Gratis catalogus

Houten woningen

"

Houten woningen bouwen is al een geruime tijd erg populair in Scandinavië en de Verenigde Staten.

In België wordt graag gebouwd met bakstenen, dat is nu eenmaal een feit.

Zo ligt de waarde van een steen per steen gemetseld gebouw een stuk hoger dan de waarde van houten woningen waardoor U misschien toch eerder zou opteren om een traditionele woning te bouwen met Woningen Compere dan een woning in houtskelet.

houten woningen

Waarom houten woningen bouwen?

Houten woningen zijn :

  • Vochtregulerend. Wanneer het te droog is in huis zal het hout een deel van zijn vochtigheid afgeven aan de ruimte en wanneer het te vochtig is zal het hout een gedeelte van het vocht in de ruimte opnemen. Zo geniet je in de woning van een ideaal vochtgehalte.
  • Nagroeibaar. Hout is als grondstof snel nagroeibaar, zeker als je vergelijkt met andere grondstoffen in de bouw.
  • Schoon en productief. Het gebruik van het hout vervuilt nauwelijks en de verwerking is tamelijk eenvoudig en vraagt relatief weinig energie. Bovendien is het hout bij afbraak herbruikbaar als brandstof of als secundaire grondstof.
  • Duurzaam. Als je de juiste houtsoort gebruikt voor de constructie en als het hout goed behandeld is, gaat hout overigens lang mee.
  • CO2-neutraal. Bij houten woningen wordt de CO2 uit de lucht gedurende lange tijd opgeslagen in vaste vorm, waardoor het broeikaseffect wordt afgeremd. Als bij verbranding van het hout de CO2 opnieuw vrijkomt, spreken we van CO2-neutraal.

Heeft het veel nut om een woning te bouwen met ecologische overwegingen daar de binnenkant met gipsvezelplaten wordt afgewerkt? Gipskarton is niet bepaald een materiaal dat strookt met ecologische bouwprincipes. Kunnen we dus toch niet beter kiezen voor een sleutel op de deur woning via een bouwfirma.

ONTVANG GRATIS ONZE CATALOGUS

Indien je hierover nog vragen hebt, kan je deze steeds via het e-mailadres info|a|woningencompere.be stellen . Eén van onze medewerkers zal U graag verder helpen, of telefonisch via het gratis nummer 0800/11 164.

Aandachtspunten bij het bouwen van houten woningen.

Het bouwen van houten woningen heeft heel wat voordelen te bieden, maar toch zijn er een aantal punten die extra aandacht verdienen bij deze bouwmethode. Woningen Compere kan je hierin perfect begeleiden zodat je achteraf geen enkele problemen tegenkomt daar wij specialisten zijn in huizen bouwen en uitsluitend met vakmannen werken die voor ons bedrijf uw woning bouwen.

Zo dienen houten woningen voorzien te zijn van een goed werkend ventilatiesysteem en dit in combinatie met een degelijke zonwering. Doordat hout zeer snel warmte opneemt zullen houten woningen minder snel afkoelen op een bloedhete zomerdag. Hoewel dit in de winter een voordeel is, zal het ’s zomers al snel een nadeel zijn wanneer de nodige voorzorgsmaatregelen ontbreken. Zo schrikt men ook vaak wanneer men denkt aan de brandveiligheid bij houten woningen, maar niet is minder waar, want houten woningen voldoen prima aan alle eisen om brandveilig te zijn. Zo krijgt het hout een speciale behandeling dat de vuurvastheid verbetert en bovendien zal het bekleed worden met brandwerende materialen. Zo dienen we ook extra te letten op de geluidsisolatie. Hout absorbeert bovendien vrij goed geluid zodat, met een beetje extra isolatie, de akoestiek zowel voor u als voor uw buren prettig blijft. Ook wat de houten woningen prijzen betreft ligt deze zeer dicht bij deze van een gewone traditionele bouw..

