Huis ontwerpen

Hoe kan u uw eigen huis ontwerpen?

Een huis ontwerpen is geen simpele zaak. U moet ten eerste goed weten hoe groot de bouwgrond is, hoe groot u het huis wilt maken en hoe het huis eruit zal zien. U moet ook goed rekening houden met de wetgeving van de gemeente rond het bouwen van een huis. Dit zijn allemaal onmisbare zaken die zeker niet achterwege gelaten mogen worden wanneer u wilt starten met het ontwerpen van uw toekomstig huis.

Sommige kiezen om zelf van start te gaan met het ontwerpen van een huis. Dit is moeilijker dan dat het lijkt, want u moet zowel rekening houden met het praktisch als met het technisch aspect. Een huis kan bijvoorbeeld niet samenhouden als alle nodige steunpunten niet aanwezig zijn. Omdat u best hulp kunt gebruiken om er zeker te zijn dat uw huis duurzaam zal zijn, kan u gebruik maken van enkele alternatieven.

huis ontwerpen

Een huis ontwerpen: meerdere alternatieven

Een goed alternatief aan zelf een huis te ontwerpen, is samen werken met een sleutel op de deur bouwfirma zoals Woningen Compere. Dit kan een goed compromis zijn voor iemand die zijn eigen huis wenst te ontwerpen, maar met een ervaren bedrijf wil werken die al jaren in de bouwsector bekend staat als één van de beste bouwfirma’s. We beschikken over een tevreden klantenbasis die met veel plezier zal willen getuigen van hun goede ervaring met ons bedrijf. Als u een sleutel op de deur bouwfirma wilt ontdekken die u kan helpen om uw huis te ontwerpen, is Woningen Compere het bedrijf voor u. Dankzij dit alternatief kan u uw eigen huis ontwerpen en kan u rekenen op een topteam dat u zal helpen om uw droom waar te maken.

Bij ons kan u niet alleen de honderden modelwoningen uit onze gratis catalogus aanpassen naar uw zin, u kan ook een volledig nieuw huis ontwerpen samen met een architect. U kan bovendien zelf een architect kiezen, of een architect ontmoeten die wij u aanraden. De keuze van de architect is een zeer belangrijke stap in het ontwerpen van uw huis. Elke architect heeft zijn eigen stijl, zijn eigen techniek en bovendien ook zijn eigen prijs. Het is belangrijk om een architect te kiezen die past bij u en uw toekomstige woning. U kan beter geen architect kiezen die bekend staat voor zijn ultramoderne bouwplannen, als u erover droomt een klassieke woning te ontwerpen. Indien u ervoor kiest om uw huis met ons te ontwerpen, wordt de ereloon van de architect gefixeerd op 5% van de prijs van het bouwproject. Het loon wordt dus bepaald door de uiteindelijke prijs van uw woning.

U kan ook enkel kiezen voor een architect, zonder met een sleutel op de deur bouwfirma te werken. Het nadeel is dan wel dat u alle vergunningen zelf moet indienen, alle aannemers zelf moet kiezen, en dat u een contract moet opstellen om zeker te zijn dat alle regels gerespecteerd worden. In de bouwsector moet u enkel met betrouwbare aannemers werken, zodat u na het bouwproces een huis heeft die tientallen of zelf honderden jaren in de tijd meekan. Wanneer een aannemer zijn werk niet goed doet kan u later met problemen kampen die u veel geld gaan kosten, gewoon omdat de aannemer in kwestie niet betrouwbaar was en geen kwaliteitsvol werk leverde. Deze problemen kunnen er ook voor zorgen dat het bouwproces veel langer duurt dan oorspronkelijk bepaald. Dit kan zeer problematisch zijn indien u het verhuis bijvoorbeeld al had gepland. Hoe langer de werf duurt, hoe langer u de architect ook nodig heeft. Deze zal logischerwijze ook een grotere loon van u moeten ontvangen, omdat hij langere tijd voor u zal moeten werken en het werf zal moeten controleren.

Dit brengt ons dan weer terug naar de eerste alternatief, een bouwplan met de hulp van een sleutel op de deur bouwfirma. Wist u dat Woningen Compere u de garantie geeft dat uw huis helemaal af zal zijn binnen de 12 maanden na het starten van het bouwproces? Natuurlijk is dit de maximumtermijn en worden onze werven meestal tussen de 200ste en de 260ste dag afgewerkt. U kan dus met zekerheid alles zonder enige stress plannen en binnen de afgesproken termijn verhuizen naar uw nieuwe, zelf ontworpen woning. Dankzij de ereloon van de architect die altijd 5% van de eindprijs voorstelt, is deze bovendien niet afhankelijk van de bouwduur wanneer u met Woningen Compere werkt.

