Wat kost een huis bouwen

De vraag die het vaakste gesteld wordt door een toekomstige bouwer is: ‘wat kost een huis bouwen?’.

U heeft de mogelijkheid om te kunnen kiezen voor bouwen, verbouwen of kopen van een woning. Elke formule heeft zo zijn voordelen en nadelen. Naast wat kost een huis bouwen, zijn er nog andere kosten waar u ook rekening mee moet houden. Zo zijn er nog extra kosten, zoals deze voor het papierwerk. U zal waarschijnlijk een bedrag bij de bank moeten lenen maar dit kost ook geld. Ook zult u uw woonst moeten verzekeren. Daarnaast moet u ook belastingen en btw betalen op de woning en de bouw ervan. Houd hier zeker rekening mee en verreken dit alvast in uw budget. Zo komt u achteraf niet voor onaangename verassingen te staan.

Wat kost een huis bouwen tegenwoordig?

Dit vraagt u zich waarschijnlijk af indien u van plan bent om een eigen huis te kopen, bouwen of verbouwen. U zult goed de voor- en nadelen van de verschillende opties moeten nagaan. Zo kan u pas kiezen welke formule het beste bij u past. Om het gemakkelijk voor u te maken hebben we even de voor- en nadelen opgesomd van het bouwen, verbouwen en kopen
Bouwen
Wanneer u ervoor kiest om te bouwen, heeft u alle touwtjes zelf in handen. U bepaalt zelf het ontwerp en de lay-out van de woning. Er wordt dus een woning op uw maat gemaakt. Er is ook een mogelijkheid om de kostprijs van de woning te drukken door zo veel mogelijk klusjes zelf uit te voeren. U hoeft hiervoor niet zo handig te zijn. Er zullen voldoende tijdrovende maar gemakkelijke klussen te klaren zijn. Hierdoor kan u enorm veel besparen door het terugdringen van de werkuren van de bouwvakkers.
In de begin jaren zult u zeker nog geen onderhoudskosten hebben aan de nieuwe woning. Er zal niets zijn dat in de nabije toekomst moet worden hersteld. Wel wanneer er gebreken zijn in de woning. Maar hiervoor bent u normaal verzekerd en is de aannemer nog 10 jaar aansprakelijk.
Indien u wilt bouwen is de grootste moeilijkheid het vinden van een bouwgrond. De gronden zijn tegenwoordig zeer schaars in België en al zeker in Vlaanderen en rond Brussel. Door deze schaarste worden de nog beschikbare stukken grond ook duurder en duurder.
Mensen en gezinnen die bouwen zullen tijdens de bouw waarschijnlijk een tijdelijk appartement of een tijdelijke woning moeten huren. Hierdoor moeten ze de lening en de huur betalen. Dit zorgt voor dubbele kosten. Ook kan het voorkomen dat er onvoorziene kosten zijn tijdens de bouw van de woning. Indien u deze kosten liever niet hebt, kies dan voor een sleutel op de deur bouwbedrijf. Dit is een firma dat de volledige bouw van uw woning verzorgt. Ook weet u op voorhand het prijskaartje hiervan. Zo kan u uw budget perfect managen. Een misvatting over sleutel op de deur woningen is dat u in het ontwerp geen volledige vrijheid zou hebben. Dit is natuurlijk niet zo. U heeft de mogelijkheid om samen met uw architect bestaande plannen aan te passen en zelfs om een volledig nieuw plan op te stellen. Indien u op zoek bent naar een goede sleutel op de deur firma, kies dan voor Woningen Compere. Ze zijn een betrouwbaar en duurzaam sleutel op de deur bouwbedrijf met enorm veel ervaring.
Verbouwen
Wanneer u een woning ouder dan 10 jaar verbouwt, zal u dit kunnen doen aan een vermindert btw-tarief van 6 procent. Ook hebt u de mogelijkheid om nog enkele jaren te wachten met het verbouwen van uw woning tot u terug wat bijeen heeft kunnen sparen.
Indien het mogelijk is kan u tijdens de verbouwingen ook in de woning blijven. Zo hebt u geen extra huurkosten. Wij waarschuwen u wel op voorhand, het is niet gemakkelijk om lang in een bouwwerf te wonen, zeker niet als u kinderen heeft. Soms is het gewoon onmogelijk om er te blijven wonen. Daardoor moet u waarschijnlijk een tijdelijke woonst gaan huren. U zult dan dus uw hypotheek en uw huur moeten betalen. Gelukkig kan u ook kiezen voor een aangepaste lening. Hiermee kan u pas beginnen met de afbetaling van de lening wanneer de woning klaar is en u niet meer moet huren. Dit is mogelijk mits goede planning van de verbouwingswerken.
Net zoals bij het bouwen van een woning kan u wat kost een huis bouwen drukken door een deel van het werk zelf uit te voeren. Houd er wel rekening mee dat hier enorm veel tijd in kruipt. Denk hierover na voor u zelf aan iets begint.
Bij het verbouwen van een woning is het moeilijk om op voorhand een budget op te stellen. U ziet nog niet al het werk. Er zijn ook vaak meer onvoorziene kosten en omstandigheden dan wanneer u een huis bouwt. U kan dit vermijden door te werken met een sleutel op de deur firma zoals hierboven al beschreven.

