Huis te koop

Huis te koop: hoe te werk gaan om uw eigen woning aan te schaffen?

Wanneer u een huis wenst te kopen, zijn er verschillende mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is om op zoek te gaan naar ‘huis te koop’ reclamebordjes in de buurt of in de gemeente van uw keuze. Deze borden kunnen vaak op de gevel van de huizen teruggevonden worden, of af en toe in de voortuin. Deze krijgt u meestal te zien wanneer u voorbijrijdt, en u kan snel en gemakkelijk een foto nemen om contact op te nemen met de vastgoedmakelaar vermeld op het ‘huis te koop’ bordje.

Huis te koop

Een ander alternatief dan een bestaand huis te kopen, is om een huis te bouwen. In dat geval moet u niet meer op zoek gaan naar ‘huis te koop’ reclameborden, maar wel naar de ‘terrein te koop’ borden. Een terrein is soms moeilijker te vinden, maar die extra moeite wordt later beloond met een huis die op maat werd gemaakt voor u. Hoewel er veel meer bestaande woningen te koop staan, is het niet altijd makkelijk om de woning te vinden die bij u past. Elke van deze twee alternatieven zijn echter goede opties. Een huis dat te koop staat heeft het voordeel dat u sneller kan verhuizen en dat u de woning kan bezoeken voor uw aankoop.

Ontvang onze gratis catalogus

Hoe kan u een huis te koop vinden?

Laten we bij beginnen bij het begin. Voordat u op zoek gaat naar een huis dat te koop staat of naar een bouwfirma om uw toekomstige woning te bouwen, moet u zich een paar vragen stellen. Naar welk type woning bent u op zoek? U denkt misschien aan een huis, maar wie weet voldoet een groot appartement aan al uw eisen? Een andere keuze dat u moet maken is de situering van de woning. Een woning in de stad is heel verschillend van een woning op het platteland, en ze beschikken alle twee over verschillende voordelen en nadelen waar u rekening mee moet houden. Wanneer u geen huis vindt dat u aanspreekt, is er altijd de mogelijkheid om een huis dat te koop staat te renoveren. Een zeer belangrijk punt is uw budget en uw terugbetalingscapaciteit.
Dit brengt ons naar de allereerste stap: het definiëren van uw budget en de keuze van een kredietlening. Deze stap is belangrijk omdat het de volgende stappen gaat beïnvloeden. Het budget die u beschikbaar stelt om een huis te kopen gaat inderdaad over de kwaliteit van de woning beslissen, evenals over de oppervlakte, de situering (sommige steden zijn veel duurder dan anderen), de grootte van de tuin, en over veel andere beslissende kenmerken.

Het beslissende punt: bepaal het budget die u ter beschikking stelt voor een huis te koop

U kan bij de bank van uw keuze een afspraak nemen om de verschillende types leningen te vergelijken. Een ervaren bankagent kan u ook adviseren bij het kopen, huren, renoveren of bouwen van een woning. Wanneer u voor een huis kiest dat te koop staat, moet u geen huur meer betalen. De huur wordt echter vervangen door het betalen van aflossingen voor uw woonkrediet. Dit is echter tijdens een beperkte duur, en na een zekere tijd moet u de bank niets meer betalen en bent u de trotse eigenaar van uw eigen huis. In uw eigen woning moet u geen rekening meer houden met regels omtrent het inrichten en de stijl van de woning. Dit is ook het geval wanneer u een huis renoveert of bouwt. Als u niet onmiddellijk op zoek wil gaan naar een woning dat te koop staat, moet u zich echter geen zorgen maken. Zolang u een woning huurt, heeft u het voordeel dat u zonder grote kosten van woning kan veranderen. Dit is handig wanneer u niet zeker bent van het type woning die u wenst te kopen. Zolang u huurt hoeft u ook geen rekening te houden met de notaris of met leningen. U moet niet over een groot startkapitaal beschikken omdat u enkel een huurwaarborg moet betalen. Dit heeft als gevolg dat u nog een tijdje kan sparen, ook omdat de huur meestal lager is dan de aflossing van een woonkrediet.

Omdat er veel verschillende soorten leningen, premies en subsidies bestaan, kan u best langs de bank van uw keuze gaan zodat ze u kunnen helpen. Er zijn grote verschillen in bijvoorbeeld rentevoeten, maandlasten of nog looptijden. Daarom is het een goed idee om langs te gaan voor persoonlijk advies. U kan afspraken nemen in verschillende banken om ze met elkaar te vergelijken, ze hebben namelijk verschillende aanboden. U kan een gratis verzekering afsluiten bij de Vlaamse overheid, die u helpt uw lening af te lossen in het geval dat u onvrijwillig werkloos zou worden.

De zoektocht naar een huis te koop: enkele tips om u te helpen

Wanneer het budget en de lening zijn vastgesteld, kan u beginnen met de zoektocht naar een huis dat te koop staat. De makkelijkste en meest efficiënte manier? Het internet. Er zijn veel verschillende sites waar u op zoek kan gaan naar een huis te koop. Sites zoals Immoweb en Zimmo hebben een breed aanbod woningen te koop. Als u geen toegang heeft tot het internet of om één of andere reden een huis te koop wil vinden via een ander middel, kan u zich altijd richten tot de dagbladen en lokale kranten. In deze heeft u echter minder keuze, omdat de situering beperkt is tot de gemeente of de regio van uitgave.

