Gratis catalogus

Het perfecte perceel kiezen om je huis op te bouwen

"

Het bouwen van je huis begint met een cruciale stap: het kiezen van het juiste stuk bouwgrond. Het is een proces dat tijd en zorgvuldigheid vergt. Er zijn veel criteria om te overwegen, van de locatie van het perceel tot de oriëntatie. In de stad of op het platteland, op een afgelegen perceel of in een woonwijk, elke keuze heeft zijn voordelen en beperkingen. Volg het advies van de experts van Woningen Compere om de beste keuze te maken en de perfecte bouwkavel te vinden voor je toekomstige sleutel-op-de-deur woning.

Het perfecte perceel kiezen om je huis op te bouwen 

27 oktober 2023 

Het bouwen van je huis begint met een cruciale stap: het kiezen van het juiste stuk bouwgrond. Het is een proces dat tijd en zorgvuldigheid vergt. Er zijn veel criteria om te overwegen, van de locatie van het perceel tot de oriëntatie. In de stad of op het platteland, op een afgelegen perceel of in een woonwijk, elke keuze heeft zijn voordelen en beperkingen. Volg het advies van de experts van Woningen Compere om de beste keuze te maken en de perfecte bouwkavel te vinden voor je toekomstige sleutel-op-de-deur woning. 

 

Een bouwgrond kopen: essentiële criteria 

Bij de aankoop van een bouwperceel voor je toekomstige sleutel-op-de-deur woning zijn er een aantal essentiële criteria die moeten worden beoordeeld om het succes van je bouwproject te garanderen. 

  • Toegankelijkheid: De bouwgrond moet gemakkelijk toegankelijk zijn om de bouw en het toekomstige leven op de locatie te vergemakkelijken. Doorgangsrechten kunnen ook van invloed zijn op je project. 
  • Oriëntatie: De oriëntatie van het perceel is van invloed op de hoeveelheid zon die uw toekomstige huis zal ontvangen. Met een perceel op het zuiden gericht profiteer je van de zonnewarmte en kun je de energiekosten verlagen. 
  • Plaatselijke regelgeving: Plaatselijke bouwverordeningen kunnen van invloed zijn op je project. 
  • Lokale omgeving: De nabijheid van het perceel tot voorzieningen, scholen, openbaar vervoer en de kwaliteit van de lokale omgeving zijn criteria die je niet over het hoofd mag zien. 
  • Natuurlijke risico’s: controleer ook of het perceel in een gevarenzone ligt (overstromingen, aardverschuivingen, enz.) om onaangename verrassingen te voorkomen. 

Elk van de bovenstaande criteria heeft zijn eigen graad van belangrijkheid en moet worden beoordeeld in functie van je prioriteiten en je bouwproject. 

 

Hoe bepaalt u de ideale locatie voor uw toekomstige perceel? 

Om de ideale locatie voor je toekomstige perceel te bepalen, begin je met het bepalen van het type perceel dat bij je levensstijl past. Geef je de voorkeur aan een stedelijk gebied, met alle voorzieningen binnen handbereik, of aan een landelijk gebied, voor meer rust en stilte? 

Stedelijk gebied: ideaal als u dicht bij scholen, werk en winkels wilt zijn. 

Landelijk gebied:dit kan een uitstekende keuze zijn als je op zoek bent naar rust en een sterke band met de natuur. 

Je moet ook rekening houden met de toegankelijkheid van het perceel. Moeilijk toegankelijke grond kan extra kosten met zich meebrengen tijdens de bouw. 

Zodra je deze criteria hebt vastgesteld, kun je je zoektocht verfijnen en de perfecte locatie vinden voor je toekomstige perceel. 

Een goede bouwgrond herkennen 

Het herkennen van een goede bouwgrond is niet altijd eenvoudig. Er zijn veel verschillende criteria waar je rekening mee moet houden. Allereerst de oppervlakte van de kavel. Dit is een belangrijk element dat bepaalt hoe groot het gebouw is dat je erop kunt bouwen. Dan is er nog de oriëntatie van het perceel. Met een goed georiënteerd perceel kun je optimaal profiteren van de zon, wat kan leiden tot energiebesparing, zoals hierboven uitgelegd. 

Een analyse van de directe omgeving van de locatie is ook cruciaal. Je moet de nabijgelegen infrastructuur beoordelen, waaronder het water- en rioolnetwerk, elektriciteit, gasleidingen, telefoon en internetdiensten. 