Dit zijn echter niet de enige redenen om met Woningen Compere te werken. Bij ons kan u genieten van een eerlijk en betrouwbaar contract. U zal echter denken dat elke aannemer dit kan zeggen, maar dat het niet noodzakelijk de waarheid is… Dankzij de wet van Breyne bent u zeker dat het bij ons echt zo is. Deze wet is vrij bekend in de bouwsector, hoewel nieuwe klanten er niet altijd van op de hoogte zijn. Het geeft elke persoon die met een sleutel op de deur bouwfirma werkt een soort ‘verzekering’, namelijk dat ze krijgen wat op het contract staat voor de prijs die werd afgesproken. Dit is enkel geldig wanneer u met éénzelfde aannemer werkt voor het volledige bouwproces, en is dus niet geldig indien u ervoor kiest zelf te bouwen en verschillende aannemers aan te nemen.

Vraag uw gratis catalogus aan

De voordelen van zelf uw huis ontwerpen

Eén van de vele voordelen wanneer u ervoor kiest uw huis te ontwerpen, is dat u de prijs meestal vrij goed onder de hand heeft. U kent uw budget op voorhand en kan uw huis afhankelijk van datzelfde budget ontwerpen. Wanneer u een reeds gebouwd huis wenst te kopen, kan u soms een zeer passende woning vinden met een prijs die helaas buiten uw budget ligt. Als u ervoor kiest zelf een huis te ontwerpen, kan u uw droomwoning bouwen, rekening houdend met het beschikbare budget. U kan een eerste schets maken, en deze vervolgens aanpassen indien u ziet dat u niet genoeg budget heeft. Dit kan ervoor zorgen dat u uw droomwoning verkrijgt voor een betaalbare prijs, wat soms niet het geval is wanneer u een reeds gebouwd huis wilt aanschaffen. Een al gebouwde woning die buiten uw budget ligt, kan u helemaal vergeten. U moet dan op zoek gaan naar een volledige andere woning. Wanneer u een huis ontwerpt, kan u simpelweg kleine aanpassingen doen, zoals minder oppervlakte, minder ramen, een lagere plafondhoogte… U behoudt de stijl die u wilt, en kiest zelf wat u wel of niet wil weglaten.

huis ontwerpen

Hoe kan u de beste bouwfirma vinden die samen met u uw huis zal ontwerpen?

Om een goede sleutel op de deur bouwfirma te vinden die uw huis met u gaat ontwerpen, kan u best beginnen met wat opzoekwerk. Een huis ontwerpen is een hele kunst, en u moet op zoek gaan naar de best mogelijke aannemer. Hoe kan u te werk gaan? Dit leggen we u hieronder uit.

Ten eerste is het een goede voorbereiding om verschillende bouwfirma’s te contacteren om een catalogus aan te vragen, en mogelijk ook om een afspraak te maken om te zien wat mogelijk is. Verschillende firma’s hebben verschillende aanpakken, regels en prijzen. Let er altijd goed op om aan de firma te vragen of de afspraken vrijblijvend zijn. Bij Woningen Compere is zelfs de prijsofferte vrijblijvend wanneer u een huis wenst te ontwerpen. Het kan handig zijn om een vergelijking te maken van de verschillende bedrijven die u heeft gecontacteerd. Wat zijn de prijsverschillen? Welke firma heeft de beste aanpak en past het beste bij u en uw plannen? Twijfel niet om verder te gaan met meerdere firma’s, totdat u zeker bent van uw keuze. Zolang u geen contract tekent, kan geen enkel bedrijf druk uitoefenen op u om met hun uw huis te ontwerpen.

Wanneer u een bedrijf heeft gekozen om uw huis te ontwerpen, kan u aan het werk gaan. U heeft mogelijk al samengewerkt met de sleutel op de deur firma van uw keuze en plannen getekend met een architect. Vervolgens heeft u misschien al een prijsofferte gekregen. Een huis ontwerpen moet niet snel gebeuren, u moet uw tijd nemen en zeker zijn van elk detail. Wil u iets veranderen, toevoegen of weglaten? U moet u nooit inhouden omdat u al veel hebt veranderd. Het is zeer belangrijk om de plannen naar uw zin te veranderen, totdat u 100% tevreden bent van het huis die u heeft ontworpen.

Wanneer de bouwplannen volledig klaar zijn, kan het administratieve gedeelte starten. Het huis dat u samen met ons heeft ontworpen, is zoals elk ander huis en moet voldoen aan alle wetten. Gelukkig zorgt Woningen Compere er op voorhand voor dat het huis die we samen met u ontwerpen, aan alle regels voldoet. Zo moet u geen extra tijd verliezen aan last-minute veranderingen. We zijn van mening dat een huis ontwerpen een plezier moet zijn voor u. We zorgen ook voor alle subsidies, premies en vergunningen. Eénmaal al deze papieren worden goedgekeurd, kan het bouwen beginnen.

Twijfel niet langer om een huis te ontwerpen en start aan de bouw van uw droomwoning samen met Woningen Compere! Het is de beste keuze voor iedere persoon die een duurzame, zelf ontworpen woning wenst te bouwen met een bedrijf dat kwaliteitsvol werk levert en de tevredenheid van haar klanten op de eerste plaats zet.

Vraag uw gratis catalogus aan

Gratis catalogus van 408 pagina's (312 modellen met plan en prijs)

Ontvang gratis onze catalogus