 

Kopen
Een laatste optie is het kopen van een woning. Hierbij weet u op voorhand al duidelijk wat de woning u zal kosten. Wanneer u van plan bent om een woning te kopen, ga dan zeker eens de woning bekijken met een architect of aannemer. Dit is nodig omdat interne defecten of structurele fouten vaak niet te zien zijn door personen die geen ervaring hebben in de bouwsector. Vaak zijn er geen bouwdefecten. Als dit het geval is kan u de woning snel betrekken. Verder zijn er ook geen onvoorziene kosten.
Het grote nadeel bij het kopen van een woning is dat de woning niet op uw maat gemaakt zal zijn. De woning zal vaak niet aan al uw eisen voldoen. U zult moeten kiezen tussen wat er op de markt is. Ga daarom ook naar voldoende woningen kijken. Zo kan u kijken en vergelijken welke woning bij u het beste past. Bij een gekochte woning zal u sneller onderhouds- en herstellingswerken hebben dan bij een nieuwbouwwoning.
Belangrijkste kosten

Wat kost een huis bouwen en wat zijn hiervan de belangrijkste kosten?

Hieronder vindt u een kort overzicht van de procentuele kost van alle onderdelen van uw woning.
Indien u een nieuwbouwwoning wilt bouwen zal de helft van het budget gaan naar de ruwbouw. Deze kosten voor ruwbouw kunnen variëren van 50 procent tot 70 procent. Dit varieert naargelang de voorkeuren van de klant. Indien u grotere ramen of wat meer dakramen wenst, zal u hiervoor meer moeten betalen. Een woning met een lager E-peil of een passieve woning bouwen is ook duurder. Een passieve woning moet namelijk luchtdicht zijn. Dit is een moeilijk proces om de woning volledig af te sluiten. Hierin kruipen meer werkuren waardoor het dus meer kost. Ook moet een passieve woning beter geïsoleerd worden. De materiaalkost is bij een passieve woning dus ook duurder.
Ongeveer 30 procent van uw budget zult u moeten uitgeven aan de arbeiders en hun werkuren. Vooral de eerste maanden ligt deze kost hoog. Dit omdat de woning in het begin meer arbeid vraagt. Deze periode is dus arbeidsintensiever. Van deze 30 procent gaat er 20 procent naar de werkuren van de ruwbouw en 10 procent naar de werkuren voor de afwerking. Onder afwerking verstaan we sanitair, vloeren, elektriciteit, verwarming, … .

Wat kost een huis bouwen en de technieken in dat huis?

