Bouwen

Welke zaken komen er kijken bij het bouwen?

Een huis bouwen is niet niets, er komt veel bij kijken. Hieronder leggen wij even enkele zaken uit die u in acht moeten nemen bij het bouwen.

Om te beginnen is het natuurlijk altijd wel belangrijk om op zoek te gaan naar een bouwgrond. U moet weten waar u wilt (goedkoop huis) bouwen en vervolgens kunt u in die omgeving op zoek gaan naar bouwgronden die te koop zijn. Waarop moet u letten als u een bouwgrond koopt?

Als u een stuk grond op het oog heeft, is het eerst en vooral belangrijk om te weten of dit wel of niet een grond is waarop uw mag bouwen. Als de grond geen bouwgrond is, zult u het idee om er een huis te bouwen al snel uit uw hoofd kunnen zetten. Het is niet noodzakelijk zo dat een stuk grond in een woonomgeving mag worden gebruikt als bouwgrond. Om te achterhalen of u hierop mag bouwen, richt u zich het best tot Ruimte Vlaanderen en vraagt u om een stedenbouwkundig attest. U kunt ook naar de hiervoor bevoegde afdeling van de gemeente waarin de grond ligt gaan. Mondeling verkregen informatie in verband met de stedenbouw heeft echter geen juridische waarde. U kunt zich hiervoor dus toch het beste wenden tot Ruimte Vlaanderen.

Bouwen

Bij de aankoop van een bouwgrond moet u ook rekening houden met bepaalde bouwvoorschriften die eraan vasthangen. U kunt niet overal zomaar huizen bouwen die u graag wilt. Het kan zijn dat u in een bepaalde straat bijvoorbeeld geen moderne woning mag bouwen. De stedenbouwkundige voorschriften kunnen u ook verplichten om een huis te bouwen met minstens 3 verdiepingen of u moet een gesloten bebouwing bouwen. Er zijn nog andere zaken zoals de gebruikte materialen en de minimum en maximum bouwoppervlakte waarmee rekening moet gehouden worden. Al deze voorwaarden staan vermeld in de stedenbouwkundige voorschriften en zijn dus echt wel belangrijk om vooraf te kennen.
Iedereen weet ondertussen ook dat uw bouwgrond een goede ligging moet hebben. Deze moet voldoen aan uw eisen. Is er een supermarkt in de buurt? Ligt de basisschool op fietsafstand? Is er gemakkelijk toegang tot het openbaar vervoer? Wat is de afstand van de grond tot aan uw werkplek? De oriëntatie is ook belangrijk. Deze moet ervoor zorgen dat er genoeg daglicht naar binnen valt en of u in de zomer ’s avonds laat al dan niet nog kunt genieten van het zonnetje. De oriëntatie van uw bouwgrond is ook belangrijk om later in uw woning hernieuwbare technieken te installeren zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.
Het belangrijkste is natuurlijk dat uw bouwgrond binnen uw budget valt. Een huis bouwen is sowieso al geen goedkope onderneming, dus als dat niet het geval is, dan kunt u best op zoek gaan naar een andere bouwgrond. De staat waarin u de bouwgrond koopt, zal ook een invloed hebben op het prijskaartje dat eraan vasthangt. Als de bouwgrond nog vol met bomen staat, zullen deze moeten worden verwijderd voordat men hierop een huis kan bouwen. Het verwijderen van de bomen brengt kosten met zich mee. Hetzelfde geld voor eventueel puin dat nog moet worden weggevoerd.

Er zijn toch wel heel wat zaken waarmee u rekening moet houden voordat u een huis kunt bouwen, maar eens u de ideale bouwgrond heeft gevonden kunt u aan de slag gaan met het zoeken naar een architect. De architect zal u op alle vlakken tijdens het bouwproces ondersteunen. Hij of zij zal met u samenzitten en vervolgens kunnen jullie overlopen wat u verwacht van uw woning op vlak van bouwstijl, indeling en dergelijke. Als dit gebeurd is zal de architect aan de slag gaan met de plannen. Deze moeten worden goedgekeurd door de stedenbouwkundige dienst van de gemeente. Als die hele papierwinkel dan achter de rug is kan er eindelijk worden begonnen aan het huizen bouwen zelf. Dit zal ook nog verschillende maanden in beslag nemen, maar eens de woning af is, zult u er de rest van uw leven van kunnen genieten.

Vraag uw gratis catalogus aan

Er zijn verschillende stijlen waarin je een huis kan bouwen.

