Een huis kopen

Is het voordeliger om een nieuwbouw huis te kopen of om een bestaande woning te renoveren? Is het interessanter om een huis te bouwen ? Een vergelijking van deze verschillende wijzen van aanschaf van een woning.

Belastingen, verbouwingskosten, budget, werken, tijd voorafgaand aan het kunnen betrekken van de woning…Zoveel verschillende factoren om in acht te nemen  bij het verwerven van een vastgoed. Of het om een nieuwe of oude woning gaat, een huis kopen, houdt heel wat in.

De aankoopprijs van een oude woning ligt vaak lager dan deze van een nieuwbouw woning. De kosten en de erelonen van de notaris liggen hier ook lager. Daarentegen zijn er meestal verbouwingswerken nodig en deze kosten kunnen vaak snel oplopen. Dankzij de 10 jaar garantie die de bouwonderneming u garandeert, weet u dat u de eerste tien jaar na het betrekken van uw woning, geen extra kosten zal hebben. U hebt recht op dit voordeel , zowel bij de aankoop van een nieuwbouw woning als bij het zelf bouwen van uw huis.

Een huis kopen

Ik wil stoppen met huren en een huis kopen, is dit een goed idee?

Als dat hetgeen is waar u zich goed bij voelt, is dat zeker een goede idee. Toch zijn er misschien enkele zaken die u in acht moet nemen voordat u deze beslissing neemt.

Huren heeft toch wel heel wat voordelen. Als u huurt bent u niet gebonden aan één bepaalde plaats. U kunt vertrekken wanneer u wilt of wanneer dat nodig is. Als u van job verandert en u verder en langer zult moeten rijden, kunt u gewoon uw huurcontract opzeggen en dan is het een kwestie van maanden totdat u weg bent. Ook als de huur van een bepaalde woonplaats opslaat en dit ervoor zorgt dat u financieel niet meer rondkomt, kunt u gemakkelijk weg. Het is namelijk zo dat de huur veel kan stijgen, wel met de helft over een tijdspanne van 20 jaar. Dat maakt dan dat het voor sommigen niet meer binnen hun budget past. Gelukkig hebben ze gehuurd, want nu kunnen zij binnen hele korte tijd naar een nieuwe (huur-) woning verhuizen.

Het feit dat als u huurt u nooit geconfronteerd wordt met onvoorziene kosten, zoals een radiator die stukgaat, maakt dat toch wel verschillende mensen huren verkiezen boven kopen. Een huurder staat ook niet in voor alle onderhoudskosten. Voor velen is dit toch ook wel een pluspunt aan huren.
Toch is er één groot nadeel aan huren dat ervoor zorgt dat verschillende mensen toch liever een huis kopen. Wanneer u een huis huurt, kunt u er niet mee doen wat u zelf wilt. Het zal nooit zijn zoals het droomhuis dat u zelf in gedachten had. De vlinders in de buik en de emotionele band die u hebt met uw woning wanneer u zelf een huis kopen wil, hebben de meeste mensen niet wanneer ze een huis huren. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

Vraag uw gratis catalogus aan

Het grootste nadeel aan huren is dan ook meteen het grote voordeel aan een huis kopen. Wanneer u zelf een huis kopen wilt, kunt u het maken zoals u het wilt. U kunt wanneer u een huis koopt ook naar hartenlust verbouwen wat u maar wilt.

Puur financieel gezien is het vaak ook beter om zelf een huis te kopen. Een huis kopen is een goede investering en dan vooral op lange termijn, want dan biedt het zekerheid. Het geld dat u investeert in een huis kopen heeft u geïnvesteerd in iets tastbaar dat blijft.

Het nadeel aan een huis kopen is dat er toch wel een serieus prijskaartje aan vasthangt. Het feit is dat u tegenwoordig in België voor een gewoon huis een som moet neertellen van zo’n 221.000 euro. Natuurlijk kunnen wij lenen bij de bank, maar u moet zelf ook minstens zo’n 20% van het totaalbedrag betalen. Dat betekent dus dat wanneer u een woning wilt kopen met een gemiddelde prijs, u zelf ook nog 44.200 euro op tafel moet kunnen leggen. Een huis kopen is dus een serieuze financiële onderneming, maar als u dat ervoor over hebt, is het zeker de moeite waard om te overwegen.

Ik wil een huis kopen, maar mijn droomhuis is nog niet gebouwd, wat nu?

Raak vooral niet in paniek, want er bestaat de ideale oplossing voor u, namelijk een sleutel-op-de-deur woning. U koopt dan eigenlijk een huis dat nog niet gezet is, maar u hoeft er zelf geen dagen tijd in te steken.