Toch kiezen de meeste Belgen traditioneel voor de meest brandveilige bouwoplossing die op de markt voorhanden is. Zo nemen steen en beton in België toch het merendeel van de markt voor hun rekening, een streekeigen natuurverschijnsel met een lange traditie. Wat de isolatie betreft bij houtskeletbouw wordt vaak de volledige spouwvulling met glaswol opgevuld waardoor er gevaar van doorzakking bestaat dat gepaard gaat met schimmelvorming en condensatie.

houten woningen

Zoals u kan merken zijn er heel wel voordelen om houten woningen te realiseren, maar ook nadelen. Indien u toch opteert om een traditionele woning te bouwen met een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf, kies dan voor Woningen Compere. Wij bouwen uw traditionele woning naar uw eigen smaak en situatiesamenstelling. U heeft bij Woningen Compere een ruime keuze uit 228 modelwoningen die naar eigen smaak aangepast kunnen worden. Neem gerust even de tijd voor een virtueel bezoek van onze modellen via onze website www.woningencompere.be te brengen. U komt er zeker een woning naar uw smaak tegen. Deze woningen kunnen ook steeds aangepast worden aan uw noden, keuzes of budget. Contacteer ons dan via het gratis nummer 0800/11 164 waarna wij u graag in contact brengen met een bouwadviseur uit uw regio die naar u luistert en samen met u uw unieke woning bouwt, gerealiseerd door een professioneel team. Daar wij enkel met kwalitatieve ondernemers werken kunnen wij de 10 jarige garantie zelfs verlengen tot 20 jaar. Waar wachten jullie nog op.

Waarom kiezen voor houten woningen?

Als u van plan bent om zelf een huis te bouwen of zelf een huis aan te kopen, staat u voor een moeilijke keuze. Hebt u liever houten woningen, stenen woningen of betonwoningen? Houten woningen bieden verschillende voordelen aan. Wij helpen u graag verder in de keuze van uw woning. Via het gratis telefoonnummer 0800 11 164 zult u met veel plezier verder geholpen worden en kan u er alle informatie krijgen over de bouwmethode dat Woningen Compere hanteert.

Wat zijn de voor- en nadelen van houten woningen?

Houten woningen bieden verschillende voordelen aan. Veel meer mensen wensen een houten huis die een warm en beschermend gevoel geeft. Het is een aparte ervaring om in een houten huis te leven. Het ademt, regelt luchtvochtigheid en isoleert zowel warmte als geluid.

De verschillende voordelen van houten woningen zien er als volgt uit:

  • Unieke uitstraling: hout heeft een typische uitstraling die aangename emoties opwekt (o.a. rust). Het is verantwoordelijk voor warmte: het is dus niet voor niets dat chalets en vakantiewoningen in Oostenrijk waar de temperaturen in de wintermaanden onder het vriespunt zijn, vaak uit hout bestaan.
  • De bouwtijd is korter: het bouwen van houten woningen (drie à vier maanden) gaat veel sneller dan het bouwen met baksteen (zes à negen maanden). Dit vormt dus een enorme voordeel voor mensen die zo snel mogelijk hun eigen huis willen. In houten woningen is er immers geen droogtijd nodig.
  • De kosten om te verwarmen liggen lager: hout heeft poriën en heeft een kleine thermische geleidbaarheid. Dit wil dus zeggen dat er bij houten woningen quasi geen verschil is in temperatuur tussen het oppervlak van hout en de omgeving. Hout warmt traag op en koelt traag af en op die manier moet u minder opwarmen. U ziet het al komen: een houten woning zorgt dus voor een enorme energiebesparing.
  • Gezond binnenhuisklimaat: allerlei studies hebben gedemonstreerd dat een woning bestaande uit hout een stabiel luchtvochtigheid bezit, wat het comfort fors influenceert.
  • Duurzaam en ecologisch: houten woningen gaan jaren mee. U hoeft geen vervuilende producten te gebruiken om het te onderhouden. Verder is het gebruikte hout afkomstig van duurzame bossen.

De grootste nadelen zijn houtkrimp en vochtgevoeligheid van hout. Houtkrimp houdt in dat hout op een natuurlijke wijze zal krimpen en uitzetten. Vochtgevoeligheid is op zich niet echt een nadeel omdat het gemakkelijk voorkomen kan worden met daarvoor bestemde producten.

