoe de vorm is, de hoogteverschillen, het grondwaterpeil en de kwaliteit van de grond.   Indien je via internet, in lokale kranten of in een vastgoedkantoor een stukje bouwgrond hebt gevonden dat aan al je verwachtingen voldoet, ga dan zeker eens langs om dit in real life te bekijken. Om te zien hoe de richting van het stuk bouwgrond is, dat het bijvoorbeeld naar het zuidengericht is, zodat we meer lichtinval hebben en minder moeten stoken. Of wat de mogelijkheden zijn voor een tuin of terras. Rij ook even de buurt af om te zien of er een winkel, school, bushalte voor de kinderen of nog andere belangrijke zaken voor u in de buurt zijn.  Ga ook langs bij uw gemeente om de stedenbouwkundige voorschriften op te vragen. 

Zo weet je welke de mogelijkheden zijn en waar je rekening meet moet houden bij het bouwen.  Deze voorschriften kunnen eenvoudig zijn zoals bijvoorbeeld de afstand die je moet houden van je buren, of van de straat, maar deze kunnen ook bepaalde materialen of stijlen opleggen zoals bijvoorbeeld de vorm van het dak, puntdak of plat dak. Nog een voorschrift kan zijn of je een garage mag zetten of je je tot een carport dient te beperken. Indien de beslissing genomen is en je over gaat tot de aankoop van het stuk bouwgrond let er op of er een bodemattest mee afgeleverd wordt want anders kan de verkoop nietig verklaard worden.

Hoe bepaal ik mijn Woning bouwen kostprijs ?

De ideale bouwgrond gevonden. Nu wil je toch ook wel weten of uw woning bouwen kostprijs binnen je budget past. Zo kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Je kan je woning uit een catalogus bestellen, of je kunt kiezen om het zelf te bouwen. Bij deze laatste kunnen we je enkele tips meegeven om voordeliger te bouwen zodat je woning bouwen kostprijs niet te hoog zal oplopen.

Iedere Vlaming wil zijn eigen huisje bouwen, maar de woning bouwen kostprijs in België ligt vrij hoog. Toch kun je door slim te zijn jezelf veel geld en ellende besparen. Bouw niet te groot, bekijk goed op voorhand hoeveel ruimte je nodig hebt en bouw zeker niet groter.  Elke vierkante meter extra kost meer aan onderhoud en stookkosten. Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. De woning bouwen kostprijs zal hierdoor wel iets hoger liggen, maar je zult er op lange termijn euro’s mee besparen. Denk vooral goed na over je materiaalkeuze. Investeer in kwaliteit en duurzame bouwmaterialen, maar niet in nodeloze luxe. Kies bijvoorbeeld voor een beukentrap, die met het juiste likje vernis, er zelfs uitziet als een eikentrap, die even stevig is maar een pak voordeliger in prijs. Probeer zeker je financiën goed bij te houden. Maak een schema voor jezelf met alle uitgaven die je hebt gedaan tijdens het bouwen.

Zo kom je uiteindelijk niet voor prijzige verrassingen te staan. Laat je voor je interieur niet verleiden door de laatste modetrends.  Kies liever meubels die je echt mooi vindt en waar je zeker de komende 10 à 15 jaar mee verder kunt. Probeer ook niet alles in één keer af te werken. Maak een lijstje voor jezelf en werk vervolgens dit lijstje af verspreid over enkele maanden of zelfs jaren. Wanneer je dan voor onvoorziene verrassingen en kosten komt te staan, kun je dan enkele van deze projecten uitstellen tot we weer wat extra euro’s gespaard hebben. Neem niet de eerste de beste aannemer. Probeer op zijn minst 3 offertes aan te vragen zodat je deze grondig kunt analyseren en vergelijken.

Zo betaal je zeker niet te veel voor je bouwwerken. Kies er, indien mogelijk natuurlijk, ook altijd voor om in het voorjaar of in de zomer te bouwen zodat we dan de stookkosten lager kunnen houden. Werk best met vakmannen samen. Indien er dan iets mis loopt kun je altijd je kosten op hun verhalen, anders moet je alsnog extra kosten betalen. Dan is er nog het knelpunt van de inpandige garage.  Door je garage binnen de woning te plaatsen, verlies je een kostbare ruimte in je woning.  Daarom plaats je best je garage buiten je woning.  En om dan je woning bouwen kostprijs nog te doen dalen opteer je best voor een carport in plaats van een gemetste garage. Kies ook voor een goede en goedkope lening. Ga dus niet alleen met je eigen bank langs voor je lening. Er zijn misschien tal van andere banken die je een goedkopere lening kunnen aanbieden.  Informeer je dus goed en vergelijk de verschillende leningen. 
De Woning bouwen kostprijs van een architect

Voor het bouwen van onze woning dienen we steeds samen te werken met een architect.  Wat is nu juist de rol van een architect en welk bedrag moeten we voorzien in onze woning bouwen kostprijs om zijn ereloon te betalen? 

Architecten worden vaak gezien als een overbodige maar helaas noodzakelijke woning bouwen kostprijs. Toch kan hij ook echt een meerwaarde betekenen bij het bouwen van je woning. De belangrijkste troef van een architect is zijn objectiviteit en zijn neutraliteit.  Zo werkt hij als tussenpersoon tussen de bouwheer en de aannemer en zorgt hij voor de juiste adviezen. Bovendien kan hij de aannemer en de aanvaardbaarheid van de werken controleren. Een goede architect zal luisteren naar de behoeftes van de bouwheer en met een plan komen dat zo dicht mogelijk bij de woondroom van de bouwheer ligt. Zijn streefdoel moet zijn, een praktische oplossing voor ieders budget en locatie vinden en dat uiteraard gezien mag worden. Ook al zal hij er soms heel wat moeite voor moeten doen.

Een architect maakt ook een uitvoeringsdossier op dat bestaat uit de plannen met bijpassende detailtekeningen, een bestek en een gedetailleerde opmetingsstaat. Zo dient een architect ook steeds op de hoogte te zijn van alle wettelijke verplichtingen die gelden. Maar mochten er toch problemen zijn, dan is een architect hiervoor verzekerd. Dit wil zeggen dat je tot 10 jaar na de oplevering verzekerd bent. Voor het ereloon van een architect bestaan geen vaste tarieven.  U kan best in het begin duidelijke afspraken maken om achteraf discussies te vermijden.

Zo kan hij zijn ereloon ook op verschillende manieren berekenen. Hij kan een percentage vragen van de waarde van het uitgevoerd werk of een forfaitair bedrag, er kan ook een uurvergoeding afgesproken worden of een combinatie van deze mogelijkheden.  De betaling gebeurt in stukken naargelang de werken vorderen en zoals ze in het contract zijn opgenomen. U kan uiteraard ook met uw architect met ons sleutel op de deur bouwbedrijf Woningen Compere samenwerken. Dan kent U uw woning bouwen kostprijs op voorhand en zal U niet meer voor veel verassingen komen te staan. Tevens hebt u een ruime keuze uit een groot aantal berekende modelwoningen die aangepast kunnen worden volgens uw wensen en voorkeur. Indien u meer informatie wenst over onze werkwijze en modelwoningen, raden wij u zeker aan een kijkje te nemen op onze website of ons telefonisch te contacteren op het gratis nummer 088/11 164.


 
© 2018 Woningen Compere- Maisons Compère - Persoonlijke levenssfeer