Een nieuwe woning bouwen
Wilt u een nieuwe woning bouwen (nieuwbouw woning)? Dan zal u eerst heel wat moeten voorbereiden. Eerst en vooral moet u al over een stuk bouwgrond beschikken, of op zoek gaan naar een bouwgrond indien u er nog geen heeft aangeschaft. Daarnaast moet u ook de nodige vergunningen verkrijgen om in de gemeente van uw keuze te mogen bouwen. Het kan handig zijn als u al een idee heeft van de nieuw constructie die u wilt bouwen. De grootte, het type woning en het budget zijn belangrijke factoren. Door precies te weten wat u wilt kan u veel tijd besparen.
De bouwgrond waar u een nieuwe woning op gaat bouwen
Gaat u een nieuwe woning bouwen (Nieuwbouwwoningen te koop)? Dan is het ideaal om al een bouwgrond te bezitten of om een bouwgrond op het oog te hebben. De keuze van de bouwgrond is even belangrijk als het huis zelf, het bepaalt de ligging van de woning, en de grootte van de tuin. Vaak is de moeilijkste en langste stap om een bouwgrond te vinden, omdat u soms lang moet zoeken om er ééntje te vinden die ideaal is voor uw toekomstige woning. Dit is soms één van de redenen om een reeds gebouwde woning te kopen. De zoektocht naar een woning is echter even lastig als die voor een bouwgrond, omdat u veel huizen gaat moeten bezoeken om een woning te vinden die het beste aansluit met uw wensen. Vaak moet men bij een gekochte woning compensaties maken aangezien u nooit de woning die 100% voldoet aan uw visie zal vinden. Een voordeel dat u wel heeft als u bouwt.
Als u een bouwgrond heeft gevonden die aan uw eisen voldoet, is het altijd een goed idee om de omgeving te verkennen. Stel u hierbij de vraag of deze omgeving aansluit bij uw leef- en werkwereld. Dichtbij uw werk wonen heeft natuurlijk heel veel voordelen, zeker om de dagelijkse files te vermijden. Maar er zijn toch enkele belangrijke kanttekeningen. Als men kijkt naar een gemiddelde loopbaan, zal u vaststellen dat men zelden op dezelfde plaats blijft werken. Bovendien moet u ook even stilstaan of uw werkplaats zich dichtbij uw familie en vrienden bevindt. Wil u wel ver van hun wonen? Dit is zeker en vast iets om over stil te staan.
Indien de bouwgrond zich niet in uw buurt bevindt, kan u eerst verschillende websites bezoeken. De omgeving in het echt verkennen zorgt echter bijna altijd voor de beste ervaring. U kan ook langsgaan bij uw toekomstige buren om hun te vragen wat ze van de buurt vinden en of ze tevreden zijn van de gemeentediensten. Op sites zoals www.geopunt.be kan u de meer ‘technische’ details zien. U kan dan bijvoorbeeld het risico op overstromingen bekijken of de geluidsbelasting veroorzaakt door passerende voertuigen meten. Een belangrijk punt is de aanwezigheid van openbaar vervoer. Passeert de bus dichtbij de bouwgrond waar u nieuwbouw woning wilt laten bouwen ?
Denk eraan om te controleren of u de bodemattest krijgt op het moment dat u de bouwgrond beslist te kopen. Hierin staat heel wat informatie over de bodemverontreiniging. Dit document wordt uitgereikt door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij of ook wel OVAM genoemd, en moet verplicht aan u worden overgebracht wanneer u de bouwgrond overkoopt.
Vergunningen die u nodig heeft op een nieuwe woning te bouwen
De volgende stap naar uw nieuwe woning toe, is het verkrijgen van alle nodige vergunningen. Er zijn verschillende vergunningen die u moet verkrijgen bij het bouwen van een woning. Eén van de belangrijkste is de omgevingsvergunning. Deze verkrijgt u wanneer de bouwplannen voldoen aan de stedenbouwkundige vereisten. Wanneer u met een bouwfirma zoals Woningen Compere een nieuwe woning laat bouwen, moet u zich geen zorgen maken over deze vergunningen. We stellen onze bouwplannen zo op dat ze aan alle vereisten voldoen.
Ventilatie, isolatie en energiezuinigheid: de drie punten waar u rekening mee moet houden om een nieuwe woning te bouwen
Als u van plan bent om een nieuwe woning te bouwen, gaat u zich ook aan andere vastgestelde eisen moeten houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de isolatie, ventilatie en energiezuinigheid van uw woning. Deze eisen behoren tot de lijst zogenaamde EPB-eisen. Nog iets wat verplicht is, is het gebruik van een minimumhoeveelheid hernieuwbare energie (oftewel energie die men haalt uit hernieuwbare energiebronnen). Deze eisen worden steeds strenger omdat men steeds meer op het milieu moet letten. Men wil tegen 2021 alle nieuwbouwwoningen in heel Vlaanderen en zelfs heel Europa ‘bijna-energieneutraal’ (BEN) bouwen. Een BEN-gebouw verbruikt weinig energie voor warm water, ventilatie, koeling en verwarming. De overige energie die nog nodig is, wordt dankzij groene energiebronnen verkregen. Hoewel BEN-gebouwen ietsjes duurder zijn, zal u kunnen merken dat de energiefactuur elke maand veel lager zal komen te staan. U moet het dus als een investering zien zowel voor het milieu, als voor u.
U moet echter niet wachten tot 2021 om een nieuwe woning te bouwen die een BEN-gebouw is. U kan nu al een nieuwe woning bouwen die voldoet aan de lijst EPB-eisen, en deze zal bijgevolg als BEN-woning worden beschouwd. U krijgt ook veel voordelen wanneer u een nieuwe BEN-woning wilt laten bouwen, zoals de mogelijkheid om een speciaal ‘BEN-krediet’ aan te vragen bij de bank. Meer informatie over BEN-woningen en alles errond, kan u vinden op website.
