Sleutel-op-de-deur

Tegenwoordig wordt sleutel-op-de-deur steeds populairder. Tegelijkertijd willen mensen ook ecologische en milieuvriendelijker bouwen. Zijn deze twee concepten met elkaar te combineren? Hieronder leggen we het begrip sleutel-op-de-deur uit en hoe dit te combineren valt met passief bouwen en bio-ecologisch bouwen. Ook geven we u graag nog wat tips mee over hoe u na de bouw van uw woning energie kunt besparen. Deze kleine aanpassingen in levensstijl maken een groot verschil voor uw portemonnee. Is sleutel-op-de-deur bouwen iets voor u, lees dan zeker over het sleutel-op-de-deur bouwbedrijf Woningen Compere. Ze zijn een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame en energievriendelijke sleutel-op-de-deur woningen.
U wilt een energievriendelijke woning maar u heeft niet veel tijd om de bouw ervan zelf te organiseren, dan is een sleutel-op-de-deur misschien wel iets voor u. Sleutel-op-de-deur bouwbedrijven volgen ook de nieuwe bouwtechnologieën op de voet. Zo kunnen ze sleutel-op-de-deur woningen bouwen met nieuwe en energiebesparende technieken. U krijgt dus twee voor de prijs van één.

Waarom kiezen voor sleutel op de deur?

Er wordt tegenwoordig veel gekozen voor sleutel-op-de-deur bouwen omdat dit een bouwformule is die de klant enorm veel bouwcomfort geeft. De klant stelt één bouwfirma aan voor de volledige bouw van hun woning. Ze organiseren de planning en de bouw van de woning maar ook verzorgen ze de administratie en het papierwerk voor een groot deel.
Indien u kiest voor een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf, kiest u voor een goede begeleiding voor, tijdens en na de bouw. U kan u laten bijstaan door ervaren adviseurs die op de hoogte zijn van de nieuwste technieken en bouwontwikkelingen. U bent ook verzekert van een goede controle van de bouwwerken. Dit gebeurt door ervaren werfleiders en competente aannemers. Uw sleutel-op-de-deur woning is in goede handen.

ONTVANG GRATIS ONZE CATALOGUS 306 PAGINA’S

Wanneer u in zee gaat met een sleutel-op-de-deur bedrijf, krijgt u een contract waarin een vaste prijs wordt vastgelegd. Een door u gekozen architect begeleidt u ook door het hele proces. sleutel-op-de-deur bouwbedrijven hebben vaak inkijkwoningen en voldoende documentatie materiaal ter beschikking. Zo kan u beslissen welk sleutel-op-de-deur bouwbedrijf het beste bij u en uw visie past.

Een nadeel van een sleutel-op-de-deur woning is dat door de snelle bouwtijd er ook een snellere betaalperiode is. De rekeningen van aannemers, materialen, voorzieningen, … zullen dus sneller op elkaar volgen. Zorg daarom dat u voor dat de bouw start, voldoende budget ter beschikking hebt.

Sleutel-op-de-deur en ecologisch bouwen, gaat dat samen?

Een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf dat we u graag willen voorstellen is Woningen Compere. Zij bouwen hun sleutel-op-de-deur woningen volgens de traditionele bouwmethode. Via deze bouwmethode is het perfect mogelijk om een energiezuinige woning en zelfs een passieve woning te bouwen. Er is de mogelijkheid om te kiezen voor een dubbele isolatie. Men kan ook de woning luchtdicht laten afwerken en driedubbele beglazing laten installeren. Een goed ventilatiesysteem is ook nodig in een energiezuinige woning, aangezien de woning goed afgesloten is van de buitenlucht. Investeren in zonnepanelen is ook geen slecht idee. Op het moment zelf is het een grote investering maar na enkele jaren is deze volledig terug verdient. U kan dan beginnen met te besparen op uw energiefacturen. Naast de muur isolatie, probeer ook te zorgen voor een goede vloerisolatie. Via deze weg gebeurt ook een groot aandeel van warmteverlies.

sleutel op de deur

Sleutel-op-de-deur en energiezuinig gaan dus perfect samen. Woningen Compere werkt ook samen met leveranciers die duurzame en ecologisch technieken en materialen leveren.

Bio-ecologisch bouwen

Bio-ecologisch bouwen is een verschillende begrip dan ecologisch bouwen. Bij bio-ecologisch bouwen is het doel het bouwen van een gezonde woning en een gezonde leefomgeving. In plaats van de traditionele materialen te gebruiken, worden er zo veel mogelijk bio-ecologische alternatieven gebruikt. Deze alternatieven zijn gemaakt van onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen, ze kunnen plantaardig of dierlijk zijn of gemaakt uit verschillende materialen. Er worden liefst zo weinig mogelijk chemische stoffen gebruikt en toegevoegd aan de materialen.
Deze techniek is dus om deze redenen zo min mogelijk belastend voor het milieu en zo onschadelijk mogelijk voor de gezondheid. Ook gebruikt men in deze woningen materialen die liefst lokaal beschikbaar zijn. Dit om onder andere de kosten te drukken.

