Passiefhuis

Een milieuvriendelijke en goedkope bouwmethode? Dan moet u gaan voor een passiefhuis.

Wie een huis wil bouwen, denkt daar best eventjes over na om op die manier een juiste keuze te kunnen maken wat betreft het type woning. Er bestaan veel verschillende soorten woningen dus het kan natuurlijkerwijs een intensieve zoektocht worden naar uw droomwoning. Woningen Compere kan in dit proces een helpende hand bieden, door middel van de gratis catalogus kan u met talrijke modelwoningen raadplegen. Op deze manier maakt u kennis met de verschillende soorten woningen en ontdekt u wat u wil en hoe u dat wil. U kan zich al de vraag stellen of u een milieubewust persoon bent, met een hart voor de natuur en graag investeringen zou willen doen om uw ecologische voetafdruk in te perken. Als het antwoord op die drie vragen ja is, dan is er een bepaald type woning geschikt voor u en uw gezin, namelijk het passiefhuis. Maar wat is een passiefhuis nu eigenlijk en welke voor- en nadelen zijn hieraan verbonden?

passiefhuis

Wat is een passiefhuis?

Het bouwen van een huis kan soms nadelig bevonden worden in verschillende opzichten; het is stresserend, intensief, duur en sommige materialen kunnen ecologisch onverantwoord zijn. Bij de meeste traditionele huizen wordt nog fossiele energie gebruikt, we weten echter dat fossiele energie niet onuitputtelijk is en steeds duurder wordt. Een goed alternatief voor deze woningbouw is een passiefhuis. Bij een passiefhuis is het materiaal dat er gebruikt wordt heel belangrijk aangezien dit een zeer milieubewuste woning is. In de woning wordt geen gebruikgemaakt van traditionele verwarmingssystemen of koelsystemen, wel wordt er geopteerd voor thermische isolatie en goede kierdichtheid van het passiefhuis. Het is niet verwonderlijk dat het huis passief wordt genoemd, het wordt immers niet meer actief, volgens traditionele wijze, verwarmd of gekoeld. Het is mogelijk dat uitzonderlijke weersomstandigheden zich voordoen en er toch nood is aan een actieve warmtebron, deze energievraag is echter wel heel klein. Het is belangrijk om stil te staan met een aantal belangrijke zaken alvorens u een passiefhuis kan gaat bouwen, want past een passiefhuis wel bij uw gezin en jullie levensstijl?

Vraag uw gratis catalogus aan

Hoe wordt een passiefhuis gebouwd en waar moet u rekening met houden?

Een passiefhuis is de meest energiebesparende en milieuvriendelijke woning, die toch het maximale wooncomfort kan garanderen. Als u weet dat een traditionele eengezinswoning van een gemiddeld gezin een energieverbruik van 3500 kWh/m2 kent, dan kan het best verrassend klinken dan het passiefhuis een jaarlijkse energievraag van slechts 15 kWh/m2 heeft. Dit type woning wordt dus niet voor niets de meest energiezuinige woning genoemd. Het is echter wel zo dat er bij de bouw van een passiefhuis rekening gehouden moet worden met een aantal zaken.

Ten eerste is het belangrijk dat het passiefhuis beschikt over een goede isolatie. Goede isolatie is vanzelfsprekend in een nieuwbouw, maar bij dit type woning is het nog belangrijker om maximaal te isoleren om zo haar ecologisch karakter te kunnen behouden. Een groot voordeel van een goed geïsoleerd huis is de lage energiefactuur aangezien het energieverbruik aanzienlijk daalt bij een goede isolatie van de vloer, muren en dak. Bij een passiefhuis wordt er doorgaans tussen de 20 en 40cm isolatiemateriaal gebruikt in het dak, tussen de 15 en 25cm in de vloer en tussen de muren zit gemiddeld 15 à 35cm isolatiemateriaal. Om een opwarming of afkoeling van het passiefhuis via de ramen te vermijden wordt er geen gebruikgemaakt van dubbele beglazing, zoals in een traditionele woning, maar wel van een driedubbele beglazing. Zoals u kan zien is de isolatie van uw passiefhuis een uitstekende investering, niet enkel omwille van het milieuvriendelijke aspect maar ook omwille van het budgetvriendelijke aspect.

