Huis bouwen

Een eigen huis bouwen is een financiële investering. Het totaalbudget van de bouw wordt uitgedrukt in m². Elke m² neemt in rekening : de materialen, de werktijd, de erelonen en de BTW. Uitleg.

Een huis bouwen houdt een zekere kost in. De tarieven zoals beschreven in de offerte, de catalogus of in de kostenraming, zijn meestal uitgedrukt per vierkante meter. Waar stemt deze prijs mee overeen ? Hij vervat de verschillende interventies die elkaar opvolgen tijdens de bouw van uw woning. Hij houdt rekening met de materialen, de werkuren, de erelonen van het bouwbedrijf of de architect en van de BTW. De prijs zal dus stijgen of dalen in functie van de gekozen  materialen, de gevraagde isolatietechnieken en  de aard van de te bouwen opties zoals garage of kelder. Daarom zal een constructie op een complex bouwterrein of een extravagant project duurder uitkomen dan en kleinschaliger project.

Huis bouwen

“Een eigen huis bouwen?”, er komt veel meer bij kijken dan u dacht.

Wanneer een klein kind hoort dat zijn ouders een huis gaan bouwen, zal het heel opgetogen zijn. Uw kind zal een nieuwe slaapkamer krijgen die misschien wel dubbel zo groot is als zijn oude. U verzekert hem dat er een grote speelhoek of speelkamer komt voor al zijn speelgoed en om het helemaal af te maken krijgt het nieuwe huis nog een grote tuin om in te ravotten en waarin genoeg plaats is voor een schommel, trampoline en opblaasbaar zwembad tegelijk. Uw kind zal niet kunnen wachten totdat jullie gaan verhuizen, maar helaas zal dat nog een hele tijd duren. Uw zoon of dochter weet natuurlijk niet dat bij een huis bouwen meer komt kijken dan gewoon de bakstenen goed stapelen en er een dak op plaatsen zodat jullie droog blijven. Het is helemaal anders dan de lego huisjes die ze gewoon zijn te maken.
Wanner u kiest voor een huis bouwen moet u zorgen dat u een bouwgrond heeft, een bouwvergunning, u moet rekening houden met de energiezuinigheid van uw huis…. U moet ook contact opnemen met een architect die u dan zal helpen met de plannen van uw huis en verder zult u ook afspraken moeten maken met verschillende aannemers en onderaannemers. Er komt dus heel wat bij kijken, maar op het einde is het honderd procent zeker de moeite waard. Wanneer het huis af is, u de sleutels krijgt en u kunt gaan verhuizen zult u zelf ook erkennen dat alle tijd en moeite die u erin heeft gestoken, het zeker waard waren.

Een huis bouwen doe je niet elke dag, maar wanneer het af is kunt u wel iedere dag genieten van uw mooie creatie, van uw eigen huis.

Vraag uw gratis catalogus aan

Stap 1 van een huis bouwen: de zoektocht naar een bouwpartner en bouwgrond

Een van de meest essentiële personen wanneer u een huis bouwen, is uw bouwpartner. Het is slechts weinigen gegeven om zelf hun huis te bouwen. Zeker met de huidige wetgevingen die steeds strenger en complexer zijn, moet u al bijna in de bouwsector werkzaam zijn als u zelf instaat voor de ruwbouw en de afwerking.

Vandaar dat een bouwpartner onontbeerlijk is. U kan kiezen voor bijvoorbeeld een architect die werkt met onafhankelijke aannemers of een sleutel-op-de-deurbedrijf zoals Woningen Compere.

Het grote verschil tussen is dat een sleutel-op-de-deurbedrijf zoals Woningen Compere u ook administratief bijstaat en dat er meer controle wordt uitgevoerd op de werf.

Vermits het op dit moment nog altijd niet mogelijk is om een zwevend huis te bouwen, is het kopen van de bouwgrond toch wel de belangrijkste vereiste voor het huis bouwen. Tijdens uw zoektocht naar de voor u ideale bouwgrond kunt u misschien ook contact opnemen met uw bouwpartner. Via deze weg kunnen jullie dan samen verschillende bouwgronden bezoeken. Met zijn ervaring kan uw bouwpartner u dan ook wijzen op bepaalde voor- en nadelen die u zelf niet had kunnen bedenken, maar die toch van belang kunnen zijn tijdens het bouwproces. Wanneer u op zoek gaat naar een bouwgrond kunt u het beste een lijstje maken met bepaalde factoren die ervoor zorgen dat de bouwgrond voldoet aan uw eisen, bijvoorbeeld: de grond moet kort bij een supermarkt liggen, op wandel- of fietsafstand van de school of de bakker, de grond mag niet langs een drukke steenweg liggen… Eens u de bouwgrond hebt gevonden die bij voldoet aan al uw eisen kunt u overgaan naar stap 2.

