STARTPAGINA WONINGEN COMPERE
Gratis nummer
  

Hoeveel kost een huis bouwen ?

De Belg droomt er nog steeds van zijn eigen huis te bouwen maar hoeveel kost een huis bouwen ?

Onze voorouders en onze ouders hebben het gedaan, waarom wij dan niet. Het is hun gelukt, dus zal dat bij ons ook wel gaan. Vaak is de eerste vraag die iemand zich stelt als hij een eerste keer met het idee speelt om te bouwen : “Hoeveel kost een huis bouwen de dag van vandaag? “ Het is niet gemakkelijk om hierop een antwoord te vinden. Wanneer je uw woning laat bouwen door Woningen Compere, dan weet je op voorhand hoeveel kost een huis bouwen van ontwerp tot de oplevering ervan en kom je tijdens je bouwproces ook niet meer voor verassingen te staan.

Hoeveel kost een huis bouwen nu echt?

Indien je een antwoord zoekt op de vraag hoeveel kost een huis bouwen, dan moet je zeker rekening houden met verschillende prijsbepalers. Voor je begint met bouwen dien je op zoek te gaan naar een stuk bouwgrond. De prijs van een stuk bouwgrond is de dag van vandaag niet zo goedkoop en is reeds een grote hap uit het budget van uw bouwproject.
hoeveel kost een huis bouwen

Hoeveel kost een huis bouwen ?, heel wat bouwers vragen het zich af. Om nu een duidelijk beeld te krijgen van de verschillende kosten van een nieuwbouwwoning zullen we de verschillende budgetbepalers voor u op een rijtje zetten. Want bij het bouwen van een huis worden bepaalde kosten door veel mensen onderschat waardoor ze soms voor onvoorziene omstandigheden komen te staan en soms in de problemen geraken. Daarom is het belangrijk om op voorhand een realistisch beeld te hebben van hoeveel kost een huis bouwen en dan sta je ook al een heel eindje verder en ben je voorbereid op onvoorziene situaties en kosten.

De eerste kost is die van je bouwgrond. Deze wordt meestal uitgedrukt in prijs per vierkante meter en kan erg verschillend zijn van de plaats waar deze gelegen is. Zo is de prijs van de bouwgrond in Brussel het duurst, dan volgt Vlaanderen en de goedkoopste kom je tegen in Wallonië. Zo zijn er dan ook nog grote prijsverschillen tussen gemeentes in een provincie. Dus de prijs is niet alleen afhankelijk van de grote van het perceel, maar ook van de regio. Ook kunnen we best rekening houden met de ligging van de grond zelf, of deze bijvoorbeeld in een moerassig gebied ligt, want dan dien je uiteraard ook weer extra kosten te doen voor drainering.

Indien er bomen of een gebouw opstaan, dienen deze ook nog verwijderd te worden. Wanneer je bouwgrond koopt, betaal je niet alleen de aankoopprijs van je grond. Zo zal je ook registratierechten, aktekosten en het ereloon van de notaris moeten betalen. De verschuldigde registratierechten zijn afhankelijk van de ligging en het type huis. Voor Vlaanderen mag je rekening houden dat dit bedrag 10 % bedraagt van de aankoopprijs. Het ereloon van de notaris wordt berekend op basis van de aankoopprijs van de bouwgrond. Daar bijna iedereen die een stuk bouwgrond koopt hiervoor een lening afsluit dien je hiervoor aktekosten te betalen. Wanneer je nu eigenaar bent van je bouwgrond heb je uiteraard verschillende mogelijkheden om je huis te bouwen en deze zijn toch bepalend voor hoeveel kost een huis bouwen.

Hoeveel kost een huis bouwen wanneer we zelf bouwen?

Bij de vraag van hoeveel kost een huis bouwen mogen we er al rekening mee houden dat de helft van het budget reeds gegaan is naar de aankoop van een stuk bouwgrond.

De volgende kost die bepalend is voor hoeveel kost een huis bouwen is de prijs van de bouw van je nieuwbouwhuis. Deze prijs wordt bepaald door 4 factoren : werkuren, materialen, architect en BTW.

Werkuren :

De kosten van de werkuren zijn uiteraard het duurste daar deze toch geruime tijd in beslag nemen. Je dient hierbij niet alleen te denken aan de werkuren voor de bouw van je huis, die uiteraard wel het hoogst zullen zijn, maar ook voor deze van de afwerking van je huis. Indien je zelf handig bent of bv familieleden of vrienden hebt die je een handje kunnen helpen, dan zou je al heel wat kosten kunnen besparen op deze werkuren. Vermijdt ook complexe vormen aan je huis om extra werkuren te vermijden die nodig zullen zijn om de werken uit te voeren.

