STARTPAGINA WONINGEN COMPERE
Gratis nummer
  

Bouwaannemer

Wat is nu juist de taak van een bouwaannemer?

Aan het bouwen van je huis werken heel wat personen mee die elk hun eigen specialiteit hebben. Zo heb je bijvoorbeeld mensen die vloeren leggen, die je verwarmingsinstallatie komen plaatsen, timmerlieden, stukadoors, elektriciens, … Wanneer de bouwaannemer een opdracht aanvaardt om een woning te bouwen dan dient hij alle activiteiten en mensen te coördineren die hiervoor nodig zijn. Zo is hij dan ook verantwoordelijk om de woning binnen een bepaalde tijd en afgesproken budget op te leveren.

Bent U op zoek naar de beste bouwaannemer voor het bouwen van uw nieuwbouw woning?

bouwaannemer

Via de verschillende websites kan je al heel wat informatie vinden over bouwaannemers en hun specialiteiten. Hoe begin ik aan mijn zoektocht naar de juiste bouwaannemer en waar dien ik op te letten?

Bij het zoeken naar de bouwaannemer die het best bij je past, waar je een goede feeling mee hebt en die uiteraard nog prijs-kwaliteit haalbaar is kan je best eens horen bij vrienden en familie wat zij van hun bouwaannemer vinden en of de samenwerking vlot verliep en of ze eventueel problemen hebben ondervonden. Zij kunnen je waarschijnlijk al heel wat tips geven. Doe ook eens de ronde in je buurt en vraag gerust even aan de personen zelf wat hun ervaringen zijn met hun bouwaannemer, het is niet altijd zo dat wanneer het eindresultaat prima is, dat de samenwerking met de bouwaannemer gedurende het bouwproces ook goed is verlopen. Dus steek voldoende tijd in je zoektocht naar de juiste bouwaannemer.

En denk eraan, een dure bouwaannemer is daarom niet altijd de beste. Ook de kwaliteiten die hij levert zijn van belang. Wat je ook zeker niet mag vergeten is er op tijd mee beginnen. Je zal zeker merken wanneer je een gesprek gehad hebt met verschillende bouwaannemers, dat ze niet onmiddellijk kunnen beginnen. Zo kunnen sommige goede bouwaannemers wel al tot een jaar op voorhand bezet zijn. Laat je hierdoor alleszins niet al te veel afschrikken. Bekijk ook eens de verschillende bouwforums of recensiepagina’s via het web met commentaren over bouwaannemers. Zo kom je misschien nog wat over je bouwaannemer te weten. Zo zal je misschien wel wat meer negatieve reacties terugvinden wanneer het over een grote bouwaannemer gaat, maar dat wil niet altijd zeggen dat hij onbetrouwbaar is. Je kent uiteraard ook de achtergrond van de klacht niet. Maar volg ook niet zo maar blindelings goede reacties. Wees kritisch in je keuze.

Ga ook altijd na of je bouwaannemer financieel gezond is en of hij geen schulden heeft. Dit kun je gemakkelijk nakijken via de Kruispuntbank van Ondernemingen of kortweg KBO genoemd. Wanneer de bouwaannemer kwaliteitslabels kan voorleggen wilt dit vaak zeggen dat hij betrouwbaar is, maar dit is zeker geen garantie. Ook kunnen bouwaannemers die niet over de nodige documenten beschikken ook goed werk afleveren en omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde. Een bouwaannemer die een label draagt, verbindt er zich wel toe de Wet Breyne stikt na te leven. Dit wil zeggen dat hij volledig aansprakelijk is voor het ganse bouwproject. Ook wanneer hij met verschillende onderaannemers werkt blijft hij verantwoordelijk.

Neem jij als bouwheer echter zelf derden aan om bepaalde werken te laten uitvoeren, dan ben jij zelf verantwoordelijk. Een bouwaannemer is verantwoordelijk tot de oplevering van de woning en nadien draag jij zelf het risico zodat je dan best je woning kan verzekeren. Wanneer je dan denkt de bouwaannemer gevonden te hebben neem dan best telefonisch contact met hem op voor een eerste kennismakingsgesprek zodat je een goed beeld kan vormen van diegene waarmee je misschien mee gaat samenwerken.

Na zo’n eerste gesprek kom je al heel wat te weten over je bouwaannemer. Maar wat doet nu zo’n bouwaannemer nu allemaal ?

We zullen hier alles even voor u op een rijtje zetten.


Een bouwaannemer komt in gans de procedure van het bouwen van je woning voor. Eerst en vooral dient hij de bouwopdracht te krijgen. Vervolgens zal de bouwheer aan de bouwaannemer vragen om een offerte te maken waarin staat vermeld voor welke prijs hij het bouwproject kan realiseren, hoe hij dat gaat doen en binnen welke periode. Heel vaak worden er meerdere offertes gevraagd bij verschillende bouwaannemers zodat de bouwheer deze kan vergelijken om zo diegene te kiezen die prijs-kwaliteit het beste is. Best kan hierbij vroeg genoeg begonnen worden want soms gaat er heel wat tijd over tussen het moment van het aanvaarden van het werk en de uiteindelijke start van de werken aan je woning.

