Passiefhuizen

De onderneming Woningen Compere heeft gekozen voor het bouwen van passiefhuizen. Met deze energiezuinige oplossing spaart u geld, ook al moet u aanvankelijk meer investeren.

Een passiefhuis ziet er nagenoeg hetzelfde uit als een gewoon huis. Maar het bevat veel meer isolatie. Een bijzonder kenmerk op de plannen van passiefhuizen is dat de ramen zich in de gevels bevinden die het meeste zon ontvangen om te profiteren van de zogenoemde groene energie. Om voor frisheid te zorgen, worden er ook ventilaties geplaatst. De kosten voor deze bouw hangen af van de grootte van het huis en de complexiteit van het project. In een passiefhuis voelt u zich beter in uw woning, zowel in de zomer als in de winter. Deze oplossing biedt een ecologisch en financieel voordeel omdat de besparing op energie, op verwarming of op koeling een invloed heeft op uw diverse facturen.

Passiefhuizen

Wat zijn passiefhuizen ?

Passiefhuizen zijn huizen waarbij de energiefactuur laag wordt gehouden. Een verwarming in deze huizen is eigenlijk nooit echt nodig. Doordat het huis wordt voorzien van goede thermische isolatie en er wordt gezorgd voor kierdichtheid, is dit huis ideaal als u op zoek bent naar een manier om duurzaam te leven. Passiefhuizen danken hun naam aan het feit dat ze passief zijn, doordat men niet actief bezig is met het huis te verwarmen en te laten afkoelen met verschillende koel- en verwarmingssystemen.

Voor de bouw van passiefhuizen zijn de ontwerpen, de gebruikte technologieën en materialen belangrijk. Zij helpen mee om ervoor te zorgen dat passiefhuizen wel degelijk passief zijn. Doordat het materiaal toch wel een belangrijke rol speelt in passiefhuizen kiezen de bouwers van passiefhuizen vaak voor houtskeletbouw. Hout is een hele goede isolator, het biedt een isolatie die wel 15 keer beter is dan de isolatie die beton biedt.

Om te weten wat passiefhuizen zijn, kan het ook wel handig zijn om enkele eigenschappen van passiefhuizen te kennen. Hieronder lijsten we de verschillende kenmerken van passiefhuizen even op.

Een passiefhuis haalt zijn warmte niet van verwarmingssystemen, maar waar dan wel? Wel de warmte aanwezig in passiefhuizen is afkomstig van u als bewoner, van het zonlicht dat binnen schijnt, van de warmte die elektrische toestellen afgeven en als laatste verkrijgt het passiefhuis zijn warmte door degene die binnen komt door de mechanische luchtverversing.

U kunt zelf helpen om ervoor te zorgen dat de warmte die passiefhuizen verkrijgen door het zonlicht zo veel mogelijk is. Dit kan door te kiezen voor een goede oriëntatie en het strategisch plaatsen van de ramen.

Passiefhuizen worden enorm goed geïsoleerd. Er wordt voor gezorgd dat de muren, de vloeren en het dak van passiefhuizen een U-waarde krijgen die zo’n 0,15 W/m2K bedraagt. Passiefhuizen krijgen ook driedubbele beglazing. De U-waarde hiervan is 0,8 W/m2K.

Het bepalen van het niveau van de thermische isolatie van het volledige huis, gebeurt door de zogenaamde K-waarde. Bij passiefhuizen bedraagt deze 15. Het E-peil of de energieprestatie van een passiefhuis zou een waarde moeten zijn die rond de 30 ligt.

Passiefhuizen worden zo gebouwd dat ze bijna volledig luchtdicht en koudebrugvrij zijn. Een koudebrug ontstaat wanneer voor een deel van de gevels, de vloeren of het dak de isolatielaag is onderbroken of waar de thermische weerstand minder is dan in de rest van de woning. Dit kan dan leiden tot warmteverlies. Door de constructie van passiefhuizen wordt dit vermeden.

Vraag uw gratis catalogus aan

Waarom kiezen voor passiefhuizen (in houtskeletbouw)?

Alles moet tegenwoordig milieuvriendelijker en energiezuiniger worden. Dit gaat dan over auto’s, elektronische toestellen, verpakkingen van voedsel, maar ook over huizen. Het is tegenwoordig ook belangrijk dat de huizen milieuvriendelijker en energiezuiniger worden gebouwd. De mens moet duurzamer gaan leven. Hierdoor zijn er bepaalde normen opgesteld in verband met de energiezuinigheid van huizen. Zo moeten bijvoorbeeld alle huizen tegen 2021 bijna-energie-neutraal worden gebouwd. Dit wilt zeggen dat uw woning een E-peil moet hebben lager dan E30 en er moet worden voldaan aan de EBP-eisen op vlak van thermische isolatie, netto-energiebehoefte voor verwarming, risico op oververhitting, ventilatie en minimumaandeel van de hernieuwbare energie.

