STARTPAGINA WONINGEN COMPERE
Gratis nummer
  

Houten Woningen

Houten woningen bouwen is al een geruime tijd erg populair in ScandinaviŽ en de Verenigde Staten. In BelgiŽ wordt graag gebouwd met bakstenen, dat is nu eenmaal een feit.

Zo ligt de waarde van een steen per steen gemetseld gebouw een stuk hoger dan de waarde van houten woningen waardoor U misschien toch eerder zou opteren om een traditionele woning te bouwen met Woningen Compere dan een woning in houtskelet.

Waarom houten woningen bouwen (prijzen)?

houten bouwen
 
Houten woningen (prijzen) bouwen biedt een heel aantal praktische voordelen. Daarnaast is er ook nog de EPB-regelgeving die bouwers moet aanzetten om energiezuinig te bouwen en onze collectieve CO2-uitstoot te verminderen. Dus als nieuwbouw bouwer moet u al aan een heel aantal regels voldoen, en daar bieden houten woningen zeker een antwoord op.

Houten woningen noemt men ook vaak ademende woningen. De volledige buitenwand wordt lucht- en winddicht opgetrokken, maar steeds met een dampopen structuur waardoor er een gezond binnenklimaat heerst. De voorbereidende werken aan het houten skelet gebeuren in de werkplaats onder ideale omstandigheden en dus niet op de bouwwerf zelf zodat er geen invloed van weersomstandigheden is. Zo is het skelet al na 2 weken gemonteerd en winddicht, zodat de binnen afwerking onmiddellijk volgt terwijl buiten de gevelwerken worden uitgevoerd. Een troef is dat houtskeletbouw elke mogelijke bouwstijl aankan, omdat er geen architecturale beperkingen zijn. Houtskeletbouw is een snelle bouwtechniek. Zo kunnen houten woningen al klaar zijn na gemiddeld 5 tot 6 maanden waardoor we minder huurkosten dienen te betalen. Door zowel de snelle bouw en de prefabricatie in een gecontroleerde omgeving, bevat de woning weinig vocht en moet hij niet al te lang uitdrogen. Zo dienen er geen beginstookkosten worden ingerekend. Houtskeletbouw is een lichtere constructie waardoor er geen ingewikkelde fundering vereist is, wat een besparing oplevert. Houten woningen hebben minder thermische capaciteit, deze woningen warmen sneller op waardoor een goede zonnewering noodzakelijk is zodat de woning perfect tegen oververhitting kan worden beschermd. Hout isoleert veel beter dan beton of steen waardoor je binnen snel de gewenste temperatuur bereikt. Houtskelet wanden voelen ook nooit koud aan. Het houten geraamte laat tevens bijzonder veel plaats voor isolerende materialen waardoor het heel energiebesparend werkt. Daarnaast heeft hout het vermogen de vochtigheidsgraad zelf te regelen en kan ook uitzetten en inkrimpen. Wie bouwt met hout, bouwt op een ecologisch verantwoorde wijze, toch gebeurt de afwerking met niet ecologische materialen, zoals gipsplaat. De houtsoorten die het vaakst gebruik worden bij houten woningen zijn : noors grenenhout, noors vurenhout, douglas fir, hout moet op de juiste manier bewerkt worden om duurzaamheid te garanderen. Zo merk je bij een houtskeletwoning, evenals bij een metaalskeletbouw, aan de buitenkant niet dat het verschilt van een traditionele woning daar we de vrijheid hebben om zowel de binnen- als de buitenzijde volledig naar eigen wens kunnen afwerken.

Zo is een traditioneel gebouwde woning een product van de arbeid van vakmensen. Uiteraard komt er meer handenarbeid aan te pas, maar de beloning is achteraf ook naar gelang. Ook vinden de mensen het niet zo erg iets langer te wachten om te kunnen wonen in een stevig gebouw met de nodige soliditeit die inherent is aan de combinatie van steen en beton waardoor we ook een levensduur van 100 jaar mogen verwachten. Zo leent een traditionele woning zich ook beter tot verbouwing of aanbouw. Zo is het ook veel makkelijker om nadien muren uit te breken zonder aan de stabiliteit te raken.

Bent u er nog steeds niet uit om houten woningen te bouwen of toch te opteren voor een traditionele woning bij een sleutel op de deur bouwbedrijf, aarzel dan niet om eens een bezoekje te brengen aan één van de verschillende bouwbeurzen in het land. U komt er verschillende bouwfirma’s tegen die u verder kunnen helpen met uw vragen of twijfels en u kunnen doorverwijzen naar een specialist bij u in de buurt. Kom ook gerust eens langs bij de stand van Woningen Compere zodat u kan kennis maken met onze bouwfirma die traditionele energiezuinige woningen bouwt. Woningen Compere is een bouwfirma die voor u uw sleutel op de deur woning bouwt volledig naar uw eigen wensen en smaak. Uw woning zal ook sneller klaar zijn dan wanneer u zelf bouwt daar wij vaste afspraken met onze onderaannemers hebben.

Ecologische troeven van houten huizen bouwen.