Als we over technieken spreken dan hebben we het over onder andere de ventilatie, het sanitair, de elektriciteit, de verwarming, … Ventilatie en sanitair bedragen ongeveer vijf procent van het totale budget. De elektriciteit kost ongeveer drie procent en de verwarming 5,5 procent. Er is veel variatie in aanbod en prijs van deze verschillende technieken. U kan bijvoorbeeld kiezen voor een basic ventilatiesysteem of voor een geavanceerdere maar wel duurdere versie. Indien u kiest voor geavanceerdere technieken kan het zijn dat de installatie ervan ook moeilijker is. Hierin kruipen dus meer werkuren waarvoor u extra zult moeten betalen. Dit geldt ook voor een vloerverwarming in plaats van een traditionele verwarming.

ONTVANG GRATIS ONZE CATALOGUS 306 PAGINA’S

Als laatste zal de afwerking van de woning ongeveer 24 procent van het totale bedrag kosten, inclusief de kosten voor een keuken. De afwerking bestaat uit stukadoorwerken, chape plaatsen, vloeren plaatsen en isoleren, het instaleren van keukens, trappen en binnendeuren als ook het voegen van de woning.
Extra kosten
Extra kosten zijn vaak die kosten waar men op voorhand geen rekening mee houdt. Bij het bouwen van een woning wordt vaak niet gedacht aan administratieve kosten. Deze kosten bedragen ongeveer 2,5 procent van het totale budget. Indien u een bouwgrond koopt zult u ook een grondsondering en stabiliteitsstudie moeten laten uitvoeren. Dit kost ook geld. Ook wordt er op voorhand een EPB-verslaggeving gevraagd door de staat. Dit is nodig om de energieprestatie van uw woning te kunnen inschatten.
Indien er meer dan twee aannemers werken op de werf van uw woning, zal er een veiligheidscoördinator moeten worden aangesteld. Deze persoon zal nagaan of de werf voldoet aan de veiligheidsvoorschriften en zal de werf regelmatig komen controleren.
Indien u een passieve woning wilt bouwen, zult u een blowerdoortest, of ook wel luchtdichtheidstest genoemd, moeten laten uitvoeren. Men moet dan alle ramen en buitendeuren sluiten. Er wordt dan een soort van zak aangesloten op de deur. Hiermee zal er eerst een overdruk en dan een onderdruk van 50 Pa gegeven worden. Men kijkt dan aan de hand van warmte camera’s hoeveel lucht er uit de woning ontsnapt of infiltreert. Dit om te voorkomen dat er later onnodige ventilatie zal zijn. Dit leidt tot onnodig warmteverlies.
Renovatiekosten
Naast de aankoopprijs van de woning zal u ook nog extra budget ter beschikking moeten stellen voor de verbouwing van de woning. Een inschatting maken van deze kosten is niet gemakkelijk. Gemiddeld schat men de kosten van de verbouwing tussen de 750 euro tot 1500 euro per vierkante meter. Dit is een brede marge maar de prijs van de verbouwing is namelijk afhankelijk van de staat van de woning en de afwerking die u wenst. Hoe ouder de woning, hoe meer werk er waarschijnlijk nodig is aan de woning. Bij oudere woningen moet u ook nakijken of de basisvoorzieningen aanwezig en in orde zijn. Indien bijvoorbeeld de elektriciteit beschadigt of veroudert is, moet u deze vervangen. De kosten hiervan kunnen al snel oplopen tot 10 000 euro. U kan dan ook nog eens kiezen om domotica te laten installeren. Hiervoor betaalt u ook meer. In oudere woningen vind u vaak nog enkele beglazing. Deze zult u waarschijnlijk moeten vervangen met dubbele beglazing.
Lenen
Indien u een woning wilt bouwen zult u twee vragen stellen. Wat kost een huis bouwen? Hoeveel en waar moet ik lenen? Wat kost een huis bouwen is belangrijk om te weten voordat u een lening gaat afsluiten. Vraag daarom offertes aan bij verschillende architecten, bouwaannemers en bouwbedrijven. Zo kan u verschillende woningen met elkaar vergelijken. Indien u een idee heeft van het kostenplaatje, ga dan eens langs bij verschillende banken. Vergelijk de interesten, voordelen en nadelen van hun leningen. Indien u wilt lenen voor een woning kiest u best voor een hypothecaire lening. Bij zulke leningen zal uw woning of onroerend goed als waarborg dienen voor de bank. Het bedrag van de hypotheek wordt gesteld op ongeveer 10 procent meer dan het geleende bedrag. Wanneer u uw lening niet meer kunt betalen zal de bank in het ergste geval uw woning verkopen.
Algemeen gezien hangt het geleende bedrag af van uw inkomen en uw levensstandaard. Zo mag de maandelijkse afbetaling van de lening niet meer dan één derde bedragen van uw totale maandelijkse inkomen.
Verzekeren
Uw woning verzekeren is zeker aan te raden. U neemt best een woon- en brandverzekering. Hiermee bent u beschermt tegen brand, bliksem, ontploffingen, storm, natuurrampen, … U kan ook altijd kiezen om een diefstalverzekering te nemen. Zo zullen de gestolen goederen aan een huidige prijs worden terugbetaalt. Ook de schade aan de woning veroorzaakt door de inbrekers wordt vergoed door de verzekeringsmaatschappij.
Ook kan u uw lening verzekeren met een schuldsaldoverzekering of een verzekering gewaarborgd wonen. Met deze verzekeringen bent u veilig in geval van sterft of arbeidsongeschiktheid.
Indien u meer vragen heeft omtrent het bouwen van een woning, kan u altijd het sleutel op de deur bouwbedrijf Woningen Compere contacteren. Dit kan u op het nummer 0800/11 164 of via de website