Bij een volgende stap in de bouw van uw passiefhuis, moet er rekening gehouden worden met de luchtdichtheid. Met andere woorden dient de woning op zo een manier gebouwd te worden dat deze kierdicht is, men probeert met deze bouwmethode zoveel mogelijk infiltratie te vermijden. Het passiefhuis wordt op deze manier beschermt tegen binnenstromende koude lucht maar ook tegen exfiltratie van warmte door kieren en spleten. Exfiltratie is het fenomeen waarbij (warme) lucht van binnen naar buiten ontsnapt. Bij kierdichtbouwen is het voordelig dat dit ook weer te merken is op uw energiefactuur, want we weten dat infiltratie en exfiltratie het meest voorkomende probleem is bij energieverlies. Maar bij dit type woningbouw kan u gerust leven in alle comfort en zal u weinig last hebben van tocht. Daarnaast kan de bouw van uw kierdicht passiefhuis waterdichtheid garanderen, mits een volledige luchtdichtheid en bovendien verzekert het ook geluidswerend te zijn.

Hoe is het dan mogelijk maximale warmte te verkrijgen in uw passiefhuis zonder gebruik te maken van actieve warmtebronnen? Dat kan door middel van passieve warmtewinsten, er zijn met andere woorden veel ‘natuurlijke’ warmtebronnen in uw huis aanwezig, zoals: uw lichaamswarmte, maar ook al uw elektrische apparaten. Een andere heel essentiële passieve warmtebron is de zon, door middel van de driedubbele beglazing is het mogelijk uw huis snel te laten opwarmen in de winter. Compenserend daarbij is de zonnewering om uw passiefhuis tijdens warme zomerdagen niet te fel te laten opwarmen.

Het passiefhuis kent zovele voordelen voor uw portemonnee en voor het milieu, maar door de volledige luchtdichtheid en sterke isolatie is het noodzakelijk om het huis te laten verluchten. Een passiefhuis moet dus voorzien worden van een goed ventilatiesysteem, want enkel uw ramen ’s ochtends openzetten zal niet volstaan. Een van de aan te raden ventilatiesystemen is het ventilatiesysteem D of balansventilatie, dit type van ventilatie werkt volgens het principe van warmteterugwinning. Balansventilatie in uw passiefhuis zorgt ervoor dat zuivere lucht van buiten naar binnen wordt gezogen en de lucht van binnen naar buiten wordt geleid. Uit de voorgaande voordelen weet u dat warmte maximaal passief wordt geproduceerd, het zomaar naar buiten leiden van gebruikte lucht zou dus betekenen dat er ook warmte verloren gaat. De oplossing hiervoor is een warmteregelaar, hierbij wordt de warmte van de gebruikte lucht gerecupereerd en gaat deze dus niet verloren. Die warmte wordt weer afgegeven aan de zuivere lucht dat uw passiefhuis binnenkomt. In de zomer geldt het principe in omgekeerde richting en kan het ventilatiesysteem D functioneren als een airconditioning. Een bijkomend voordeel van dit soort ventilatiesysteem is dat het weinig tot geen geluid maakt, waardoor u in alle rust in uw ecologisch bewust passiefhuis kan wonen.

Uw passiefhuis nog meer energiebesparend maken? Ja hoor, het kan! U heeft de mogelijkheid om te kiezen voor hernieuwbare energie, door middel van het installeren van zonnepanelen, zonneboilers of nog andere energiebesparende investeringen. Het is echter wel optioneel en dus geen essentiële voorwaarde voor het bouwen van een passiefhuis, dat wil zeggen dat het perfect mogelijk is om deze investeringen later pas door te voeren. Het is beter om eerst te investeren in alle noodzakelijke elementen van een passiefhuis, zoals kierdichtbouwen en het inbouwen van een geschikt ventilatiesysteem, want deze zaken zijn achteraf namelijk nog moeilijk te realiseren.

Een laatste mogelijkheid voor energiebesparend en milieubewust te leven is gebruik maken van efficiënte apparaten. Deze apparaten maken niet noodzakelijk deel uit van het concept passiefhuis, maar het is wel sterk aan te raden, dat wil zeggen dat u voornamelijk gebruikmaakt van huishoudapparaten met een A+ label.

Wanneer u rekening houdt met al deze elementen van het passiefhuis is het bijna onmogelijk om nog meer energiezuinig en nog meer ecologisch verantwoord te gaan leven. Ziet u dit zitten en past deze levensstijl perfect bij u en uw gezin, dan kan u het overwegen om dit type woningbouw te overwegen. Het is bovendien wel de moeite waard om het passiefhuis eens te vergelijken met traditionele woningbouw, hiervoor kan u steeds contact opnemen met Woningen Compere. Dat kan via het gratis telefoonnummer 0800 11 164 of via mail info@woningencompere.be.

Wonen in een passiefhuis wil zeggen uw levensstijl aanpassen aan een passiefhuis.

Leven in een passiefhuis, een energiezuinige en milieubewuste woning impliceert dat u zich ook moet aanpassen aan die milieuvriendelijke levensstijl. Het is de bedoeling dat u en uw gezin zich aanpassen aan het passiefhuis, in de omgekeerde richting gaat dat niet werken.