Bij de keuze voor een sleutel-op-de-deur woning gaat u toch een huis kopen, maar het verschil met het gewone principe om een huis kopen, is dat u wel uw droomhuis kunt kiezen, omdat het nog gebouwd moet worden. Het is enorm belangrijk dat u bij een huis echt de vlinders voelt kriebelen in uw buik. Het is tenslotte de plaats waar u de meeste tijd van uw leven zult doorbrengen en dus moet u zich er goed voelen.

Wilt u een huis kopen met een sleutel-op-de-deur formule, zult u een bouwbedrijf moeten zoeken dat u, gedurende het volledige bouwproces van uw woning, zal bijstaan en ervoor zal zorgen dat u er niet al te veel tijd in moet steken. Maar hoe vindt u nu de beste bouwfirma voor u?

Ga eerst en vooral op het internet op zoek naar verschillende bouwbedrijven die zich bezighouden met de bouw van sleutel-op-de-deur woningen. Kijk voor elke bouwfirma in welke regio’s het bedrijf actief is. Zijn ze niet actief in uw regio of is het veel te ver, dan kijkt u naar een ander bouwbedrijf. Als u enkele bedrijven heeft gevonden die bij u in de buurt actief zijn, is de volgende stap het kijken naar welke bouwmethodes ze toepassen. Het zou kunnen dat het bedrijf zich alleen maar bezighoudt met de bouw van traditionele woningen, terwijl u een woning wilt gemaakt van hout. In dat geval kunt u deze firma al van uw lijst schrappen. U moet ook nakijken in welke mate het bedrijf zich bezighoudt met de energiezuinigheid van de woningen die ze bouwen. Dit is zeker ook een aspect waarmee u rekening moet voor het wel of niet schrappen van een bepaalde bouwfirma, want vanaf 2021 moeten alle woningen volgens de BEN-principes worden gebouwd.

Vervolgens moet u eens op de website van de bouwfirma’s gaan kijken om een gratis catalogus te bestellen om te kijken of er woningen bijstaan die u wel mooi vindt. Heeft u enkele woningen gevonden die u wel mooi vindt, kunt het beste een afspraak maken met één van de architecten van het bouwbedrijf. Samen kunnen jullie dan ook eens een kijkje nemen naar de plannen van de huizen. Hierbij zouden wij graag ook nog vermelden dat de plattegronden van alle sleutel-op-de-deurwoningen van Woningen Compere naast in de catalogus ook op de website zichtbaar zijn samen met een video die kan dienen als virtuele rondleiding.

Merkt u tijdens uw afspraak dat het bouwbedrijf niet bereid is om bepaalde, voor u nodige, aanpassingen aan het basisplan door te voeren? Dan is dit zeker ook iets op basis waarvan u het bedrijf van uw lijstje kunt halen. Ga ook zeker na of het bedrijf valt onder de wet van Breyne. Dit is een hele belangrijke factor om rekening mee te houden. De wet van Breyne geeft de bouwer of koper van een huis namelijk bescherming op verschillende vlakken, onder andere op vlak van de gebreken die een woning kan hebben. Deze vallen tot 10 jaar na de oplevering van het huis onder de verantwoordelijkheid van de verkoper of bouwfirma.
De laatste twee zaken die u zeker in acht moet nemen voordat u kiest voor een bepaalde bouwfirma zijn de referenties die een bedrijf krijgt. Op het internet zullen er verschillende referenties te vinden zijn. Als deze allemaal positief zijn, zit u snor. Leest u meer negatieve dan positieve commentaren over een bepaald bedrijf zou ik misschien toch uitkijken naar een andere bouwfirma. Als de bouwfirma kijkwoningen heeft, is het zeker aangeraden om daar ook eens een kijkje te gaan nemen. Tot slot is het ook belangrijk om te weten wat er in de totaalprijs inbegrepen zit. Niet alle bedrijven die gespecialiseerd zijn in de bouw van sleutel-op-de-deurwoningen voeren dezelfde werken uit als standaard. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het ene bedrijf de aanleg van een keuken wel toeschrijft aan het standaardpakket, terwijl een ander bedrijf dat niet doet.

Als u een huis koopt met een sleutel-op-de-deurformule zijn er dus toch zeker enkele zaken die u vooraf moet nagaan voordat u in zee gaat met een bepaalde bouwfirma.

Enkele ideeën voor de indeling van uw nieuwe woning.

U wilt een huis kopen en u heeft vast al wel een idee van wat er allemaal aanwezig moet zijn. Hieronder kunt u nog enkele ideeën vinden over de indeling die voor u misschien wel interessant kunnen zijn.