Er zijn drie categorieën van bio-ecologische materialen. De eerste categorie bestaat uit nagroeibare of teelbare materialen. Er kan dus geen sprake zijn van uitputting van deze materialen. Ze kunnen zelfs een afvalproduct zijn van een bepaald productieproces. Voorbeelden hiervan zijn vlas, hennep, stro, wol, kurk, riet, hout, papiervlokken, … In de tweede categorie zitten aanvaardbare materialen. Ze zijn niet zoals de vorige categorie volledig nagroeibaar. Ze zijn voor het grootste deel van oppervlaktedelfstoffen gemaakt. Het zijn dus redelijk ruim beschikbare materialen zoals zand, klei, leem en kalk. Hieruit kan men dan rookgasontzwavelingsgips maken en gebakken klei voor bijvoorbeeld de fabricatie van bakstenen. De laatste categorie willen ze in bio-ecologisch bouwen zo veel mogelijk vermijden. Deze materialen bestaan uit petrochemische (fossiele) grondstoffen. Hoe weet u nu of er bio-ecologische materialen gebruikt zijn in uw woning? Wel, alle bio-ecologische materialen worden in België uitgerust met een VIBE label of een naturepluslabel.

Ook zijn deze bio-ecologisch woningen milieuvriendelijk. Ze besparen heel wat energie door dat ze gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Daarnaast wordt er voor een goede ventilatie en isolatie gezorgd in deze woningen. Het waterverbruik wordt ook zo laag mogelijk gehouden. Men probeert zo veel mogelijk water te recycleren. Ook wordt het gebruik van water toegejuicht. De installatie van een regenwaterput, filtratie systeem en zelfs een klein waterzuiveringselement is hiervoor nodig.

Een andere pijler van bio-ecologisch bouwen is dat het gebouw de plaatselijke natuur niet mag verstoren. Er wordt daarom veel tijd besteed aan de ligging van de woning op het perceel. Dit zodat de woning zo veel mogelijk kan profiteren van de natuurlijke energiebronnen. Vaak liggen deze woningen ook in een stadskern. Dit zodat ze goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Zo wordt er minder vervuild door individueel vervoer.

We brengen enorm veel tijd door in onze woningen. Het is dus logisch dat deze woning gezond is en voor een gezond leefmilieu zorgt. Vaak is dit niet het geval. Zo kunnen er in traditionele woningen veel schimmels zitten. Er kan sprake zijn van chemische vervuiling door de materialen die in de woning gebruikt werden. Soms kan u ook veel huisstofmijt, insecten, algen en bacteriën in de woning terugvinden. Dit is natuurlijk niet goed voor de gezondheid van de inwonende. Ook voor mensen met allergieën is deze omgeving zeker niet aangenaam. Het kan zelfs de gezondheidstoestand van deze mensen doen verslechteren.

Passief bouwen

Een passieve woning is een woning waarbij men een aangenaam en permanent goed binnenklimaat kan verkrijgen zonder dat er een centraal verwarmingssysteem of airco in de woning aanwezig is. De naam passieve woning komt dus van het feit dat deze woning geen energie vraagt om te verwarmen of te koelen.

De regel voor een passieve woning is dat het energieverbruik van de woning kleiner moet zijn dan 15 KWh/m². het totale verbruik van de primaire energie van de gehele woning moet lager liggen dan 120 KWH/m². Een passieve woning is dus niet hetzelfde als een lage energie woning. In een lage energiewoning is er wel nog een verwarmingssysteem aanwezig, maar de woning is zo goed geïsoleerd dat het energieverbruik van dit verwarmingssysteem tot een minimum beperkt wordt.
Er wordt in een passieve woning bijvoorbeeld warmte gehaald uit zonlicht, lichaamswarmte van de bewoners, warmteverlies van elektronische apparaten en recuperatie uit de lucht. Om deze warmte of koelte vast te houden in een passieve woning, is isolatie cruciaal. In plaats van één laag isolatie zal men kiezen voor dubbele isolatie. Ook wordt de isolatie zo veel mogelijk aan een stuk door gelegd zodat er zo weinig mogelijk koudebruggen aanwezig zijn in de woning. Er is ook een goed ventilatie systeem nodig in passieve woningen, aangezien ze luchtdicht worden afgewerkt. Ook is dit nodig om de luchtkwaliteit op een goed peil te houden.

ONTVANG GRATIS ONZE CATALOGUS 306 PAGINA’S

 

Net zoals bij een bio-ecologische woning, speelt de oriëntatie van een passieve woning een belangrijke rol. Zo kan men gratis energie halen uit de omgeving door goede oriëntatie van de woning en slimme plaatsen van verschillende raampartijen. Er wordt door al deze maatregelen slechts 10 tot 15 procent verbruikt van het energieverbruik van een traditionele woning.