Belgen zijn gewoontediertjes en een van onze gewoontes is dat wanneer wij ’s ochtends opstaan, we ons raam openzetten, bij warm weer zetten we ook graag ons schuifraam open om een heerlijk briesje door ons huis te jagen. Dat zijn echter gewoontes die niet passen bij het leven in een passiefhuis, het is bijna uit den boze om uw raam open te zetten, zeker bij warm weer. Het volledige concept van energiezuinig leven gaat dan verloren. Het voordeel van een passiefhuis is dat er warmte over het hele huis gegarandeerd kan worden in de winter, deze warmte gaat via geen enkele weg verloren dankzij het luchtdichtbouwen. Wanneer u uw levensstijl niet aanpast kan het echter wel een probleem vormen in de zomer, de binnengekomen warmte kan dan ook niet meer weg. Dat is uiteraard geen aangenaam gegeven en dus is het noodzakelijk om van eerder geleerde gewoontes af te stappen en uzelf en uw gezin nieuwe gewoontes aan te leren. Het is perfect mogelijk dat u het moeilijk heeft om gewoontes af te leren en dan lijkt het een beter idee om na te gaan of een traditionele woning beter bij u past in de plaats van een passiefhuis. U kan vrijblijvend contact opnemen met Woningen Compere, op 0800 11 164, om samen met u de voor- en nadelen hiervan te bekijken.

U kan via de website ook de gratis catalogus bestellen om op die manier al meer te weten te komen over de verschillende bouwmethodes van Woningen Compere. In deze catalogus vindt u 306 pagina’s vol met 251 modelwoningen die Woningen Compere u kan aanbieden, ze zijn bovendien ook voorzien van plan en prijzen. Deze woningen zijn uiteraard slechts modellen, het is mogelijk om de verschillende types woning compleet naar uw wensen en behoeftes aan te passen.

Vraag uw gratis catalogus aan

Een passiefhuis of een traditionele woning bouwen?

Het is begrijpelijk dat kiezen voor een bepaald type huis om te bouwen een zeer moeilijke keuze is. De juiste keuze kan u ook niet op maar een paar dagen tijd maken, u dient hier goed over na te denken aangezien een huis voor het leven is.

Een passiefhuis lijkt een goede keuze wanneer u een milieubewust persoon bent, wanneer u aan energiebesparing wil doen en wanneer u volkomen bereidt bent uw levensstijl hieraan aan te passen. Maar ook hier zijn enkele adertjes onder het gras. Investeren in een passiefhuis zou betekenen dat u uw energiefactuur aanzienlijk ziet dalen, dat klopt. Maar wat met de kosten van de bouw van de woning zelf? De materiaalkost van een passiefhuis kan erg oplopen door de verschillende elementen die toch wel noodzakelijk zijn in de bouw van deze woning. Een kierdichte woning bouwen vergt toch wel enkele investeringen die normaal niet te pas komen aan de bouw van een traditionele woning. Als we de verhouding tussen de materiaalkost en de energiefactuur op een termijn van 20 tot 30 jaar bekijken, lijkt het dat we de extra materiaalkost niet kunnen terugwinnen. De investeringen in een passiefhuis kunnen dus wel mooi lijken, maar het bouwen van een traditionele woning van Woningen Compere is meer budgetvriendelijk. Bovendien staat bouwen met Woningen Compere ook gelijk aan het bouwen van een prijsbewuste en goed geïsoleerde woning. U krijgt waar voor uw geld en prijs-kwaliteit komt u voordeliger uit dan bij het bouwen van een passiefhuis. Vooraleer u al uw investeringen kan terugwinnen uit dat laatste type woning, woont u waarschijnlijk al dubbel zolang in uw woning dan bij een traditionele woning. Het is bovendien ook mogelijk om uw traditionele woning te voorzien van verscheidene snufjes met het oog op een dalende energiefactuur. U kan ook hier overwegen om zonnepanelen of een zonneboiler te plaatsen, u kan ook ervoor kiezen om enkel efficiënte apparaten te gebruiken in uw traditionele woning en nog zoveel meer.

Voor meer informatie over uw traditionele woning kan u steeds telefoneren naar het gratis nummer 0800 11 164, Woningen Compere staat u graag te woord en verbindt u eventueel graag door met uw regionale bouwadviseur. U kan ook steeds een bezoekje brengen aan de kijkwoningen die Woningen Compere over heel België openstelt elke zondag van 14u tot 18u, een bouwadviseur verwelkomt u graag om samen de woning te bekijken.Gratis catalogus van 408 pagina's (301 modellen met plan en prijs)

Ontvang onze gratis catalogus