Hoeveel kost een huis bouwen ?

Denken jullie er aan om een nieuwbouw woning te bouwen?
Geen vraag die u als toekomstige bouwer meer bezighoudt dan hoeveel de realisatie van uw woning zal kosten. Hoeveel kost een huis bouwen? Kunnen wij een nieuw huis wel betalen? Een vraag waar we geen kant en klaar antwoord op kunnen geven. Probeer u daarom zo goed mogelijk te informeren via alle mogelijke kanalen over hoeveel kost een huis bouwen. Probeer een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen over wat je kan krijgen voor uw budget. Laat u tevens informeren van hoeveel kost een huis bouwen dat kant en klaar afgeleverd kan worden. Hiervoor kan u contact opnemen met het sleutel op de deur bouwbedrijf Woningen Compere. Zij zijn telefonisch te bereiken via het gratis nummer 0800/11 164. U kan ook een bezoek brengen aan één van de kijkwoningen bij u in de buurt zodat u onmiddellijk een beeld krijgt van hoe uw nieuwbouw woning er kan gaan uitzien. In onze kijkwoningen treft u ook steeds één van onze bouwadviseurs aan die u kunnen verder helpen met uw vraag van hoeveel kost een huis bouwen met Woningen Compere. Vraag via de site ook ons gratis catalogus met tal van modelwoningen met plan en prijs in vermeld aan.

Hoeveel kost een huis bouwen met bouwgrond ?

Wie op zoek is naar een nieuw huisje, weet dat hij of zij mogelijk aan een lange intensieve periode begint. U zal heel veel keuzes moeten maken, zoals bij het vinden van uw perfecte locatie, de juiste aannemer(s) , het antwoord op uw vraag hoeveel kost een huis bouwen, enzovoort.

Hoeveel kost een huis bouwen op uw ideaal stukje grond ?

Wanneer u ervoor kiest een nieuwbouw woning te bouwen, is het vinden van de perfecte locatie en de geschikte bouwgrond niet altijd vanzelfsprekend. Hiervoor speelt niet alleen het emotionele aspect een grote rol, maar ook het financiële. Toch mogen we ook niet de troeven of minpunten van een stuk perceel uit het oog verliezen.

