Houten Woningen

Waarom houten woningen?

Nog aan het twijfelen over de bouwmethode voor jouw woning in spé? Wie bouwen zegt, denkt vaak meteen aan bakstenen. Iedereen kent het bekende spreekwoord van de Belg en de baksteen, dit zegt dan toch wel veel over de drang en de manier waarop zij het liefst bouwen. Maar dit is niet overal zo. In Scandinavië, Canada en de V.S. zijn houten woningen veel populairder dan een stenen woning. Ook hier zien we dat houtbouw de laatste jaren erg in de lift zit en dat is geen toeval. De techniek biedt namelijk toch wat voordelen. Een snelle uitvoering, perfecte isolatie en lichte constructie bijvoorbeeld.

Waarom houten woningen?

Houtbouw is, vergeleken bij andere bouwtechnieken zoals traditionele woningbouw, staalbouw, betonbouw, isolerende bekistingsblokken en stro- en kalkbouw, beter voor het milieu en uw gezondheid. Hout geeft een warm, geborgen gevoel. Het ademt, reguleert de luchtvochtigheid en isoleert zowel warmte als geluid. Houten woningen kunnen gebouwd worden via twee verschillende bouwsystemen, massieve houtbouw of houtskeletbouw. Bij de ene gaat het om het stapelen van geprofileerde houten balken, bij de andere om een skelet in balken en stijlen.

De laatste jaren worden er heel wat meer massieve houten woningen gebouwd, en dit omwille van het prachtige, onderhoudsvriendelijke natuurmateriaal. Uiteraard zijn er nog tal van andere redenen om te kiezen voor hout, of juist niet !!

houten woningen

Bij traditionele woningen is er een metselaar die bakstenen en mortel combineert en die alle muren op de werf zelf bouwt, steen na steen. Traditioneel bouwen is dus vakwerk van de zuiverste soort in tegenstelling tot het bouwen van houten woningen. Waarom staat traditioneel bouwen nu boven het bouwen van houten woningen? Traditioneel bouwen is een van de meest soepele bouwmethodes daar deze vorm van bouwen geen beperkingen kent. Tevens op architecturaal vlak bent u volledig vrij om uw woning in te delen naar believen. Tijdens de bouw van een traditionele woning is er nog steeds de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen, dit ligt heel wat moeilijker bij het bouwen van houten woningen.

Baksteen is duurzaam en slijtvast, vandaar dat je er zeker mag van uitgaan dat traditionele woningen een levensduur van meer dan 100 jaar hebben, en het gebouw quasi onverwoestbaar bij storm, brand en ander zware weersomstandigheden is. Hierdoor ligt de waarde van de woningen ook hoger bij herverkoop dan bij de andere technieken. Renoveren of bijbouwen aan een bestaande traditionele woning zijn zeer gemakkelijk uit te voeren. Deze woningen hebben tevens goede thermische en akoestische eigenschappen, de woningen zullen niet zo vlug opwarmen tijdens de zomermaanden als bij skeletbouw. Om deze redenen hanteren veel aannemers deze bouwmethode. Wel dient men rekening te houden met een meer uitgebreide fundering dan bij houten woningen daar metselwerk zwaar is. Traditioneel bouwen is vakmanschap en dit vraagt tijd. Tevens kunnen bij zware regen of vrieskou de werken stilliggen waardoor je bouwtermijn opschuift.

Hiervoor is er natuurlijk ook een oplossing, sleutel op de deur bouwen, Woningen Compere kan voor u uw traditionele woning bouwen in een kortere bouwtermijn dan dat je zelf bouwt en met een op voorhand gekende opleveringsdatum. Omdat Woningen Compere met vaste leveranciers werkt en dus grote hoeveelheden afneemt, kunnen ze vaak de prijs drukken. Zij zijn ook dagelijks bezig met bouwtechnieken, trends en materialen waardoor ze hun vak kennen en u heel wat advies kunnen geven.

Zo hebt u ook de mogelijkheid om bepaalde afwerkingen zelf voor eigen rekening te nemen, of om winddicht te bouwen. Nog niet helemaal overtuigd, kom dan gerust een bezoek brengen aan één van de kijkwoningen van Woningen Compere. U vindt er alle informatie over op de site www.woningencompere.be. Vraag tevens naar uw gratis catalogus met tal van modelwoningen met plan en prijs. U kan ons ook steeds contacteren via ons gratis nummer 0800/11 164. Eén van onze medewerkers zal je in verbinding brengen met een bouwadviseur bij u in de buurt die u graag verder helpt.

Zie ook: houten woningen prijzen

Gratis catalogus van 408 pagina's (362 modellen met plan en prijs)

Ontvang gratis onze catalogus