Stap 2 van een huis bouwen: het huis

Eens u een bouwgrond hebt gekozen kan men overgaan naar de volgende stap bij het huis bouwen. U heeft waarschijnlijk al een beeld in uw hoofd van hoe uw huis eruit moet zien en welke ruimtes er allemaal aanwezig moeten zijn. Het is belangrijk dat u deze informatie duidelijk communiceert naar uw architect, want de bal ligt nu in zijn kamp. Bij het huis bouwen zal de architect er alles aan proberen te doen om u uw droomhuis te geven op voorwaarde dat u hem alle informatie correct doorgeeft.
Wanneer de architect zijn plannen klaar heeft kun u hiermee naar de gemeente gaan om een aanvraag te doen voor een bouwvergunning. U heeft een omgevingsvergunning nodig om te kunnen bouwen en deze krijgt u alleen maar als de bouwplannen van uw huis voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften. U kunt uw omgevingsvergunning ook online aanvragen bij het omgevingsloket. Vanaf het moment dat u uw vergunning heeft, kan de bouw beginnen. U heeft gekozen dat u een huis bouwt en bij het huis bouwen moet u zich ook houden aan bepaalde normen in verband met de isolatie en energiezuinigheid. Zo moeten bijvoorbeeld in het jaar 2021 alle nieuwbouwwoningen BEN worden gebouwd (= bijna-energieneutraal). Gelukkig zijn dit ook zaken waarbij de architect u zal helpen.
De rol van de architect is heel belangrijk bij het huis bouwen. Hij of zij zal u ook advies geven op vlak van het materialen die u kunt gebruiken tijdens de bouw van uw huis. Hieronder kunt u enkele voorbeelden lezen van materialen die worden gebruikt tijdens de bouw van een huis.

Eerst en vooral wordt het traditionele huis met bakstenen besproken. Dit is ook de methode dat Woningen Compere toepast. De baksteen is het populairste materiaal dat wordt gebruikt voor gevels bij het huis bouwen. Het voordeel van een baksteen is dat ze goed waterafstotend zijn en ze hebben een lange levensduur. Het nadeel is wel dat je er een hele stevige fundering voor nodig hebt om te voorkomen dat uw huis als een kaartenhuis in elkaar zal zakken. Hoewel baksteen nog steeds enorm populair is, worden er steeds meer andere gevelmaterialen gebruikt zoals onder meer pvc, hout, steenstrips en leien.
Ook in onze cataloog vindt u tal van voorbeelden waarbij de klassieke gevelsteen wordt afgewisseld. Wil u graag deze modellen ontdekken? Aarzel dan niet om onze cataloog te bestellen via: www.woningencompere.be of 0800/11 164.

Ook hout wordt steeds vaker gebruikt om een huis bouwen. Denk hierbij niet aan de typische blokhutten die u terugvindt in bv. Oostenrijk. Vaak ziet u nog niet eens dat men gebruik heeft gemaakt van hout. Deze methode is zeer snel, maar heeft toch enkele grote nadelen. Zo zijn er vaak problemen met de akoestiek en is het vaak niet mogelijk om nadien de woning uit te breiden. Zelfs een extra stopcontact zetten is niet altijd even evident.

Een ander materiaal dat steeds meer aan populariteit wint is stro. Er zijn steeds meer mensen die bij het huis bouwen kiezen voor een huis gemaakt van stro. Aan de buitenkant ziet u het niet, maar wanneer u de gevelbedekking van het huis zou weghalen, kan men de strobalen zien. Het feit dat u bij een huis van stro geld kunt uitsparen tijdens de bouw, maakt dat dit type huis toch wel populair is aan het worden. Toch moet u ook grote kanttekening met deze bouwmethode. Het is redelijk nieuw waardoor er geen zekerheid bestaat voor toekomstige vochtproblemen.

Welk materiaal u kiest, hangt af van uw voorkeuren. De voorkeur van Woningen Compere gaat uit naar bakstenen. Net zoals het sprookje, blijft baksteen het langst overeind.

Hierboven heeft u informatie gekregen over het bouwproces. In de volgende alinea wordt nog heel even kort ingegaan op de prijs die komt kijken bij het huis bouwen.
Zoals u waarschijnlijk al had verwacht moet u op het bouwen van een nieuwe woning btw betalen. Deze bedraagt 21%. Ook weet u wanneer u begint aan de bouw van uw huis niet hoeveel u er exact aan gaat besteden. Dit hangt af van de aannemers en onderaannemers waarmee u in zee gaat.