Materialen :

De kostprijs van de materialen hangt voornamelijk af van de grootte van het huis en onze voorkeuren. Indien we een compact huis bouwen hebben we uiteraard veel minder materiaal nodig dan dat we een villa bouwen met grote raampartijen. Of bij een gesloten woning moeten we ook maar 2 van de 4 muren afwerken en dienen we ook minder isolatiemateriaal te kopen.

Opteer ook voor een woning met een plat dak dan een woning met een hellend dak. Bij een woning met een plat dak bent u wel goedkoper van af, maar verlies je ook wel wat ruimte aangezien je woning veel zolder zal hebben. Ook heel belangrijk zijn de hernieuwbare en energiezuinige technieken. Deze technieken vragen een grote investering bij de aankoop maar zullen op langere termijn hun vruchten afwerpen en je energiefacturen doen dalen. Ook de afwerking is van belang. Wanneer je kiest voor meer luxe afwerkingen, dan zal je deze ook dienen te betalen. In de loop van de werken, zal je huis aangesloten moeten zijn op de netten. Voor de aansluiting van water, elektriciteit, gas en internet zal u aansluitingskosten moeten betalen.

Architect :

De kosten van een architect kunnen variëren. Wanneer je je huis laat bouwen door een sleutel op de deur bouwfirma dan bedraagt het ereloon van de architect +/- 5 % op het lastenboek.

BTW :

Voor de bouw van een nieuwbouwhuis dient er op alles 21 % BTW betaald te worden.

Om op voorhand een beeld te krijgen van hoeveel kost een huis bouwen kan je best beginnen met het opvragen van offertes van de aannemers. Hou er wel rekening bij dat sommige posten moeilijk op voorhand te begroten zijn en maakt de aannemer een raming in zijn offerte. Nadien wordt gekeken of het uitgevoerde werk meer of minder kost dan wat er in de offerte stond. Hou daarom altijd wat reservebudget achter de hand.

Hoeveel kost een huis bouwen via een sleutel op de deur bouwfirma?

Meestal denkt men dat een huis zelf bouwen goedkoper is dan een huis laten bouwen door een sleutel op de deur bouwfirma. Maar is dat wel zo? Hoeveel kost een huis bouwen via een sleutel op de deur bouwfirma?


Wanneer je je huis laat bouwen door Woningen Compere dien je reeds eigenaar te zijn van je stuk bouwgrond. Vervolgens zal u van Woningen Compere een offerte ontvangen voor de realisatie van je volledig huis, vanaf een wit papier tot de oplevering van je woning. Om nu reeds een beeld te krijgen van wat een woning bij Woningen Compere kost, kan je naar onze site en naar onze lijst van onze sleutel op de deur modelwoningen surfen.

Hier vindt je heel wat modelwoningen met prijs erbij vermeld. Deze prijzen zijn exclusief BTW en het ereloon van de architect. Voor deze laatste mag je +/- 5 % rekenen op basis van het lastenboek. U dient zich niet aan deze modelwoningen te houden, deze kunnen aangepast worden naar uw wensen. Voor elke gewenste wijziging aan het basisplan kan u beroep doen op één van onze bouwadviseurs. Tevens hebt u bij ons de mogelijkheid om een eigen ontwerp te maken samen met je architect, waarvoor er dan wel extra kosten voor u bijkomen. Wanneer er een akkoord is, wordt de prijs van je woning vastgelegd in een contract en zal je verder ook niet meer voor verrassingen komen te staan. Bij Woningen Compere kan u ook kiezen om zelf een gedeelte of de volledige afwerking voor je eigen rekening te nemen. Onze woningen worden op maat berekend naar gelang de wens en het budget van de klant.

Indien u overweegt om een sleutel op de deur woning te laten bouwen, zodat u ook weet hoeveel kost een huis bouwen en niet voor onnodige verrassingen wenst te staan, is Woningen Compere zeker een meerwaarde voor u. Indien u wat meer informatie wenst over onze manier van sleutel op de deur woningen bouwen kan u ons steeds bereiken op het gratis nummer 0800/11 164. Aarzel vooral niet om online gratis onze catalogus met modelwoningen in aan te vragen. Bij woningen Compere kan u reeds een huis bouwen met een budget van 100.000 euro.
 
© 2019 Woningen Compere- Maisons Compère - Persoonlijke levenssfeer