Ook de extra kosten die de bouwgrond met zich meebrengt, moeten worden beoordeeld. Een hellend terrein kan bijvoorbeeld leiden tot hogere bouwkosten. 

Tot slot is het een goed idee om een lijst met criteria op te stellen met je wensen voor je toekomstige huis. Deze lijst kan dingen bevatten zoals het bouwmateriaal, het aantal slaapkamers, het aantal verdiepingen, de aanwezigheid van een zwembad of garage, de oriëntatie van het woongedeelte, de kleur van de rolluiken, enz. 

Met al deze factoren moet je rekening houden als je een goed stuk grond wilt vinden waarop je je sleutel-op-de-deur huis kunt bouwen. 

 

Grondaanbiedingen: hoe ontcijfer je ze? 

Als je op zoek bent naar een stuk bouwgrond om te kopen, kom je meestal een groot aantal offertes tegen. Deze aanbiedingen zijn soms moeilijk te begrijpen. Om je te helpen ze te begrijpen, zijn hier een paar punten waar je volgens de experts van Woningen Compere rekening mee moet houden: 

  • Basisinformatie: controleer details zoals de grootte van het perceel, de ligging, oriëntatie en configuratie (vlak, hellend, enz.). Deze informatie geeft u een eerste idee of het perceel geschikt is voor uw project. 
  • Prijs: Controleer of de vraagprijs marktconform is. Wees voorzichtig, want een te lage prijs kan problemen verhullen (grond waarop niet gebouwd mag worden, gelegen in een overstromingsgebied, enz.) 
  • Lokale regelgeving: controleer of er lokale beperkingen gelden voor de grond (stedenbouw, bouwvoorschriften, enz.). Deze informatie is cruciaal als je je project wilt kunnen uitvoeren 
  • Staat van het perceel: in sommige advertenties wordt de staat van het perceel vermeld (begrensd, onderhouden, enz.). Een begrensd perceel heeft duidelijk afgebakende grenzen, terwijl een bouwrijp perceel is aangesloten op het elektriciteitsnet (water, elektriciteit, enz.). 

Vergeet niet dat elk aanbod uniek is. Analyseer ze op basis van je project en je behoeften en wensen. 

 

 

Welk budget moet je voorzien voor de aankoop van een bouwgrond? 

Het bepalen van een geschikt budget voor de aankoop van een bouwgrond is van uiterst belang. In België variëren de grondprijzen aanzienlijk afhankelijk van de geografische ligging en deze prijzen kunnen na verloop van tijd veranderen door marktschommelingen. 

Het is ook essentieel om rekening te houden met mogelijke extra kosten zoals uitgelegd in dit artikel, zoals de kosten voor het aansluiten op nutsvoorzieningen als de grond nog niet bouwrijp is. Deze extra kosten kunnen over een vrij breed bereik variëren en kunnen na verloop van tijd worden aangepast. 

Vergeet niet dat de bouwkosten van je huis ook een belangrijke factor zullen zijn in je totale budget. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van veel factoren, waaronder trends op de huizenmarkt en de prijs van materialen. 

 

Regelgeving en wettelijke beperkingen om rekening mee te houden 

Bij het kopen van een stuk bouwgrond is het cruciaal om rekening te houden met de regelgeving en wettelijke beperkingen. Hieronder vallen plaatselijke bouwvoorschriften, de noodzaak om een bouwvergunning te krijgen en de aard van de grond. 

Plaatselijke bouwvoorschriften kunnen van invloed zijn op de bouw van je huis. Ze kunnen bijvoorbeeld bepalen welk type huis je mag bouwen, de maximale hoogte, de locatie op het perceel, enz. 

Een bouwvergunning is een vergunning waarmee je bepaalde bouwwerkzaamheden mag uitvoeren. Het is essentieel om deze te verkrijgen voordat je aan je project begint. 

Isolatienormen zijn vereisten waaraan je huis moet voldoen om als goed geïsoleerd te worden beschouwd. Ze worden bepaald door de wetgeving en zijn bedoeld om de verwarmingseisen van een woning te beperken. 

 

Stappen na het kopen van de grond: je huis bouwen 

Zodra je je stuk grond hebt gekocht, begint de bouwfase van je sleutel-op-de-deur woning. Om een goede start te maken, is de eerste stap het opstellen van de plannen. 

Inspiratie nodig? Bekijk onze gratis catalogus van sleutel-op-de-deur woningen. 

Vergelijkbare artikelen