Vraag uw gratis catalogus aan

Een huis bouwen gaat op twee manieren.

Er zijn twee manieren waarop u het huis bouwen kunt. U kunt ervoor kiezen om het zelf te doen en zelf alle afspraken te maken met iedereen die betrokken moet zijn bij de bouw of u kiest voor het sleutel-op-de-deur concept. Huis bouwen kan voor veel mensen een hele opgave zijn, omdat er veel tijd in kruipt. U denkt misschien: “Als ik er geen tijd in wil steken, koop ik gewoon een huis”, en u heeft gelijk. Dat is inderdaad een mogelijkheid, maar wanneer u ervoor kiest om een huis te kopen loopt u het risico dat u niet uw droomhuis vindt. Daarom zijn er nu de sleutel-op-de-deur woningen. Hierbij hoeft u zelf maar heel beperkte tijd in het huis bouwen te steken, maar krijgt u toch de woning die u graag wenst. Bij sleutel-op-deur woningen heeft u op voorhand al een heel duidelijk idee van het budget dat u zult moeten spenderen aan uw woning. Er zijn verschillende bouwbedrijven die staan te popelen om u te helpen met het bouwen van uw sleutel-op-de-deur woning. Woningen Compere is één van deze bedrijven.

De bouwadviseurs van het bedrijf zitten verspreid over het hele land, behalve rond de ring van Brussel, en zullen u met veel plezier verder helpen. U kunt hen contacteren via volgend e-mailadres: [email protected] of u kunt telefonisch contact met het bedrijf opnemen via het nummer 019 33 91 18. U kunt de bouwfirma ook bereiken via het gratis nummer 0800 11 164.
Woningen Compere is gespecialiseerd in het ervoor zorgen dat mensen de woning krijgen die ze altijd al hebben gewild zonder dat ze er zelf te veel extra tijd in moeten steken. Op hun website zijn er meer dan 200 woningen die u kunt bekijken. U kunt een virtuele rondleiding krijgen in een huis dankzij de video’s die het bedrijf op de site heeft geplaatst. Woningen Compere heeft het ook mogelijk gemaakt dat mensen de woningen in het echt kunnen bezoeken. Dankzij de kijkwoningen die verspreid staan over ons hele land.

Heeft u een woning gekozen, maar is de indeling niet volledig naar uw behoeften, dan is dit helemaal geen probleem. Woningen Compere zal in dit geval met u gaan samenzitten om ervoor te zorgen dat het huis dat u heeft gekozen wordt gebouwd volgens al uw wensen en eisen.
De behulpzaamheid van het bedrijf zorgt ervoor dat mensen erop vertrouwen dat ze bij Woningen Compere hun droomhuis krijgen. Ook deelt het bedrijf u graag mee dat zij u vrijlaten in de keuze van een architect. Bij het huis bouwen is het, zoals eerder al vermeld, belangrijk dat de bouwer zich goed voelt bij de architect. Er moet een klik zijn, want als deze er niet is, zit de kans erin dat u niet het huis krijgt dat u bij de oplevering graag had gewild. Woningen Compere heeft architecten, maar wanneer u geen band heeft met één van hen laat de bouwfirma u volledig vrij in de keuze van uw architect.

Heeft u gekozen voor zelf een huis bouwen, is het zeker de moeite waard om een sleutel-op-de-deur woning te overwegen. Hieronder wordt nog wat nuttige informatie vermeld waarvan u zeker op de hoogte moet zijn als u kiest voor een sleutel-op-de-deur formule.
Ten eerste moet u weten dat er bepaalde zaken standaard zijn inbegrepen bij het sleutel-op-de-deur concept terwijl andere dat niet zijn. Zo is de aanleg van de tuin en een keuken niet inbegrepen, maar zaken als dak-, grond- en metselwerken zijn wel inbegrepen. Net zoals het plaatsen van het sanitair, pleister-, chape-, en tegelwerken. Als u liever parket heeft in de plaats van tegels moet u er ook vanuit gaan dat dit niet inbegrepen is. Veel mensen vinden het ook fijn dat ze op voorhand weten welk budget ze zullen moeten spenderen aan hun huis. Het nadeel van dit wetenschap is wel dat de afbetalingstermijn korter is dan wanneer u zelf een huis bouwt.
Toch wegen voor velen de voordelen zwaarder door dan de nadelen wat maakt dat steeds meer mensen voor een sleutel-op-de-deur woning kiezen. Dus als u denkt aan bouwen, neem dan zeker eens een kijkje op de website van Woningen Compere (www.woningencompere.be) om de mooie sleutel-op-de-deur woningen te bekijken.

Gratis catalogus van 408 pagina's (362 modellen met plan en prijs)

Ontvang gratis onze catalogus