Een vastgoedmakelaar maakt de zoektocht naar uw droomwoning een kinderspel. Geef uw criteria door en u zal alle woningen te zien krijgen die aan uw eisen voldoen. Als u weet in welke buurt u een huis te koop wilt zoeken, is de beste optie om af en toe in die regio rond te rijden. Niet alle huizen te koop staan immers op het internet of in een dagblad. Vraag dus zeker rond aan uw familie, vrienden, collega’s en kennissen of ze gehoord hebben van een huis te koop.

Na enige tijd te hebben gezocht, heeft u eindelijk de woning van uw dromen gevonden. Wat nu? Ga niet te snel een neem uw tijd, een woning kopen is een grote stap en u moet zeker zijn van uw keuze. Spoed u niet en ga de woning zeker meerdere keren bekijken. Dit kan kleine details onder uw aandacht brengen die u ervoor niet had opgemerkt. Het kan de moeite waard zijn om het huis te koop met een expert te bezichtigen. Wanneer u een woning wil kopen, heeft u alle rechten om de attesten aan te vragen die verplicht zijn bij de verkoop van een woning. Dit wordt vaak boven het hoofd gezien maar kan een zeer belangrijk keerpunt zijn. Met deze attesten kan u bijvoorbeeld controleren of de elektriciteit aan de normen voldoet of zien hoe energiezuinig de woning is.

huis te koop

Laatste loodjes: word eigenaar van het huis van uw dromen

Wanneer alles in orde is en u zeker weet dat dit het huis is dat u wilt kopen, is het tijd om een aanbod te doen. De vraagprijs kan meestal verlaagd worden van ongeveer 10% tot 15%. U kan een woning op twee verschillende manieren kopen; dankzij een bod of door een optie te nemen.

Wanneer u ervoor kiest een bod uit te brengen, stelt u een verkooprijs voor aan de verkoper. Deze moet bijgevolg kiezen of hij uw bod aanvaardt of niet. Indien niet, moet u in overleg met de verkoper uw bod voor het huis te koop verhogen. De andere mogelijkheid is een optie nemen, waarbij u de woning voor de vraagprijs of voor een bij voorbaat afgesproken prijs reserveert. In dit geval wacht de verkoper op uw bevestiging. Een optie nemen is vooral handig wanneer u nog geen kredietlening bent aangegaan bij de bank.

Eens u een aankoopprijs heeft afgesproken met de verkoper, is het tijd om het compromis, oftewel de voorlopige verkoopovereenkomst te tekenen. In tegenstelling met de volledige naam, is een compromis allesbehalve voorlopig. Dit bindend document tussen u en de verkoper geeft een volledige beschrijving van de woning. U kan er ook andere documenten en attesten bij vinden over het huis dat te koop staat, zoals onder andere een bodemattest en een EPC-attest.

De laatste stap is de ondertekening van de notariële akte. U kan de notaris zelf kiezen, zelfs als de verkoper een andere wenst te nemen. In dat geval wordt het ereloon verdeeld, en moet u geen extra kosten betalen. In de notariële akte worden verschillende zaken vermeld over het huis dat te koop stond, zoals het adres, de oppervlakte van de woning en andere belangrijke punten. Dankzij de notariële akte wordt bijvoorbeeld een historiek bijgehouden van alle vorige eigenaren. Wanneer dit laatste document ondertekend is, bent u eindelijk de eigenaar van uw droomhuis.

Wil u liever een bouwterrein kopen en woning bouwen? Dan komen de stappen ongeveer overeen met het aankopen van een huis dat te koop is. Bent u op zoek naar een bouwpartner waarop u kan voortbouwen? Aarzel dan niet om Woningen Compere te contacteren op het gratis nummer 0800 11 164.

Gratis catalogus

Eigenaar worden van een woning betekent een belangrijke financiële investering. Of je nu kiest om zelf een huis te bouwen of een huis koopt, beide investeringen hebben voor-en nadelen.

Bij de aankoop van een huis, heb je als particulier sneller toegang tot je eigendom. Daarentegen verlies je de vrijheid om het goed volledig naar persoonlijke smaak om te vormen gezien het om een bestaand gebouw gaat. Je koopt ook een ouder gebouw wat betekent dat de energieprestaties van het huis niet optimaal zullen zijn. Wanneer je kiest om zelf een huis te bouwen, kan je een aannemer onder de arm nemen die volgens de energiesbesparende methodes werkt. Het bouwbedrijf  Woningen Compere werkt volop volgens deze methode. De materialen worden gekozen volgens hun kwaliteiten en hun energiebesparende eigenschappen. De energiewaarden van de woningen die ze bouwen vallen onder de laagste van de markt, dankzij een hoog rendement verwarming, een isolatie die boven de gevraagde waarden ligt en een zeer performant verluchtingssysteem.

Zie ook: modern huishuizen pastoriestijlprefab woningpassiefhuishouten woningen

Gratis catalogus van 408 pagina's (362 modellen met plan en prijs)

Ontvang gratis onze catalogus