Huis bouwen prijs

Wat zijn de voornaamste en grootste kosten indien u een huis bouwen wilt? De huis bouwen prijs ligt tegenwoordig hoger dan voordien.

Dit komt vooral omdat de kostprijs van de bouwgrond de laatste jaren enorm stijgt. Doordat bouwen zo prijzig is moeten veel mensen een lening afsluiten. Ook kunnen ze best zich tijdens de bouw laten verzekeren tegen schade en ongelukken. Achteraf is het ook belangrijk de woning en inboedel te laten schatten en verzekeren. Zo bent u onder andere beschermd tegen een woningbrand, rookschade, hagel, … Een diefstalverzekering wordt ook aangeraden. In deze tekst leggen we uit wat de huis bouwen kosten ongeveer zal zijn en hoe u deze kan drukken. Daarnaast geven we nog een kort woordje uitleg over lenen en verzekeren.

Huis bouwen prijs bouwgrond

Indien u een woning wilt bouwen zal de bouwgrond de totale huis bouwen prijs voor een groot deel bepalen. De prijs van het stuk bouwgrond zelf verschilt van gewest tot gewest. De duurste gronden vindt u in het Brusselse gewest. Op de tweede plaats staat Vlaanderen en de goedkoopste vindt u in Wallonië. De prijs van de bouwgrond wordt gegeven in prijs per vierkante meter. Deze prijs per vierkante meter kan ook sterk verschillen binnen eenzelfde provincie en gemeente. Indien u meer info en specifieke prijzen wilt van gronden in heel België, surf dan eens naar de website van de Federale Overheidsdienst Economie. De grootste kostenbepalers van een bouwgrond zijn de regio waarin het stuk ligt en de grootte van het perceel.

 

De bank wilt u natuurlijk niet onbeperkt geld lenen. Het lenen van geld blijft een risico voor de bank. De bank schat dus in wat voor u realistisch is om te lenen. Niet alle banken lenen hetzelfde bedrag aan dezelfde rentevoet. Ga daarom langs bij verschillende banken. Kijk en vergelijk. Start bij uw thuisbank. Dit omdat deze bank het beste uw financiële situatie kent. Bij elke bank krijgt u een leningsvoorstel. Deze voorstellen kunt u gebruiken om te onderhandelen met andere banken. Onthoudt ook dat de beste lening niet altijd die met de laagste rentevoet is.
Indien u leent moet u ook bijkomende kosten betalen zoals bijvoorbeeld akte en dossierkosten. Aktekosten moeten betaald worden aan de notaris. Dit bedrag is afhankelijk van het geleende bedrag. In deze aktekosten zitten registratierechten, hypotheekrechten, het loon van de hypotheekbewaarder, het ereloon van de notaris en het forfaitair minimum van de aktekosten. Naast deze aktekosten moet u ook 0.4% dossierkosten betalen aan de bank.
U kan uw lening ook verzekeren. Zo kan u kiezen voor een verzekering gewaarborgd wonen. Deze verzekering beschermt u wanneer er een inkomensverlies is, indien u plots werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Dit is een gratis verzekering. U moet enkel betalen voor het papierwerk. Een andere verzekering is de verzekering gewaarborgd inkomen. Deze is niet gratis. Deze verzekering waarborgt de uitkering van de maandelijkse rente indien u arbeidsongeschikt bent als gevolg van een ziekte of een ongeval. Een schuldsaldo verzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat de bank de lening volledig of gedeeltelijk overneemt indien de partner overlijdt. Indien er een verandering is in uw inkomen pas dan niet de lening aan maar pas de periode aan waarover u leent. Dit noemt een accordeonlening. In geval van een renteverhoging zal u niet meer per maand moeten betalen maar betaalt u gewoon wat langer uw lening af.