ONTVANG GRATIS ONZE CATALOGUS

Bovendien moet u ook rekening houden dat hout vaak gevoelig is aan insecten, zoals houtworm. Ook hiervoor is het belangrijk dat u het hout behandelt met aangepaste producten.
Als u deze nadelen in het achterhoofd houdt, kan u zich dus wel vragen stellen bij het ecologisch aspect van houten woningen. Er zijn immers heel wat chemische producten nodig om deze woningen gezond te houden.

De grootste tegenhangers van houten woningen zijn stenen woningen. Deze worden gebouwd via de traditionele bouwmethode wat nog steeds de meest populaire bouwmethode is vandaag de dag. Hoewel we kunnen concluderen dat houten woningen toch wel heel wat voordelen kunnen bieden, blijft Woningen Compere trouw aan de traditionele bouwmethode.

Onze ervaren en gepassioneerde bouwvakkers scholen zich steeds bij, zodat ze mee zijn met de laatste nieuwe ontwikkelingen van deze bouwmethode waarbij het accent de laatste jaren ligt om zo energiezuinig te bouwen.

Had u graag meer informatie gewenst over onze manier van werken? dan snel contact met Woningen Compere via het gratis telefoonnummer 0800 11 164. We helpen u graag verder.

Wat zijn de verschillende manieren om houten woningen te bouwen?

Er zijn verschillende mogelijkheiden om een houten woning te bouwen.

De twee belangrijkste bouwmethodes zijn massieve houtbouw en houtskeletbouw.

De eerste methode, massieve houtbouw, betekent dat de woning volledig uit hout bestaat. Ook de binnenmuren zullen volledig uit hout vervaardigd. Balken bestaande uit massief hout worden gestapeld of naast elkaar geplaatst op de werf. De balken worden verankerd via een tand- en groefsysteem. Uiteraard zal de woning ook verticaal ondersteund moeten worden om te voorkomen dat het geheel inzakt.

Dit kan met buizen of zelfs met hout.

houten woningen

De tweede methode, houtskeletbouw, betekent dat enkel het skelet van de woning uit hout bestaat. De buitengevel wordt vervaardigd uit bakstenen. Tussen het skelet en de gevel wordt er voor isolatie gezorgd. Het houten skelet wordt net zoals bij de traditionele woning beplakt. Bijgevolg is er dus weinig hout in de woning zelf.

Maar wat kiest u het best? Een houten woning met een massieve houtbouw biedt tal van voordelen aan. Omdat de droogtijd wegvalt zal het bouwen van een houten woning met een massieve houtbouw dubbel zo snel gaan dan bij klassieke bouw van een stenen woning. Esthetische voordelen zorgen in de praktijk ervoor dat u voor deze kiest. Zo kunt u een vakantiegevoel meekrijgen als u een houten woning met een massieve houtbouw bezit, want massief hout is heel uniek en aantrekkelijk.

Door het lage gewicht van een houtskeletbouw, heeft u de mogelijkheid om later uw woning verder uit te breiden zonder dat u daarvoor de funderingen van de woning moet aanpassen. Dit is te verklaren omdat het gewicht van hout niet meer dan een kwart bedraagt van het gewicht van steen. Verder isoleert hout beter dan beton of steen. Ook wordt er beweert dat het in een houten woning stiller is omdat het hout veel geluid absorbeert. Tot slot is hout perfect recyclebaar.

Een houten woning met een massieve houtbouw biedt u verder amper architecturale beperkingen: u hebt veel mogelijkheden om te bouwen. Houtbouw is perfect voor mensen met allergieën; houten woning zijn immers bijna altijd allergievrij.

De gevel van zo’n woning moet bovendien niet per se uit massief hout worden vervaardigd.

Vaak wordt er gezegd dat hout niet brandveilig is, maar het is wel brandveilig. Het is dus een misvatting omdat het hout bij voorbaat goed behandeld wordt met brandwerende producten. Hout is dus één van de meest brandveilig materiaal op de markt.