Omdat energiezuinigheid zo belangrijk is voor een huis, zijn passiefhuizen de ideale oplossing om zeer energiezuinig te leven.

Een andere manier om duurzaam te leven is een houten huis of houtskeletbouw. Hout is een hele goede isolator, omdat het een stof is die traag opwarmt en traag afkoelt. Dit zorgt voor een kleiner getalletje op uw energiefactuur, maar het zorgt er ook voor dat houtskeletbouw een populair bouwtype is voor de bouw van passiefhuizen. Kiezen voor een passiefhuis in houtskeletbouw is een slimme keuze en wel om de volgende vier redenen.

Eerst en vooral hebben passiefhuizen van houtskeletbouw een lichtere fundering nodig, waardoor passiefhuizen gebouwd met deze bouwmethode ook kunnen worden gezet op een grond met een mindere draagkracht. Misschien denkt u nu: “Dat kan allemaal wel goed zijn, maar hout is een niet zo’n sterk materiaal als bijvoorbeeld beton”. In dat geval zullen wij u moeten tegenspreken, want hout is een zeer sterk materiaal.

Ten tweede heeft een houten huis een goede isolatie. Een isolatie die beter is dan bij steen of beton. De isolatiematerialen worden verwerkt in de wanden. Bij passiefhuizen gebouwd met houtskeletbouw wordt het warmteverlies per vierkante meter beperkt, omdat hout zo een goede isolator is. Hout heeft ook de mogelijkheid om de vochtigheidsgraad binnenshuis te regelen.

Verder komt er dan ook nog bij dat passiefhuizen gebouwd met de houtskelet bouwmethode sneller gebouwd kunnen worden dan bij de traditionele bouwmethode. Doordat er geen water moet worden gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van cement, zal de kans dat bouwvocht de bouwpret bederft ook relatief klein zijn. Het resultaat van passiefhuizen gemaakt van hout is dat u in een week tijd een wind- en luchtdichte woning kunt hebben.

Tot slot zijn passiefhuizen in houtskeletbouw snel gebouwd. Uw passiefwoning kan al op een week tijd winddicht worden gemaakt. Door het snelle bouwproces is er ook veel minder kans dat het slechte Belgische weer roet in het eten gooit.

Passiefhuizen in houtskeletbouw zijn dus zeker een hele goede keuze. Toch heeft elk voordeel, een nadeel.
Een van de grootste nadelen bij houtskeletbouw is dat u niet de mogelijkheid heeft om deze later nog aan te passen. Zelfs een simpel extra lichtpunt toevoegen is vaak een huzaren klus. Dit probleem hebt u niet bij traditionele woningbouw waarbij uw woning kan meegroeien met uw leven.
Een ander niet te onderschatten nadeel van houtskeletbouw, is de akoestiek. Omdat de muren dunner zijn dan bij traditionele woningbouw, houdt het de geluiden van buitenaf, maar ook van binnenuit niet goed tegen. Dus bent u een Celine Dion onder de douche, dan is de kans groot dat uw huisgenoten, maar ook uw aangrenzende buren kunnen meegenieten. Niet handig dus.

Wonen in een passiefhuis betekent een nieuwe levenstijl

Als u ervoor kiest om in een passiefhuis te gaan wonen, kiest u er ook voor om uw levensstijl aan te passen. U bent het misschien gewoon om ’s nachts het raam open te zetten, of om de was uit het raam te hangen om hem te laten drogen of misschien zet u in de zomer al wel eens graag de buitendeur open om de aangename zomerlucht binnen te laten komen. Als u kiest om een passiefhuis te bouwen, zal dit niet meer gaan. U zou dan als het ware de opzet van passiefhuizen in de war brengen indien u dit wel doet. Er zijn nog zaken waarmee u extra rekening zult moeten houden wanneer u in een passiefhuis wilt gaan wonen. Het is daarom enorm belangrijk dat u voor uzelf vooraf beslist of u deze opofferingen wilt maken, ja of nee.

Voor- en nadelen van passiefhuizen

In de oren van echte milieuliefhebbers, zal het idee van passiefhuizen bouwen als muziek in de oren klinken. Het lijkt alsof er helemaal geen nadelen zijn verbonden aan deze manier van een huis bouwen. Toch is dit niet waar. Passiefhuizen hebben zo hun voordelen, maar jammer genoeg toch ook wel hun nadelen.

Als er wordt gevraagd naar de voordelen van passiefhuizen zal één van de eerste zaken die u zult horen de lage verwarmingskosten zijn, omdat deze niet echt nodig is in een passiefhuis. In een passiefhuis liggen deze kosten toch wel een stuk lager dan bij een traditionele woning. Volgens sommige bronnen bedraagt het verschil in energiekosten tussen passiefhuizen en traditionele huizen zo’n 10 tot 15 procent. Passiefhuizen houden de warmte heel goed vast, omdat er bijna geen koudebruggen in de constructie van zo’n huis voorkomen. Als de woning toch extra moet worden verwarmd, gebeurd dit vaak met houtpellets en deze zijn niet de grote kost.