Wie een huis bouwt wilt uiteraard zo snel mogelijk weten van hoeveel kost een huis bouwen?

Uiteraard begint iedere bouwdroom met een stuk bouwgrond. Een bouwgrond vinden doet u niet in één-twee-drie en bovendien worden ze alsmaar schaarser. Maar hoe vindt u nu de perfecte bouwgrond die het best bij u past? Met welke aspecten dien ik rekening te houden om de juiste bouwgrond te vinden?

Hoeveel kost een huis bouwen

Vooreerst is de locatie al een belangrijk aspect. In welke regio of gemeente wenst u te bouwen? Ga er dan ook eens rondrijden om te zien wat er te koop staat. Of passeer langs het gemeentehuis, zij zijn vaak op de hoogte van welke bouwgronden er te koop staan. Bekijk de ligging vervolgens kritisch. U zal er immers een hele tijd gaan wonen, dus u wilt vast dat alles perfect is. Hebt u of uw kinderen openbaar vervoer nodig om zich te verplaatsen of woont u het liefst het kortst bij een snelweg? Verken ook de buurt. Ga na of er winkels, sportpleinen of scholen in de buurt liggen die belangrijk zijn voor u en uw gezin. Let ook op of u niet langs een drukke baan of spoorweg bouwt of aan een industriezonde met bijvoorbeeld fabrieken die zorgen voor geurhinder. Denk er ook aan dat in een stad wonen duurder is dan op het platte land. Maar wie landelijk wilt wonen met een weids uitzicht, betaalt daar ook een hogere prijs voor.
Zo dient u het terrein ook doordacht en grondig te bekijken. Wat is de helling van de bouwgrond? Bij een hellend terrein moet u grond bijvullen en bij een afhellend terrein zijn er graafwerken nodig. Bij deze extra kosten dient u immers rekening te houden wanneer u wenst te weten hoeveel kost een huis bouwen. Tevens is de oriëntatie ervan belangrijk. Zeker indien u wilt genieten van een zonnig terras. Bevraag u ook of het perceel niet in overstromingsgebied ligt. Vraag tevens de stedenbouwkundige voorschriften op om te vragen of er geen beperkingen opgelegd worden die u toch belangrijk vindt.
Om te weten hoeveel kost een huis bouwen dient u te weten wat kost uw bouwgrond nu? Buiten de prijs van uw bouwgrond dient u ook nog rekening te houden met de notariskosten. Denk ook aan eventuele afbraakwerken, rooien van struiken, egaliseren van het terrein of het gemeen maken van een muur.

Wenst u uw huis te bouwen met één of meerdere aannemers?