Modern:

De moderne bouwstijl is een stijl die we overal steeds meer zien terugkomen. De eerder simpel lijkende gebouwen met strakke vlakken en de grote glaspartijen hebben de harten van vele Belgen veroverd. Als u door de straten rijdt, is duidelijk te zien dat moderne huizen bouwen steeds populairder is geworden.
Wat is er kenmerkend aan huizen gebouwd in deze bouwstijl? Wel dat zijn de strakke lijnen, het vele glaswerk en de vernieuwende materialen. De gevels van alle moderne huizen zijn massieve vlakken, maar bij het bouwen wordt ervoor gezorgd dat elke woning uniek is door gebruik te maken van diepte en grootte. Bij het bouwen van moderne huizen, zien we ook vaak dat er aan de voorgevels van deze huizen weinig of geen ramen zijn, maar als we dan aan de achtergevel kijken, zien we dat dit wordt goedgemaakt door de grote glaspartijen die daar aanwezig zijn. Dit wordt veel gedaan, omdat de tuin tegenwoordig ook een steeds belangrijkere rol speelt bij het bouwen. De tuin moet met het huis verbonden zijn en dit gevoel kan worden gecreëerd door het gebruik van veel ramen aan de achtergevel.

Traditioneel:

Van moderne huizen bouwen springen we over naar traditionele huizen bouwen. De traditionele bouwstijl kunnen we nog in twee groepen onderverdelen.

Allereerst hebben we de fermette. Fermettes zijn eigenlijk een soort boerderijwoning. Veel kenmerken van de hoeves van vroeger komen erin terug. Fermettes zijn dus eigenlijk nieuwbouwwoningen in hoevestijl. Iedereen kan een fermette bouwen, maar vaak komen de volgende elementen terug: het zadeldak met daaronder een verdieping, de dakkapel en het gebruik van authentieke materialen is ook kenmerkend voor een fermette. Om het hoevegevoel te behouden laten mensen vaak houten luikjes langs de ramen plaatsen. Deze kunnen in alle verschillende kleuren worden geverfd. Verder heeft een fermette buiten de extra ruimte onder het dak geen verdieping.

De tweede soort woning die valt onder de traditionele bouwstijl is de pastorijwoning. Zoals u waarschijnlijk al had verwacht heeft de pastorijwoning zijn naam te danken aan het feit dat het elementen van pastoorswoningen heeft overgenomen.
Kenmerkend aan huizen gebouwd in pastorijstijl, is dat ze zijn opgetrokken uit gewone baksteen en aan de onderkant een grijze, van cement gemaakte plint, hebben. Het buitenschrijnwerk heeft lichte kleuren en, verschillend van een fermette, hebben pastorijwoningen een verdieping, maar niet noodzakelijk nog een extra verdieping onder het zadeldak.

Eigentijds:

De eigentijdse huizen, zijn de huizen gebouwd met kenmerken van de moderne bouwstijl en de traditionele bouwstijl. Zo komen bijvoorbeeld de rechte vlakken en strakke lijnen van de moderne woningen terug, maar hebben eigentijdse woningen ook nog vaak een piramidedak of zadeldak dat niet te zien is bij moderne woningen, maar wel bij traditionele woningen. Voor veel mensen is eigentijds huizen bouwen de ideale oplossing. Ze willen niet volledig naar het authentieke gaan van de traditionele bouwstijl, maar vinden de moderne bouwstijl dan weer te strak. Doordat eigentijdse woningen een combinatie is van deze twee zien we ze toch ook vaak terugkeren in de straten.

Bungalow:

Tot slot hebben we nog de bungalow woning. Bij het bouwen van huizen in de vorm van een bungalow kunnen alle bouwstijlen worden gekozen. Vaak wordt er toch gekozen voor de traditionele bouwstijl, omdat men dan onder het dak nog een extra ruimte schept om spullen op te bergen. Bij een bungalowwoning is het namelijk zo dat alle kamers zich op de begane grond bevinden en er geen verdiepingen aanwezig zijn. Ideaal dus voor mensen die slecht te been zijn of die niet graag de trap op en af lopen.

Huizen bouwen met een sleutel-op-de-deurformule

Huizen bouwen met een sleutel-op-de-deurformule is een concept dat ook steeds populairder wordt. Mensen vinden het toch altijd wel leuker om een eigen huis te bouwen, dan om in een gehuurde woning te leven, omdat ze meer eigen inbreng hebben wanneer ze zelf hun huis bouwen. Toch heeft niet iedereen hier de tijd voor. Daarom kiezen veel mensen voor sleutel-op-de-deurwoningen.