Een passieve woning bouwen kost meer dan een traditionele woning bouwen. Maar deze woning heeft een terugverdienend effect. Op lange termijn, na ongeveer 30 jaar, gaat u minder moeten betalen voor uw energiefactuur. Uiteindelijk zal een passieve woning u goedkoper uitkomen dan de traditionele woning die initieel goedkoper was. Naast dat een woning goed voor uw portemonnee is, is ze ook goed voor het milieu. Indien u toch nog meer geld wilt besparen tijdens de bouw van uw passieve woningen, kan u nog altijd zelf de handen uit de mouwen steken.

Besparen door gedragsaanpassingen

Naast de aanpassing die u aan uw woning kunt aanbrengen om energie te besparen, zijn er nog verschillende gedragsveranderingen die u helpen mee te besparen. Probeer alle lampen in uw woning te vervangen door spaarlampen. Probeer ook minder het licht aan te doen. Gebruik het zonlicht optimaal. U kan de zon gebruik om uw woning te verlichten als ook te verwarmen. Indien u dit toch doet probeer dan wanneer u de ruimte verlaat het licht ook uit te doen.

Probeer uw was te wassen op een lagere temperatuur. Dit werkt vaak evengoed als op een hogere temperatuur. Laat daarna de was zo vaak mogelijk drogen in plaats van de droogkast te gebruiken.
Wanneer u kookt, schakel dan het vuur wat eerder uit maar laat de pan er nog opstaan. Probeer ook zo veel mogelijk de deksels op de potten te houden. Hierdoor wordt de warmte beter vastgehouden en moet er minder energie gebruikt worden om bijvoorbeeld water op te warmen. Ontdooi ook de vriezer en uw koelkast regelmatig. Plaats ze ook in een koele ruimte. Vermijdt ook om warm eten in de koelkast te plaatsen. Dit kost onnodig energie.

Koop zo veel mogelijk elektrische toestellen met een A label. Schakel deze apparaten ook zo vaak mogelijk volledig uit. Apparaten die op stand-by modus blijven staan, verbruiken meer energie dan u denkt. Indien u een nieuwe televisie wilt kopen, kies dan voor een led-tv in plaats van een plasma-tv. Deze zijn veel zuiniger.

Kies ervoor om nog extra te isoleren met behulp van tochtstrippen op deuren en ramen. Doe dit zeker in de winter. Probeer uw verwarming één graad lager te zetten. Zo kan u tot 7% besparen op verwarmingskosten per jaar. Zet ook ’s nachts de thermostaat op 16 graden. Zo is de ruimte snel opgewarmd en verbruikt u een minimum aan energie.

U kan ook zelf energie voorzien door het gebruik van zonnepanelen, zonneboiler, warmtepompen, … Indien u energie koopt, koop dan groene energie. Verschillende energieleveranciers bieden dit ook aan. Deze energie is zelfs goedkoper dan gewone energie. Zo betaalt u voor groene energie ongeveer 612 euro per jaar en voor de gewone energie 651 euro per jaar. Vergelijk ook de prijzen van verschillende energieproviders. Deze kunnen namelijk verschillen.

In de toekomst zal er meer en meer gebruik gemaakt worden van een warmte net. Huizen zullen verbonden worden met een of meerdere warmtecentrales. Dit gebeurt via goed geïsoleerde buizen. De warmte uit deze buizen zal gaan naar de radiotoren, vloer-, plafond of muurverwarming. U kan de temperatuur nog altijd zelf regelen via een thermostaat in uw woning. De warmtecentrales worden gevoed met groene warmte. Deze is afkomstig van biomassa, biogas, grondwarmte, zonwarmte of restwarmte die vrijkomt uit productieprocessen en elektriciteitscentrales.

Sleutel op de deur Woningen Compere

Indien u voor een goed sleutel-op-de-deur bedrijf wilt kiezen, kies dan voor Woningen Compere. Bij hun zit u goed indien u ervaring wenst en een duurzame woning wilt. Ze bouwen traditionele sleutel-op-de-deur woningen. De traditionele bouwtechniek is een betrouwbare techniek en kent veel vertrouwen bij de Belgische bevolking. U heeft bij Woningen Compere keuze tussen 104 sleutel-op-de-deur modellen. Deze kan u volledig zelf aanpassen. U heeft zelfs de mogelijkheid om zelf een woning te ontwerpen die zij voor u bouwen. Indien u op zoek bent naar een investering, Woningen Compere heeft ook verschillende sleutel-op-de-deur investmentprojecten. Klinkt dit interessant? Neem dan gerust contact op met Woningen Compere via het gratis nummer 0800/11 164

ONTVANG GRATIS ONZE CATALOGUS 306 PAGINA’S

Gratis catalogus van 408 pagina's (362 modellen met plan en prijs)

Ontvang gratis onze catalogus