Dan wilt u vast weten hoeveel kost een huis bouwen met een aannemer? Het is dan van groot belang een goed beeld te hebben van de gemiddelde kostprijs en waar u rekening mee dient te houden.
Hoeveel kost een huis bouwen met een aannemer? Eerst en vooral kunnen we stellen dat de prijs van een aannemer meestal uit drie delen bestaat. Vooreerst zijn er de materiaalkosten. Deze kunnen sterk verschillen naargelang het type materiaal dat u verkiest. Daarnaast zijn er ook nog de werkuren die doorgaans 50 % uitmaken van de totale kostprijs of uw huis bouwen. Hiervoor is het zeer belangrijk dat u bij verschillende aannemers offertes opvraagt en nadien vergelijkt. U zal merken dat u hierdoor aardig wat geld kunt besparen. De derde en laatste kost wat een aannemer kan doorrekenen is de verplaatsing van het bedrijf naar de werf. Deze wordt aan u aangerekend daar de aannemer en diens werknemers de afstand tussen het aannemersbedrijf en uw werf moet overbruggen. Om deze reden is het aangeraden om een aannemer uit uw buurt te kiezen zodat u deze kost kan beperken.
De exacte prijs voor hoeveel kost een huis bouwen door een aannemer is ook afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het uurloon van een aannemer al sterk afhankelijk van de locatie waar het huis dient gebouwd te worden. Op het platteland is het goedkoper bouwen dan wanneer u een huis wenst te bouwen in een stad. Ook per provincie kunnen de prijzen schommelen. Zo liggen de aannemersprijzen in West-Vlaanderen een stuk hoger dan deze in Limburg. Of steek zelf de handen uit de mouwen en help de aannemers waar u kan. Indien u niet kan metsen kan u bijvoorbeeld altijd puin ruimen. Dit is iets waar zeer veel tijd in kruipt en perfect door uzelf gedaan kan worden. De omvang van de werken heeft ook een invloed op hoeveel kost een huis bouwen. Het is vanzelfsprekend dat een kleine eenvoudige woning minder kost dan het bouwen van een complexe villa. Het is primordiaal goed op voorhand te weten of de geplande werkzaamheden binnen uw beschikbare budget vallen of niet. Enkel zo kan u voorkomen dat u na afloop van de werken een rekening krijgt die u niet verwacht had. Ook de manier van vergoeding kan een grote rol spelen. Wordt er gekozen voor een uurtarief of voor een vast bedrag ? Wanneer het slechts gaat om een klein project, dan opteert u beter voor een vast tarief. Zo kunt u niet meer voor vervelende verrassingen te komen staan. Voor de realisatie van een groter project is dit evenwel onmogelijk en zal de aannemer steeds een uurtarief aanrekenen.

Hoeveel kost een huis bouwen dat kant en klaar afgeleverd wordt?

Wat betekend een sleutel op de deur huis bouwen juist?
Bij dit concept wordt het volledige bouwproces uitbesteedt aan één bouwbedrijf dat zorgt voor een instapklare woning. U dient zelf geen aannemers te zoeken en offertes op te vragen en te vergelijken. Ook de coördinatie van de bouw wordt u uit handen genomen. Als dat niet gemakkelijk is! Maar hoeveel kost een huis bouwen sleutel op de deur?
Eerst en vooral dient u eigenaar te zijn van een stuk bouwgrond. Vervolgens vindt u op de website van een sleutel op de deur bouwbedrijf als Woningen Compere heel wat voorbeeldprijzen, die u een idee kunnen geven van de prijsklasse per woning. Deze woningen dienen als inspiratiewoningen waaraan u uw persoonlijke touch aan kunt geven. Vervolgens krijgt u volledig vrijblijvend een offerte van uw unieke droomwoning. Dan weet u al onmiddellijk van hoeveel kost een huis bouwen van A tot Z met een sleutel op de deur bouwbedrijf. Indien u wenst zelf de handen uit de mouw te steken, kan u steeds opteren voor het bouwen van een winddichte ruwbouw. U kan ook steeds een bezoek brengen aan één van onze kijkwoningen bij u in de buurt om een beeld te krijgen van hoe uw traditionele sleutel op de deur woning er kan gaan uitzien.
Wenst u wat meer informatie van hoeveel kost een huis bouwen met Woningen Compere? Contacteer dan ons sleutel op de deur bouwbedrijf via ons gratis nummer 0800/11 164. Vervolgens wordt u in contact gesteld met een bouwadviseur bij u in de buurt met wie u terecht kan met al uw vragen. Zo hebt u bij dit bouwconcept ook steeds maar één contactpersoon gedurende gans de bouwprocedure. Via de site van Woningen Compere kan u ook altijd ons gratis catalogus met tal van modelwoningen met plan en prijs in aanvragen die u vrij snel in de bus mag verwachten.

ONTVANG GRATIS ONZE CATALOGUS 306 PAGINA’S

Gratis catalogus van 408 pagina's (362 modellen met plan en prijs)

Ontvang gratis onze catalogus