Kostprijs nieuwbouw

Welke factoren beïnvloeden de kostprijs van een nieuwbouw woning?

Wie wil de kostprijs van zijn nieuwbouw woning nu niet zo laag mogelijk houden? Heeft u al eens nagedacht over wat de kostprijs van uw nieuwbouw woning niet allemaal kan beïnvloeden? Zowel de plaats van de nieuwbouw, de bouwmethode, het soort bebouwing, de gebruikte materialen, de technische installaties als de vorm en grootte van uw huis spelen een rol in de kostprijs nieuwbouw. Voordat u aanvangt met de bouw van uw huis kunt u zich best goed informeren. Misschien kunt u zo wel een hoop kosten uitsparen bij het bouwen van uw droomhuis.

Kostprijs nieuwbouw

Wat is een nieuwbouwwoning?

Wat een nieuwbouwwoning is weten we allemaal wel. Daarentegen is het echter wel heel moeilijk om één bepaalde definitie toe te kennen aan een nieuwbouwwoning. Aan de naam kun je al  makkelijk afleiden dat het een nieuw gebouwde woning is. Maar er komt heel wat meer bij kijken dan alleen het bouwen van een woning. U moet natuurlijk eerst over een stuk grond beschikken. Verder moet u ook een bouwvergunning hebben, want u mag niet zomaar ergens een huis beginnen te bouwen. U moet een schets laten maken bij een architect, een aannemer zoeken, uw materialen aankopen enzovoort. En pas als dit allemaal achter de rug is kan het bouwen zelf beginnen. En na die lange bouwduur staat ze daar eindelijk: uw nieuwbouwwoning. En nu is de vraag nog ‘wat zal de kostprijs van dit hele proces zijn?’ Wel dit hangt helemaal van u af! U kunt uw woning zo goedkoop of duur maken als u zelf wilt.

Vraag uw gratis catalogus aan

Hoe bouwt u uw nieuwbouw woning zo voordelig mogelijk?

Er zijn verschillende methodes om een nieuwbouwwoning te bouwen. U kunt de hele woning op uw eigen houtje bouwen. Dan moet u zelf een architect raadplegen voor het ontwerpen van uw woning. Hierna moet u arbeiders zoeken voor de ruwbouw, voor het schrijnwerk en voor de technische installaties. Tenslotte moet u zich ook nog bezighouden met de inrichting. Dat is dus een hoop werk! U bent  langer bezig wanneer u dit allemaal zelf doet. En bovendien heeft  dit gek genoeg geen lagere kostprijs nieuwbouw dan wanneer u de bouw van uw woning in de handen van een professioneel bedrijf legt.
Een andere bouwmethode is sleutel-op-de-deur. Hierbij geeft u de bouw van uw woning over aan één enkel bedrijf en verkrijgt u uw woning ‘sleutelklaar’. Deze zorgeloze bouwmethode heeft een lagere kostprijs nieuwbouw.
Tenslotte is er nog de prefab woning. Dit is een woning die ‘voorgefabriceerd’ is. De woning wordt gebouwd door aparte onderdelen aan elkaar te bevestigen. Die aparte onderdelen zijn vaak muren, die vooraf gemaakt zijn en enkel nog aan elkaar dienen bevestigd te worden. En geloof het of niet, dit is de goedkoopste methode om uw huis te bouwen. Dankzij de korte bouwduur en de eenvoudige vorm van de prefab woning bespaart u zich enorm veel kosten uit. Als u de kostprijs nieuwbouw dus zo laag mogelijk wilt houden, zou u zich zeker eens moeten laten informeren over dit bouwtype.

Heeft u al eens nagedacht over de plaats van uw toekomstige nieuwbouwwoning?

Als u een goede plaats kiest voor het bouwen van uw woning, kunt u de kostprijs van de nieuwbouw sterk inperken.
Allereerst is de prijs van zowel de grond als de materialen natuurlijk erg afhankelijk van het land waarin je bouwt. Zelfs binnen een bepaald land varieert de kostprijs van nieuwbouw nog van regio tot regio. Een nieuwbouwwoning in het bekende Brussel is bijvoorbeeld veel duurder dan een de minder gekende gemeente Herstappe.
Maar de bouwplaats van uw woning is zeker niet alleen van belang voor de prijs van de grond. Zo moet je bij het zoeken van een plaats ook kijken naar de draagkracht van de grond. De draagkracht van de grond is van belang voor de ondersteuning van uw huis. Wanneer de grond niet voldoende ondersteuning biedt, zal uw woning langzaam wegzakken in de aarde. Dit is ook gebeurd met de scheve Toren Van Pisa. Bij een minder draagkrachtige bodem is er nood aan een zwaardere fundering. Dit doet de kostprijs van uw nieuwbouw woning stijgen.
Wanneer de bouwgrond oneffen is en er veel hellingen zijn, gaat de kostprijs van de nieuwbouw  ook stijgen, omdat u de grond gelijk dient te maken met (ingehuurde) arbeiders en eventueel graafmachines.
Ook het uitzicht heeft een grote invloed op de kostprijs in de nieuwbouw. Zo zal het bouwen van een appartement of huis met een prachtig uitzicht op zee een pak meer kosten, dan het bouwen van een appartement of huis in een stad waar niets speciaals te zien valt.