Het feit dat een verwarming eigenlijk overbodig is in een passiefhuis, omdat dit type woning de warmte goed vast houdt, maakt dat de verwarmingskosten lager zijn. Dit is iets positief, maar helaas kan dit ook wel worden beschouwd als iets negatief. In de winter is al deze warmte enorm aangenaam, maar in de zomer niet. Passiefhuizen houden de warmte goed vast, maar u raakt hier in de zomer dan ook niet eenvoudig vanaf en dat kan soms wel vervelend zijn.

In passiefhuizen komt er ook veel verse lucht naar binnen dankzij een balansventilatie. De koude lucht die in de winter naar binnen wilt komen, wordt opgewarmd in de warmtewisselaar door warme lucht die vanbinnen naar buiten wilt gaan. Om in de zomer de passiefhuizen toch een beetje te kunnen verkoelen wordt er een grondbuis geplaatst onder het huis. Hierin kan in de winter ook koude lucht worden opgewarmd, maar in de zomer kan de koude lucht rechtstreeks naar binnen worden geblazen.

Passiefhuizen hebben dankzij de driedubbele beglazing een zeer goede geluidsisolatie. Deze isolatie zorgt er natuurlijk ook voor dat de kou in de winter buiten wordt gehouden, maar daarnaast zorgt ze ook voor een goede en effectieve geluidsisolatie.

Als u uw huis wilt verkopen en u woont in een passiefhuis, hebt u geluk, want energiezuinige woningen zijn hoe langer hoe populairder aan het worden. Het huis is gemaakt van materialen die op lange termijn wat de kwaliteit betreft veel beter zijn dan een traditionele woning, waardoor passiefhuizen vaak in een betere staat zullen zijn dan traditionele woningen met dezelfde leeftijd.

Vraag uw gratis catalogus aan

Bij passiefhuizen zijn de bouwkosten vaak veel hoger dan de bouwkosten van traditionele woningen. Dit komt door het gebruik van driedubbele beglazing, de isolatie en de ventilatiesystemen die toch wel nodig zijn voor het doel van passiefhuizen. Er wordt wel eens gezegd dat de dure bouwkosten worden gecompenseerd door de lage verwarmingskosten, maar dit is niet noodzakelijk het geval. Het kan goed zijn dat u over 20 of 30 jaar toch nog meer hebt moeten betalen voor uw passiefhuis dan wat u had moeten betalen voor een traditionele woning.

Als u gaat wonen in een passiefhuis, moet u uw levensstijl toch ook wel aanpassen. Niet iedereen zit dat zitten of heeft dat ervoor over. In dat geval kunt u het idee voor een passiefhuis beter laten varen en kiezen voor een traditionele woning.

Als u kiest voor een traditionele woning kunt u kiezen om deze te laten bouwen met de sleutel-op-de-deurformule. U moet dan zeker eens een kijkje nemen op de website van Woningen Compere en hun gratis catalogus bestellen. Het is een familiebedrijf gespecialiseerd in de bouw van gepersonaliseerde sleutel-op-de-deurwoningen verspreidt over het hele land (behalve binnen de ring van Brussel). U kunt telefonisch contact opnemen met Woningen Compere via het gratis nummer 0800 11 164 of u kunt hen elektronisch bereiken door een mailtje te sturen naar het volgende mailadres: [email protected] U kunt ook een kijkje gaan nemen in één van de verschillende kijkwoningen die Woningen Compere heeft gebouwd verspreid over het hele land. Locatiegegevens en openingsuren kunt u vinden op de website van de bouwonderneming. Bij elke kijkwoning zal een medewerker van Woningen Compere op u wachten om een rondleiding te geven door de woning samen met de nodige informatie.

Na dit even vermeld te hebben zijn er nog enkele nadelen waarvan u op de hoogte moet zijn voor u aan de bouw van een passiefhuis begint.

Om een passiefhuis te kunnen bouwen hebt u vakmanschap nodig en hoewel passiefhuis hun opmars zijn aan het maken in België, zijn er toch nog niet veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in de bouw van passiefhuizen. Doordat het aantal gespecialiseerde vakmannen niet echt groot is, hangt er toch wel een prijskaartje vast aan dit vakmanschap. Het is zijn prijs wel waard, want het is belangrijk dat u de juiste begeleiding krijgt tijdens de bouw van uw passiefhuis, maar als het totale kostenplaatje voor u uiteindelijk toch te duur wordt, kunt u uw beslissing best nog herzien.

De milieubelasting op een passiefhuis zal meer bedragen dan die op een traditionele woning. Het transport van de vele materialen die nodig zijn om uw huis passief te maken, bijvoorbeeld voor de isolatie, zorgen ervoor dat de milieubelasting voor u zal stijgen.

 

Gratis catalogus van 408 pagina's (362 modellen met plan en prijs)

Ontvang gratis onze catalogus