Wanneer de bouwaannemer de opdracht heeft gekregen, dan kan hij beginnen met allerlei zaken te regelen. Hij zal eerst en vooral dus zijn offerte maken waarna hij overgaat tot het aanwerven van medewerkers voor de verschillende bouwactiviteiten. Zo neemt hij ook de verantwoordelijkheid op zich voor de bouwvergunning en de plannen. Daarnaast regelt hij ook de levering van het materiaal. Vervolgens gaat hij op zoek naar onderaannemers om de verschillende taken uit te voeren waarna hij dan de juiste personen bij elkaar brengt. Of dit nu een architect of een timmerman is, meestal verloopt de hele bouwprocedure dan ook via de bouwaannemer waardoor er dan ook meer één aanspreekmunt is.

Vanaf het ogenblik dat de aannemer de werken kan aanvangen zal de bouwaannemer ook overgaan tot het inrichten van de werkplek zodat er bijvoorbeeld stroom en water is voor de aannemers. Ook het aansturen van uitvoerders, werkvoorbereiders, installateurs en andere vaklui is een taak van de bouwaannemer. Zo dient hij regelmatig werfvergaderingen te organiseren samen met de architect. Een bouwaannemer dient ook te waken over de veiligheid van het bouwproces. Ook het goed inschatten en op tijd signaleren van risico’s en gevaren die met het bouwproces te maken hebben is van uiterst belang.

Natuurlijk hang ook hieraan een prijskaartje. Uiteraard zijn er verschillende keuzes die de kostprijs van een aannemer kunnen beïnvloeden, namelijk : De omvang van de werken. Het is vanzelfsprekend dat het bouwen van een kleine woning veel minder geld kost dan het bouwen van een grote complexe woning. De plaats waar de werken worden uitgevoerd kan ook een invloed hebben op het prijskaartje dat je met betalen. Zo is er een groot verschil wanneer je bouwt in bv het achterland van de provincie Limburg dan wanneer je ervoor kiest te bouwen in een grootstad. Hier kun je zelf niet zo veel aan doen, maar hou er alvast wel rekening mee. Een laatste invloed is of je bouwaannemer werkt met een uurtarief of een vast bedrag. Maar voor je nieuwbouwwoning mag je toch wel zeker zijn dat de bouwaannemer zal werken met een uurtarief.

Wanneer we onze nieuwbouwwoning bouwen met een bouwaannemer die werkt met verschillende onderaannemers mag je er toch wel rekening mee houden dat er vanaf je zoektocht tot de oplevering van je woning er heel wat tijd over gaat.

Daarom dat veel mensen opteren voor een bouwaannemer die volgens het principe sleutel op de deur woningen werken.

Wanneer je beslist te bouwen met een bouwaannemer sleutel op de deur woningen mag je er zeker van zijn dat je woning al instapklaar is na 6 à 7 maanden. Dit is soms de periode wanneer een gewone bouwaannemer soms maar pas kan van start gaan met de bouw van je woning. Een groot voordeel is dan ook nog dat je ondertussen veel minder huur dient te betalen aan je huidige woonst dat je dan uiteraard ook nog kan gebruiken om in je woning te investeren. Ook aan het prijskaartje wordt er gedacht. Zo is een woning bouwen via een bouwaannemer sleutel op de deur woningen nog goedkoper dan wanneer je je woning laat bouwen door een bouwaannemer met onderaannemers.

Wat de garantie betreft eindigt deze niet bij de oplevering van de bouw, maar geven ze je meestal nog 10 jaar garantie extra. Als je je woning laat bouwen bij Woningen Compere wordt de 10-jarige garantie van je sleutel op de deur woning zelfs uitgebreid tot 20 jaar, en dit om de kwaliteit van de woningen te garanderen. Je huis bouwen met Woningen Compere staat voor bouwen in vertrouwen met een gerust hart. Uiteraard kan u als referte één van onze kijkwoningen of opendeurdagen bezoeken waar je een persoonlijk contact kunt hebben met een van onze bouwheren. Bestel alvast je gratis catalogus via onze site waar je ook al heel veel uitleg en modelwoningen kan terugvinden alsook onze garanties en diensten. Je kan ons ook contacteren via het gratis nummer 0800/11 164 waarbij één van onze medewerkers u in contact kan brengen met een bouwheer van Woningen Compere bij u in de buurt. Hierbij is dan je zoektocht al gedaan en kan je met de planning van je verhuis beginnen.
 
© 2018 Woningen Compere- Maisons Compère - Persoonlijke levenssfeer