Houten woningen
De houten woning: wat en waarom?
Een woning bouwen is een grote stap in uw leven, u gaat uw eigen stekje bouwen waar u misschien wel de rest van uw leven zal wonen. Het is daarom heel belangrijk dat u goed weet welk type woning u wilt bouwen en hoe u dat gaat doen. Een van de verschillende types woningen is de houten woningen. Het is perfect mogelijk om dat type huis volledig zelf te bouwen, desalniettemin komen hier wel wat minpunten bij kijken. Zo is het mogelijk dat dit proces heel lang duurt en dat u voor verrassingen komt te staan, het is daarom heel belangrijk om nauw samen te werken met een architect. U kan ook eventueel het bouwproces uitbesteden aan een extern bedrijf . Zij staan in voor het gehele bouwproces van de houten woningen, deze wordt op maat gemaakt zonder dat u als klant daar nog veel aan moet toevoegen. Gemakkelijk toch?
Wat is een houten woning?
Een houten woningen is vanzelfsprekend een woning gebouwd uit hout. Er bestaan twee methodes om de huizen te bouwen, zo is er ten eerste de massieve houtbouw en houtskeletbouw. Deze methodes zullen beiden iets later uitgebreid besproken worden. Een houten woningen heeft een speciale karakteristieke uitstraling, dit type woning wordt ook wel charmant bevonden. Daarnaast is deze woning ook geschikt voor een laag energieverbruik en de relatieve korte bouwtijd. Op dit punt lijkt de houten woningen veel overeenkomsten te tonen met de traditionele sleutel op de deurwoning, dit zullen we later verder uitklaren en bespreken.
Wat is een massieve houtbouw? Wat voor voordelen en nadelen zijn hieraan verbonden?
Wanneer u een houten woningen wil bouwen en u kiest voor een massieve houtbouw, dan is deze woning opgebouwd uit massief houten balken. De binnenmuren zijn hier inclusief en wat bij een stenenbouw de stenen zouden zijn, vervangen ze hier door massieve houten wanden. De houten balken worden door middel van een tand-en-groefconstructie aan elkaar vastgemaakt op de werf.
Een houten woningen gebouwd volgens massieve houtbouw kent vele voordelen. De massief houten wanden worden geprefabriceerd, daardoor is het mogelijk dat wanneer ze op de werf aankomen ze meteen geplaatst kunnen worden. De wanden zijn namelijk al volledig uitgesneden en op maat gemaakt, dat wil zeggen dat er veel tijd wordt bespaard op de werf zelf. Het huis zal dus relatief snel in elkaar staat, ook omwille van het feit dat er geen droogtijd bij een houten woningen aan te pas komt zoals bij een traditioneel stenenbouw. Een ander voordeel van een houten woningen is dat het een heel laag energieverbruik kent. Hout an sich is een goede isolator en daardoor is een houten woningen voorzien van een goede natuurlijke isolatie. Een verschil met houtskeletbouw is dat massieve houtbouw veel sterker is en dus weinig versterking nodig heeft binnenshuis. Daarnaast is een houten woningen ook bestand tegen natuurgeweld, dat kan ook als een voordeel gezien worden, maar dat is uiteraard iets wat in België niet zo zeer zal voorkomen. We zien deze fenomenen wel optreden in de Scandinavische regio’s en de Verenigde Staten waar de houtbouw zijn oorsprong kent.
Naast al deze voordelen kent de massieve houtbouw van houten woningen ook nadelen. Een van de belangrijkste contra argumenten is houtkrimp, een verschijnsel waarbij hout gaat ‘werken’. Met andere woorden kan hout krimpen en uitzetten onder invloed van het klimaat en de weersomstandigheden. In het ergste geval en zonder behandeling zal dat leiden tot barsten of scheuren in de muur van uw houten woningen. Uiteraard kan dit voorkomen worden maar helaas gaat dan ook het milieuvriendelijke aspect van de woning verdwijnen aangezien de houtbehandelingen chemische producten vergt. Daarnaast is de houten woningen ook vochtgevoelig, dat is op zich nog geen heel groot probleem omdat de woning makkelijk te beschermen valt met de desbetreffende producten. Door de jaren heen zijn er ook steeds meer methodes ontwikkelt om deze nadelen te bestrijden, zo weet men door jarenlange ervaring op welk vochtigheidspercentage het hout gezaagd moet worden om problemen met vochtigheid te voorkomen. Houten woningen zijn bovendien ook uitgerekend voor insecten om zich in te nesten, zo is de grootste boosdoener de houtworm. Ook hier bestaat weer een behandeling voor, maar ook deze gaat weer in tegen het ecologische aspect van de woning.
Nu u alle voordelen en nadelen van de houten woningen gebouwd met massieve houtbouw kent, heeft u genoeg informatie om een overwogen keuze te maken betreft het type woning dat u wilt bouwen.
Wat is houtskeletbouw? Wat zijn de voordelen en de nadelen die hieraan verbonden zijn?
Houtskeletbouw is een tweede methode om een houten woning te bouwen. Bij houtskeletbouw bestaat de woning nog maar weinig uit hout, enkel het skelet van de woning zal uit hout bestaan. De buitengevel zal in dit geval niet bestaan uit massief houten wanden maar wel uit bakstenen. Tussen het eigenlijke skelet van de woning en de bakstenen zit de isolatie, dat is verschillend bij de massieve houtbouw aangezien dat voornamelijk natuurlijk isolerend is.
Voordeling bij deze houten woningen is dat deze woning volledig kan rechtstaan binnen de twee maanden. Daarnaast is het voordelig dat wanneer men overgaat tot afbraak, het mogelijk is de materialen te recycleren en bovendien is het materiaal ook heel licht. Bij renovatiewerken of verbouwingen van houtskeletbouw is het minder noodzakelijk om funderingen te plaatsen dan bij een massieve houtbouw. Toch moet u bij het bouwen van een houten woningen er rekening bij houden dat er enkele beperkingen optreden, gaande van moeilijkheden bij het aanpassen van waterleidingen en nutsvoorzieningen tot het voorzien in een ventilatiesysteem en zonnewering. Het kan namelijk heel warm worden in een houten woningen, aangezien hout warmte absorbeert. Bij de bouw van een houten woningen is het heel belangrijk om goed over de toekomst na te denken, het is moeilijker bij dit soort woningen om renovaties uit te voeren of een bijbouw te plaatsen. Bij een traditionele stenenbouw gaat dit veel makkelijker en is het eenvoudiger om aanpassingen in de toekomst door te voeren.
Kiezen voor een traditionele gemetselde woning in de plaats van een houten woning?
Een traditionele stenenbouw zien we al van zolang we ons kunnen herinneren, als de meest populaire bouwmethode, in het straatbeeld. Kiezen voor een stenen woning in plaats van een houten woningen heeft als voordeel dat er veel bouwbedrijven aanbieder zijn van dit soort huizen. Het is wel zo dat wanneer u kiest voor een stenen huis in de plaats van een houten woningen, u een groter budget zal moeten uittrekken. Het is nu eenmaal logisch dat het bouwproces van een traditionele woning langer duurt en meer materialen bevat dan massieve houten wanden, zoals bij een houten woningen.
Zie ook: houten woningen prijzen