Er zijn enkele ruimtes die standaard aanwezig zijn in alle huizen. Dat zijn de keuken, de living, de badkamer, het toilet en de slaapkamers. U hoeft hiermee dus niet speciaal rekening te houden als u een huis koopt. Het enige wat u moet weten is hoeveel badkamers en slaapkamers u nodig heeft voor uw gezin. Deze standaardruimtes zijn dan ook meteen de meest noodzakelijke. In de volgende alinea worden enkele ruimtes besproken die niet standaard in alle huizen aanwezig zijn, maar die wel zorgen voor meer comfort.

Om te beginnen zou u wanneer u een huis koopt ook kunnen nakijken of het huis een (koele) berging heeft om extra voeding in op te slaan. Iedereen heeft al wel eens tegen de ijskast gevloekt, omdat deze te klein is. Vooral wanneer u al het eten voor een verjaardagsfeestje moet inslaan. Het is dus altijd wel een pluspunt als er een koele berging aanwezig is in het huis. Het liefst bevindt deze zich naast de keuken. Op die manier kunt u gemakkelijk producten van de keuken naar de berging brengen en omgekeerd.

Vraag uw gratis catalogus aan

Een ander iets wat ook wel aangenaam is als dit aanwezig is in de woning, is een wasplaats. Bij veel sleutel-op-de-deur woningen die Woningen Compere aanbiedt, is een wasplaats aanwezig. Een wasplaats is zeker wel interessant om te overwegen als u een huis koopt. Een huis kopen doet u niet iedere dag, dus als u dan toch een huis koopt, kan het maar beter een huis zijn dat alles heeft om het leven voor u zo comfortabel mogelijk te maken. Daarom een wasplaats, want waar gaat u anders de wasmachine, droogkast en strijkplank kunnen zetten, zodat als bij elkaar staat? Als u kiest om een huis kopen met een wasplaats kunt u alle was in deze ruimte laten staan zonder dat iemand er last van heeft.

Als u een huis koopt, kunt u er misschien ook rekening mee houden dat het huis een kelder heeft. De kelder kunt u gebruiken om zaken op te slaan, maar hij kan ook worden ingericht als speelruimte voor uw kinderen. U kunt hier enkele wandkasten laten maken waar de kinderen hun speelgoed gemakkelijk in kunnen opruimen. De rest van de ruimte kunnen ze dan gebruiken om volop te spelen. Later wanneer de kinderen ouder zijn en op het middelbaar zitten, kan de speelkelder een nieuwe functie aannemen als ‘chillkelder’. In plaats van een speelruimte voor uw kinderen wordt het nu een ruimte waarin uw zoon of dochter samen met zijn of haar vrienden kan chillen. Ze kunnen er gezellig bijpraten, een spel spelen of misschien zelfs een slaapfeestje houden. Als de kinderen dan het huis uit zijn kunt u de kelder weer een nieuwe functie geven. Het kan nu een ‘man cave’ worden. U kunt er dan een dartbord hangen en een biljarttafel zetten. Misschien heeft u zelfs plaats genoeg voor een minibar.

Koopt u een huis met een zolder, dan kan deze worden ingericht als masterbedroom voor de ouders, of u maakt er een gezellige ruimte van waar u gewoon even rustig kunt gaan zitten om een boek te lezen.
Misschien heeft u een sportieve familie, dan is het zeker een optie om de zolder in te richten als fitnessruimte met een loopband, crosstrainer en nog wat toestellen voor de buik- en armspieren.
Zo ziet u maar dat bepaalde ruimtes veel meer te bieden hebben dan wat wij denken.

Misschien heeft u hiertussen wel iets kunnen lezen wat u zeker ook in uw huis wilt hebben. Of u heeft misschien zelf inspiratie opgedaan voor de indeling van het nieuwe huis dat u gaat kopen.

Een huis kopen bij Woningen Compere.

Zoals hierboven al werd vermeld hoeft u niet noodzakelijk een huis te kopen dat al is gebouwd. U kunt ook een huis kopen dat nog gezet moet worden, namelijk een sleutel-op-de-deur woning. Op die manier kunt u een huis kopen dat uw droomhuis is, zonder dat u er al te veel tijd en moeite in moet steken.
Woningen Compere is een gespecialiseerd bedrijf dat u graag wilt helpen bij de aankoop van uw nieuwe sleutel-op-de-deur woning. U kunt telefonisch contact met hen opnemen via het nummer 019 33 91 18 of via het gratis nummer 0800 11 164. U kunt op de website ook de gratis catalogus bestellen om al eens een kijkje te nemen naar de verschillende sleutel-op-de-deur woningen.

 

Gratis catalogus van 408 pagina's (362 modellen met plan en prijs)

Ontvang gratis onze catalogus