Verzekeren 

Er bestaan verschillende verzekeringen. Enkele werden hierboven al vermeld. Sluit zeker een woonverzekering af. Hiermee is uw woning beschermt tegen brand, bliksem, storm, waterschade, ontploffingen, bomen die op de woning vallen, een wagen die tegen de woning rijdt, implosies, losgebroken dieren die de woning beschadigen en natuurrampen. Vaak worden deze woonverzekering uitgebreid tot schade door sneeuw- of ijsdruk op daken, schade door hagel, rook of roet.
Voordat zo een verzekering kan worden afgesloten moet er een waardebepaling plaatsvinden. De waarde van de huis bouwen prijs en inboedel wordt geschat met behulp van vragenlijsten en evaluatieroosters. Deze moet u invullen samen met u verzekeringsagent. Het is belangrijk dat deze lijsten correct worden ingevuld. Anders kan het zijn dat u uw woning onderverzekerd. Na enkele jaren moet dit misschien opnieuw gebeuren. De inhoud van de woning kan namelijk veranderen.
U kan er ook voor kiezen om de nieuwbouwwaarde te laten verzekeren. Indien er dan een totale vernietiging van de woning zou zijn, dan mag u een totaal nieuwe maar gelijkwaardige woning latenbouwen. Ook al ligt de prijs van de nieuwe woning hoger dan het verzekerde bedrag.
Naast deze woonverzekering sluit u best ook een diefstalverzekering af. Met deze verzekering worden alle verdwenen spullen en aangerichte schade terugbetaald. De goederen worden verzekerd en terugbetaald volgens de werkelijke waarde. Dit is de waarde van de spullen op het moment dat de spullen verdwenen. Deze verzekering komt tussen bij inbraak, inklimming, gebruik van valse sleutel, gestolen of verloren sleutels, binnendringing, diefstal met geweld tegen de verzekerde persoon. Optioneel kan u de verzekering nog uitbreiden tot diefstal van dieren, delen van gebouwen, verdwijning van voorwerpen zonder tekens van inbraak of vandalisme
Er bestaat ook nog zoiets als een ABR-verzekering en een globale polis. Dit zijn werfverzekeringen. Ze dekken u in tegen de risico’s die gepaard gaan met bouwen. Een ABR-verzekering staat voor alle bouwplaats risico-verzekering. Deze verzekering dekt verlies, vernieling en beschadiging aan en in het gebouw. Lichamelijke letsels veroorzaakt door bouwactiviteiten horen hier niet bij. Indien uw aannemer deze verzekering al heeft, moet u deze niet meer afsluiten. Een globale polis van de bouwheer dekt risico’s tijdens en na de bouw. Dit zelfs tot 10 jaar na de bouw.

Huis bouwen prijs drukken 

Als laatste geven we u nog enkele tips mee hoe u de huis bouwen prijs kunt drukken. Kies de juiste plaats waar u uw woning gaat bouwen. De bouwgrond is duurder op bepaalde plaatsen. Indien er afbraak werken aan te pas komen, probeer deze dan zo veel mogelijk zelf te doen. Deze werken nemen vaak veel tijd in beslag, daarom zijn ze ook zo duur. Probeer ook de materialen op voorhand al te sorteren. Zo kan u oud glas al zelf naar het containerpark doen. Een grote container huren waar alles in mag kost immers veel geld. Huur daarom enkel een container voor steenpuin.
Hou uw woning zo compact mogelijk. Elke vierkante meter die u bouwt, zult u moeten onderhouden en verwarmen. Bouw in de hoogte in plaats van in de breedte. Beperk het aantal kamers tot het aantal wat u nodig zult hebben. Vermijd brede gangen. Dit is een grote bron van warmteverlies. Bouw niet te eigenzinnig. Hoekjes en kantje kosten meer en u krijgt uw woning achteraf misschien moeilijker verkocht.

Goedkope huizen bouwen

Kies voor duurzame materialen. Vermijd dakkapellen. Deze zorgen voor veel vocht, zijn duurder en hebben eigenlijk geen meerwaarde. Plaats een carport in plaats van een garage wanneer u een beperkt budget hebt. Een eiken trap is net zo mooi als een trap gemaakt uit beukenhout, maar is wel veel goedkoper. Ruim de rommel van de bouw zelf op. Laat de aannemer het grotere werk doen. Grotere gevelstenen zijn goedkoper dan kleinere.

Goedkoop huis bouwen

Investeer in energiezuinigheid. Dit staat garant voor een besparing op lange termijn.
Indien u van plant bent om te bouwen maar u zoekt nog een betrouwbare bouwfirma? Kies dan voor Woningen Compere. Zij leveren duurzame woningen. Contacteer hen gratis op het nummer 0800/11 164.


Gratis catalogus van 408 pagina's (301 modellen met plan en prijs)

Ontvang onze gratis catalogus