Het soort bebouwing beïnvloed de kostprijs van uw nieuwbouw woning

Er zijn verschillende soorten bebouwingen en allemaal hebben ze natuurlijk een ander prijskaartje. De eerste bebouwing, namelijk de open bebouwing, heeft al meteen de hoogste kostprijs als nieuwbouw woning. Een open bebouwing is een vrijstaande woning, die geen gevels deelt met een andere woning.
Een half- open bebouwing heeft een gemiddelde kostprijs in de nieuwbouw. Het is een huis dat slechts aan één kant een gevel met een ander huis deelt.
Verder is er ook een gesloten bebouwing. Deze soort bebouwing heeft de goedkoopste kostprijs als nieuwbouw woning. Een gesloten bebouwing is ook wel een rijtjeshuis of een huis dat beide gevels deelt met een andere woning.
En vanzelfsprekend is het soort woning ook van belang voor het prijskaartje van de nieuwbouwwoning. Er zijn enorm veel soorten woningen, denk maar aan een appartement, een herenhuis, een villa, een boerderij, een landhuis…

Kostprijs nieuwbouw

Hoe beïnvloeden de gebruikte materialen de korstprijs in de nieuwbouw?

U wist waarschijnlijk wel al dat de materialen die u gebruikt bij het bouwen van uw woonst de kostprijs van uw nieuwbouwproject beïnvloeden. Maar weet u ook al welke materialen voor u weggelegd zijn?
Wanneer u iemand bent die kwaliteit verkiest boven kwantiteit kunt u best opteren voor exclusievere materialen als natuursteen, marmer, siersteentjes…
Uiteraard gaat de kostprijs van uw nieuwbouw woning dalen indien u kiest voor goedkopere materialen zoals gras, hout of kunststof.

Vraag uw gratis catalogus aan

De grootte en vorm van uw huis hebben een invloed op de kostprijs van uw nieuwbouw woning

Het is vrij logisch dat wanneer u een groter huis wilt, ook een grotere kostprijs nieuwbouw woning zal betalen. Maar wist u al dat de vorm van het huis dat u wenst ook een invloed heeft op de kostprijs. Wanneer u een eenvoudig kubus- of balkvormig huis wenst , zal u veel minder bouwmaterialen nodig hebben en bijgevolg ook een lagere kostprijs nieuwbouwwoning hebben. Indien u liever een woning met een speciale vorm heeft, zal de prijs van uw nieuwbouwwoning groter zijn.

Ook de technische installaties hebben een effect op de kostprijs van uw nieuwbouw woning

De technische installaties in uw woonst zijn een eenmalige investering, waar u later veel voor terugkrijgt. U kan uw geld bijvoorbeeld investeren in een goede isolatie, zodat u later minder energie zal moeten verbruiken voor het verwarmen van uw woning. Hiermee kan u veel geld kan besparen. U kunt bijvoorbeeld ook uw geld besteden aan de aanleg van zonnepanelen. Dit is ook een eenmalig kost waar u later veel profijt van zult hebben. Ook minder voor de hand liggende installaties zoals het plaatsen van ramen met dubbele beglazing of het ophangen van gordijnen kunnen verschillende voordelen hebben.  Deze installaties houden bijvoorbeeld de warmte vast en zo verkleint u op lange termijn de kostprijs van uw nieuwbouw woning.

Contacteer ons om uw totale kostprijs van uw nieuwbouw woning te achterhalen

Maar nu hebt u waarschijnlijk nog steeds geen antwoord gekregen op de cruciale vraag. U weet namelijk nog steeds niet wat de kostprijs van uw nieuwbouw woning zal zijn. U heeft gezien dat de prijzen heel erg kunnen variëren. Het hangt helemaal van u af of u voor een duurdere of goedkopere woning zal moeten afbetalen. Er bestaan websites en apps, die beloven de totale kostprijs te berekenen. Deze zijn echter niet volledig en houden geen rekening met eventueel bijkomende kosten. Hoewel je erg veel moet betalen voor deze apps of websites kunt u er dus geen staat op maken. U kunt dus best een afspraak maken met een professioneel team dat u vooraf een beeld geeft over de uiteindelijke kostprijs van uw nieuwbouw. Zij kunnen u handige tips en tricks meegeven bij het bouwen van uw woning. Bovendien kunnen zij u ook een veel correctere inschatting maken over de finale kostprijs van uw nieuwbouw dan dat andere apps en websites dat kunnen. Bovendien heeft u toch liever te maken met een levend persoon, die naar u luistert en persoonlijk advies kan geven dan dat u te maken heeft met een geprogrammeerd systeem dat zich enkel gevoelloos baseert op de feiten. Aarzel dus maar niet om ons te contacteren via onze website, via telefoon of via mail. Of kom anders gerust eens langs in een van onze kantoren, want we helpen u graag verder.

Vraag uw gratis catalogus aan

Gratis catalogus van 408 pagina's (312 modellen met plan en prijs)

Ontvang gratis onze catalogus