Een grote nadeel is dat hout kan uitzetten, daarom moet een houten woning op regelmatige basis bekeken worden door een specialist. Voor het bouwen van een houten woning moet u goed nadenken aan welke eisen de woning moet voldoen. Zo zult u het moeilijk hebben om achteraf aanpassingen te doen bij de waterleiding, de plaatsing voor nutsvoorzieningen… .

Een houtskelet biedt wooncomfort en is energiebesparend. U kan een woning bouwen in de bouwstijl naar uw keuze, toch zijn er enkele architecturale beperkingen waarbij u rekening moet houden. Een houten woning met een houtskelet kan zowel afgewerkt worden met baksteen als met hout.

U moet best aandacht besteden aan een goed werkende ventilatiesysteem en zonnewering. Hout absorbeert immers makkelijk warmte.

Een houten woning is bio-ecologisch verantwoord aangezien hout volkomen recyclebaar is.

Een groot nadeel aan deze woningen is dat u deze later niet zo makkelijk kan verbouwen of uitbreiden. U moet dus op voorhand goed nadenken waar u alle voorzieningen wil hebben zelfs met het oog op de toekomst. Neem nu bijvoorbeeld een veranda. Deze wordt vaak pas enkele jaren na de bouw van een woning geplaatst. Bij een traditionele woning is dit zeer makkelijk, maar bij een houtskeletbouw kan dit een hele uitdaging worden.

Hebt u liever een stenen woning in plaats van een houten woning? Dan moet u weten dat baksteen vormvast is. Een baksteen kan snel en veel water opslorpen en geeft dat water niet zo snel af. Gelukkig houden onze deskundige bouwvakkers hier rekening mee waardoor ze de juiste technieken gebruiken zodat er geen vochtophopingen zijn in de muren voor uw woning.
Ook is een steen of baksteen vormvast waardoor u geen last zal hebben van krimp of uitzetting.

Waarom kiezen voor Woningen Compere?

Woningen Compere is een sleutel-op-de-deurbedrijf die voor het bouwen van uw woning zal zorgen. Onze geregistreerde en erkende firma bouwt 100% traditionele woningen over heel België. Traditionele woningbouw is uiterst belangrijk voor ons en we bieden een garantie van 20 jaar. Dit is het dubbel van wat er gewoonlijk gegeven wordt. We gebruiken materialen (o.a. hout) met een erkende label. Die materialen worden op een correcte manier toegepast door onze medemensen die regelmatig opleidingen volgen.

Sleutel-op-de-deur betekent dat uw huis volledig gebouwd wordt door ons. De totaalprijs staat op één contract en we zorgen voor de administratieve procedure. U kunt zeker en vast uw eigen inbreng geven in de plannen van uw gewenste woning. Heeft u te weinig tijd om te besteden aan de bouw van uw huis? Dan zorgen we met volle vreugde voor het bouwen van uw nieuwe woning. U krijgt de bouwtermijn en de kostprijs op voorhand. Zo is alles gepland zodat de eigenlijke bouw niet veel tijd in beslag neemt. U kan de woning al gebruiken na 7 maanden. Met Woningen Compere kunt u het budget perfect regelen, omdat u bij voorbaat de kostprijs krijgt.

Daarnaast zijn onze woningen zeer energiezuinig. De woningen die we bieden behoren tot de woningen waarvan het energieverbruik tot één van de laagste op de markt behoort. Een bewijs hiervan is onze gemiddelde score van EPC-waarden.

Vandaag heeft u dus geleerd dat houten woningen heel wat voordelen bieden, maar dat er ook paar nadelen aan verbonden zijn. De keuze is niet altijd gemakkelijk tussen een stenen huis, een betonwoning en houten woning, maar wij staan altijd klaar om u te informeren. Woningen Compere kan veel voor u doen met onze hoge expertise. U kunt altijd bij ons terecht als u vragen hebt op het gratis telefoonnummer 0800 11 164.

ONTVANG GRATIS ONZE CATALOGUS