Premies: een energiezuinige nieuwe woning bouwen wordt beloond
Nieuwbouw brengt ook voordelen met zich mee, waarvan premies een goed voorbeeld van zijn. U krijgt bijvoorbeeld een premie als u een warmtepomp of een zonneboiler installeert. Zo’n installatie wordt hierdoor zeker het overwegen waard. De pomp is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke verwarming. Deze haalt warmte uit de lucht, het water of de grond. Premies verschillen van gemeente tot gemeente, u kan dus beter navragen aan uw gemeente welke premies geldig zijn.
Dit is niet de enige premie die u kan verkrijgen. Nog iets wat interessant kan zijn is de premie voor een energiezuinige nieuwbouw woning. Uw woning moet sowieso al voldoen aan de wettelijke energienorm (ook wel het E-peil genoemd), maar als u aanzienlijk onder deze energienorm zit, dan kan u van een steeds grotere premie genieten. U zal automatisch een vermindering krijgen van de onroerende voorheffing en u zal, onder bepaalde voorwaarden, ook nog een premie van de netbeheerder krijgen.
Voor meer informatie over de verschillende premies kan u altijd de site van de gemeente waarin u wilt bouwen bezoeken, of langsgaan bij verschillende banken. Een expert kan u begeleiden en u informeren over de verschillende vergunningen, premies en nog meer.
Verplichtingen in verband met een nieuwe woning bouwen
De energienormen zijn (jammer genoeg) niet de enige verplichtingen waar u rekening mee moet houden.
U zal bijvoorbeeld ook rekening moeten houden met de verplichte installatie van een regenwaterput en een infiltratiesysteem als u nieuw bouwt en zelfs als u verbouwt. Met deze installaties kan u van het gefilterde regenwater gebruik maken voor andere doeleinden. Dit kan zijn voor het doorspoelen van de toiletten, om kleren te wassen, om uw tuin te sproeien of voor het schoonmaken van uw woning of auto. Het overtollig regenwater laten sijpelen in de grond is verplicht als u gaat bouwen, verbouwen of uitbreiden met meer dan 40 m². Maar als u een terrein heeft dat kleiner is dan 250 m², is zo’n infiltratievoorziening niet verplicht.
U bent sinds 2011 ook verplicht om uw privériolering te laten keuren. Met ‘privériolering’ bedoelt men gewoon uw leidingen die voor de waterafvoer zorgen van uw woning tot aan de openbare riolen. Tijdens de keuring gaat men controleren of het afvalwater correct wordt afgevoerd naar de openbare riolen. Men gaat ook controleren of het regen- en afvalwater goed gescheiden worden op het privéterrein.
Daarnaast wordt het vanaf 1 januari 2020 ook verplicht om in woningen, huurwoningen en kamers rookmelders te installeren. Wanneer u de bouwvergunning aanvraagt om een nieuwe woning te bouwen, moet er op de plannen aangegeven worden waar u de rookmelder(s) gaat plaatsen. Meerdere rookmelders zijn niet nodig, één melder per kamer volstaat. Als uw woning niet aan deze verplichting voldoet, dan wordt het huis volgens de regels beschouwd als ‘niet-conform’. Als de eigenaar van deze woning dan een conformiteitsattest aanvraagt zal dit hem geweigerd worden. De eigenaar van deze woning zal dan ook het risico lopen om gesanctioneerd te worden. Dit kan variëren van een verplichting tot gemeentewerken tot de sloop.
Nu weet u bijna alles over hoe u een nieuwe woning kan bouwen. Wil u graag wat meer informatie of wil u graag wat inspiratie opdoen, vraag dan gratis onze catalogus aan.Dit kan u op drie verschillende manieren doen. Een eerste mogelijkheid is dat u de catalogus aanvraagt via onze website www.woningencompere.be . Op onze website vindt u reeds al onze modellen alsook het volledig lastenboek. U kan er ook live chatten met één van onze medewerkers.
Een tweede mogelijkheid is dat u een e-mail stuurt naar onze klantendienst via het e-mailadres [email protected] . Vergeet zeker uw volledige gegevens niet door te geven zodat we de catalogus naar het juiste adres kunnen sturen.
Een laatste mogelijkheid is dat u belt naar het gratis nummer 088 11 164. Een van onze medewerkers zal uw gegevens noteren zodat wij u een catalogus kunnen opsturen, gratis uiteraard. U heeft zo ook de mogelijkheid om reeds enkele vragen te stellen.
Op de catalogus vindt u ook steeds de gegevens terug van een bouwadviseur uit uw eigen regio.
Een nieuwe woning heeft een gemiddelde oppervlakte van 95m². De woningen worden compacter en de binneninrichting in de woning wordt complexer. Hier volgen enkele tips om de beschikbare ruimte te optimaliseren.
Bij de moderne woning, wordt de woonruimte compacter. In de loop der jaren gebruiken we minder m² om in te leven. In 2012 hadden woningen een gemiddelde woonoppervlakte van 111m², vandaag de dag bedraagt deze 95m². Het compacter wonen heeft als groot voordeel dat het de energiefactuur doet dalen. Terwijl de kleinere volumes minder energieverbruik vergen, worden deze ruimtes complexer om in te richten. Om met deze moeilijkheden om te gaan, zijn we verplicht om anders over de inrichting te denken. Waarom bijvoorbeeld geen keuken inrichten met een eiland ? Op die manier kan men koken en eten op eenzelfde element. Men kan ook de slaapkamers kleiner maken, om op die manier meer plaats te creëeren voor de leefruimte of voor een opbergruimte die helpt bij het opbergen van uw spullen.