Een huis bouwen met een sleutel-op-de-deurformule betekent alles uit handen geven en vertrouwen op de bouwonderneming die uw sleutel-op-de-deurwoning gaat bouwen. Wanneer u kiest voor het n bouwen met een sleutel-op-de-deurformule kiest u er bewust voor om niet veel tijd te steken in het bouwproces. De bouwonderneming die u heeft gekozen zal zich hiermee bezighouden. Het enige wat u moet doen, is één van de verschillende modelwoningen die het bedrijf biedt, kiezen. U zult daarna wel nog met uw contactpersoon moeten gaan samenzitten. U zult met hem of haar enkele praktische zaken in verband met de bouw moeten bespreken. Afhankelijk van de bouwfirma die u koos, zult u de plannen van de sleutel-op-de-deurwoning kunnen wijzigen. Voor sommige bouwondernemingen zijn de bouwplannen de basis en op deze basis kan worden verder gebouwd, andere ondernemingen wijken niet af van hun plannen.

Graag vermelden wij hier ook nog even dat Woningen Compere graag uw gespecialiseerde sleutel-op-de-deur bouwonderneming is die u zal helpen bij de bouw van uw droomhuis. Woningen Compere streeft naar kwaliteit en tevredenheid van haar klanten. Daarom heeft de bouwonderneming er dan ook niets op tegen dat u de plannen wijzigt. Het is tenslotte uw huis en u moet er gelukkig in zijn. Woningen Compere is zelfs bereid om volledig vanaf nul te beginnen. Uw architect tekent de woning die u wenst en geeft deze plannen door aan Woningen Compere. De bouwfirma zal deze plannen dan met veel plezier in de realiteit plaatsen.

Wilt u graag eens een kijkje nemen naar de modelwoningen van Woningen Compere? Kijk dan zeker eens op de website of bestel de gratis catalogus. Met zo’n 306 bladzijden kunt u hierin de meer dan 200 modelwoningen terugvinden met hun plattegronden erbij. Op de catalogus kunt u ook de contactgegevens terugvinden van een bouwadviseur bij u in de buurt die met veel plezier eens met u wilt samenzitten om u wat meer informatie te geven over huizen bouwen met een sleutel-op-de-deurformule.
U kunt ook eens een kijkje gaan nemen in één van de verschillende kijkwoningen die Woningen Compere verspreid over het hele land heeft gebouwd. Deze zijn iedere zondag van 14-18u geopend. Een medewerker van Woningen Compere zal u daar opwachten en u een rondleiding in het huis geven, samen met de nodige informatie.

Vraag uw gratis catalogus aan

De kostprijs van huizen bouwen

Voor zowel sleutel-op-de-deur woningen als voor het gewoon huizen bouwen, wordt de kostprijs vaak berekent per vierkante meter. Als u dus een groot huis wenst, zal de prijs ook stijgen. Neemt u genoegen met een kleinere, maar ook mooi en gezellige woning zal de kostprijs niet zoveel bedragen.
Buiten de prijs per vierkante meter zijn er nog andere factoren die ervoor zorgen dat de prijs zal stijgen of dalen.

Eerst en vooral komt er nog de btw bij. Als u zelf een huis bouwen, betaalt u op hierop een btw van 21%. Deze kost is standaard en u kunt hier niet onderuit komen.
Hetzelfde geldt voor het ereloon van de architect. Er zijn hiervoor geen minimum of maximum bedragen opgesteld. Het is echter wel geweten dat het ereloon van de architect bij restauratie- of verbouwingswerken zo’n 12% tot 15% kan bedragen.

Als u zelf een huis wilt bouwen, zijn er bepaalde werken die u misschien zelf uitvoert waardoor u geen werkmannen moet betalen. Dit spaart dan natuurlijk geldt uit. Het kan dan wel zijn dat de bouw iets langer duurt, omdat u misschien geen ervaring heeft. U moet dan voor uzelf bepalen wat u het liefste heeft.

Verder bepalen ook de materialen en de inrichting mee aan de uiteindelijke kostprijs van zelf een huis bouwen. U kunt voor een keuken of badkamer kiezen die elk 10.000 euro kosten, maar u kunt ook kiezen voor een keuken of badkamer tussen de 20.000 en 30.000 euro. Dit hangt af van uw smaak en van de luxe die u graag had gehad in uw woning.

Andere artikelen die u mogelijk interesseren:

huis bouwenhuizen bouwenhuis architectuurhuis pastoriestijleigentijdse huizenmodern huismoderne huizenhuis te koophuis bouwen prijswat kost een huis bouwennieuwbouw huis bouwenvillabouwprefab huispassiefhuishuis laten bouwenpassieve huizenhuis ontwerpen

Gratis catalogus van 408 pagina's (362 modellen met plan en prijs)

Ontvang gratis onze catalogus