Om te beginnen is hout een natuurlijk materiaal dat relatief weinig energie vereist om te verwerken in houten woningen. Mits een ecologisch verantwoord bosbeheer valt hout trouwens ook onder de noemer ‘ecologisch verantwoord materiaal dat perfect recycleerbaar is’. Zo is een het niet alleen ecologisch verantwoord, maar heeft het ook bijzonder goede thermisch isolerende eigenschappen. Daardoor worden er de laatse jaren steeds meer houten woningen gebouwd.


Houten woningen zijn :
  • Vochtregulerend. Wanneer het te droog is in huis zal het hout een deel van zijn vochtigheid afgeven aan de ruimte en wanneer het te vochtig is zal het hout een gedeelte van het vocht in de ruimte opnemen. Zo geniet je in de woning van een ideaal vochtgehalte.
  • Nagroeibaar. Hout is als grondstof snel nagroeibaar, zeker als je vergelijkt met andere grondstoffen in de bouw.
  • Schoon en productief. Het gebruik van het hout vervuilt nauwelijks en de verwerking is tamelijk eenvoudig en vraagt relatief weinig energie. Bovendien is het hout bij afbraak herbruikbaar als brandstof of als secundaire grondstof.
  • Duurzaam. Als je de juiste houtsoort gebruikt voor de constructie en als het hout goed behandeld is, gaat hout overigens lang mee.
  • CO2-neutraal. Bij houten woningen wordt de CO2 uit de lucht gedurende lange tijd opgeslagen in vaste vorm, waardoor het broeikaseffect wordt afgeremd. Als bij verbranding van het hout de CO2 opnieuw vrijkomt, spreken we van CO2-neutraal.

Heeft het veel nut om een woning te bouwen met ecologische overwegingen daar de binnenkant met gipsvezelplaten wordt afgewerkt? Gipskarton is niet bepaald een materiaal dat strookt met ecologische bouwprincipes. Kunnen we dus toch niet beter kiezen voor een sleutel op de deur woning via een bouwfirma.

Indien je hierover nog vragen hebt, kan je deze steeds via het e-mailadres info|a|woningencompere.be stellen . Eén van onze medewerkers zal U graag verder helpen, of telefonisch via het gratis nummer 0800/11 164.

Aandachtspunten bij het bouwen van houten woningen.

Het bouwen van houten woningen heeft heel wat voordelen te bieden, maar toch zijn er een aantal punten die extra aandacht verdienen bij deze bouwmethode. Woningen Compere kan je hierin perfect begeleiden zodat je achteraf geen enkele problemen tegenkomt daar wij specialisten zijn in huizen bouwen en uitsluitend met vakmannen werken die voor ons bedrijf uw woning bouwen.

Zo dienen houten woningen voorzien te zijn van een goed werkend ventilatiesysteem en dit in combinatie met een degelijke zonwering. Doordat hout zeer snel warmte opneemt zullen houten woningen minder snel afkoelen op een bloedhete zomerdag. Hoewel dit in de winter een voordeel is, zal het ’s zomers al snel een nadeel zijn wanneer de nodige voorzorgsmaatregelen ontbreken. Zo schrikt men ook vaak wanneer men denkt aan de brandveiligheid bij houten woningen, maar niet is minder waar, want houten woningen voldoen prima aan alle eisen om brandveilig te zijn. Zo krijgt het hout een speciale behandeling dat de vuurvastheid verbetert en bovendien zal het bekleed worden met brandwerende materialen. Zo dienen we ook extra te letten op de geluidsisolatie. Hout absorbeert bovendien vrij goed geluid zodat, met een beetje extra isolatie, de akoestiek zowel voor u als voor uw buren prettig blijft. Ook wat de kostprijs van houten woningen betreft ligt deze zeer dicht bij deze van een gewone traditionele bouw..

Toch kiezen de meeste Belgen traditioneel voor de meest brandveilige bouwoplossing die op de markt voorhanden is. Zo nemen steen en beton in België toch het merendeel van de markt voor hun rekening, een streekeigen natuurverschijnsel met een lange traditie. Wat de isolatie betreft bij houtskeletbouw wordt vaak de volledige spouwvulling met glaswol opgevuld waardoor er gevaar van doorzakking bestaat dat gepaard gaat met schimmelvorming en condensatie.

Zoals u kan merken zijn er heel wel voordelen om houten woningen te realiseren, maar ook nadelen. Indien u toch opteert om een traditionele woning te bouwen met een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf, kies dan voor Woningen Compere. Wij bouwen uw traditionele woning naar uw eigen smaak en situatiesamenstelling. U heeft bij Woningen Compere een ruime keuze uit 228 modelwoningen die naar eigen smaak aangepast kunnen worden. Neem gerust even de tijd voor een virtueel bezoek van onze modellen via onze website www.woningencompere.be te brengen. U komt er zeker een woning naar uw smaak tegen. Deze woningen kunnen ook steeds aangepast worden aan uw noden, keuzes of budget. Contacteer ons dan via het gratis nummer 0800/11 164 waarna wij u graag in contact brengen met een bouwadviseur uit uw regio die naar u luistert en samen met u uw unieke woning bouwt, gerealiseerd door een professioneel team. Daar wij enkel met kwalitatieve ondernemers werken kunnen wij de 10 jarige garantie zelfs verlengen tot 20 jaar. Waar wachten jullie nog op.
 
© 2018 Woningen Compere- Maisons CompŤre - Persoonlijke levenssfeer