Gratis catalogus

Lastenboek

"

Garantie

20
jaar
Garantie Qzen

Garantie

Respect

wet Breyne

Daktimmerwerken

Geïndustrialiseerde spanten type in “A”

De afmetingen van de elementen van de spanten worden berekend door het studiebureau van de fabrikant, in functie van de draagwijdte, de belasting en de hellingshoeken. Deze elementen worden gefabriceerd in het atelier.

Het gebruikte hout (den) wordt behandeld door drenking in een insecten- en schimmelwerend product, teneinde de eigenschappen te garanderen in de toekomst. De montage wordt mechanisch uitgevoerd met platgetande ijzeren platen in gegalvaniseerd staal, teneinde een optimale weerstand te verzekeren tegen loskomen.

De spanten in A-vorm worden om de ± 0,6m geplaatst en rusten enerzijds op de bovenzijde van de buitenmuren door de tussenkomst van een gewapende betonnen balk van 14X20cm (ringbalk), en anderzijds op een dragende binnenmuur tussen de twee spitsen die de kracht opvangen van de vakwerkligger.

De technische kenmerken van deze spanten  zullen bepaald worden door een stabiliteitsstudie, geleverd door het studiebureau van de fabrikant, en kunnen zowel wat betreft de plaatsing als de financiële kant, aangepast worden. Dergelijke aanpassing valt ten laste van de bouwheer.

De kantplanken en de gootplanken zijn voorzien in den en kunnen bekleed worden (volgens offerte) met leien, zink of PVC.

De onderzijde van de bakgoten en de oversteken van het dak worden uitgevoerd (volgens offerte) in multiplexpanelen (type planchetten) of in PVC.

Geïndustrialiseerde spanten, steunend op welfsels

De afmetingen van de elementen van de spanten worden berekend door de fabrikant, in functie van de draagwijdte, de belasting en de hellingshoeken. Deze elementen worden gefabriceerd in het atelier of ter plaatse geconstrueerd.

Het gebruikte hout (den) wordt behandeld door drenking in een insecten- en schimmelwerend product, teneinde de eigenschappen te garanderen in de toekomst. De montage wordt mechanisch uitgevoerd met plat-getande ijzeren platen in gegalvaniseerd staal, teneinde een optimale weerstand te verzekeren tegen loskomen.

Deze spanten worden geplaatst om de ± 0,6 m en rusten op de welfsels via de steunbenen van het spant.

De kantplanken en de gootplanken zijn voorzien in den en kunnen bekleed worden (volgens offerte) met leien, zink of PVC.

De onderzijde van de bakgoten en de oversteken van het dak worden uitgevoerd (volgens offerte) in multiplexpanelen (type planchetten) of in PVC.

In te richten zolder (optie)

In bepaalde gevallen kan het dakgebinte berekend worden door het studiebureau van de fabrikant opdat deze ruimte ingericht zou kunnen worden.

Het bruikbare volume, zowel in hoogte als in breedte, zal bijgevolg bepaald worden door een studie van de fabrikant.

Aanpassingen aan de uitvoeringsmethode, met financiële impact, zijn ten laste van de bouwheer.

Traditionele spanten

Traditionele spanten kunnen berekend en uitgevoerd worden. Ze worden gedimensioneerd door het studiebureau van de fabrikant, in functie van de draagwijdte, de belastingen en de hellingshoeken.

Het gebruikte hout (den) is een eerste maal behandeld door drenking in een insecten- en schimmelwerend product, teneinde de eigenschappen te garanderen in de toekomst. In het algemeen bestaan traditionele spanten uit volgende elementen:

 • gordingen 8/23 cm, evenwijdig met de gevels geplaatst en verankerd in de draagmuren
 • kepers 5/6,5 cm, loodrecht bevestigd op deze gordingen
 • een muurplaat 8/23 cm, bevestigd op de bovenkant van de buitenmuren
 • de kantplanken en gootplanken kunnen bekleed worden met leien, zink of PVC

De onderzijde van de bakgoten en de oversteken van het dak, worden uitgevoerd (volgens offerte) in multiplexpanelen (type planchetten), of in PVC.

Wanneer traditionele spanten geplaatst worden, is het noodzakelijk een plankenvloer te leggen, teneinde een steun voor de plafonds te creëren (plaatsen verdieping). Deze plankenvloer kan berekend worden om een in te richten ruimte te creëren onder de dakspanten.

Opbouw plat dak

 • Welfsels en druklaag
 • Hellingschape, isolatie platen 160 mm
  (Polyurethaan)
 • Dampdrukverdeellaag of dampwerend scherm
 • Waterdicht membraan
 • Afwerking muuropstand: planken RND
  behandeld + hoekprofielen

Isolatie

De dakisolatie bestaat uit minerale wol, onbrandbaar en onrotbaar, van 24 cm dikte. Deze is voorzien van een dampscherm.

De isolatie wordt als volgt geplaatst (afhankelijk van de situatie):

 • voor een gebouw zonder verdieping: de isolatie wordt geplaatst boven de plafonds van de gelijkvloerse verdieping.
 • voor een gebouw met verdiepingen: de isolatie wordt geplaatst op de plafonds van de hoogste verdieping.
 • voor een gebouw met een ruimte onder het dak (vb. zolder) : de isolatie wordt geplaatst in de plafonds van deze ruimtes onder het dak.

In elk geval wordt de isolatie geplaatst met het dampscherm naar onder gericht en vastgeniet.

Opmerking: andere soorten of diktes van isolatie kunnen verrekend worden.